Mircea VASILESCU

p 10 jpg
Noi singuri ne facem rău
Rețelele sociale și mass-media sînt pline de formule care au devenit adevărate refrene, bune pentru comentat aproape orice situație de viață: de la „e în ADN-ul românului să...“ (fure, mintă, înșele etc.) la „nu ne mai facem bine”.
Ziua Națională a Consensului ‒ transmisie live, Patria TV, 4 noiembrie 2031 jpeg
Ziua Națională a Consensului ‒ transmisie live, Patria TV, 4 noiembrie 2031
Originea acestei sărbători este ziua de 4 noiembrie 2021, cînd liderii celor mai importante două partide au stabilit să guverneze împreună, urmînd ca premierul să fie numit prin rotație. O idee simplă, trebuie să recunoaștem.
Tăria opiniunilor de sub patrafirul biților jpeg
Tăria opiniunilor de sub patrafirul biților
Comunitățile construite pe rețelele sociale ajung să scoată la iveală bătăile cu pumnul în masă ale unor persoane care s-au trezit invitate pe autostrada informațională.
Marmelada digitală și mica tiranie a prostelii jpeg
Marmelada digitală și mica tiranie a prostelii
Mica tiranie a „prostelii pe Facebook” s-ar putea să-i plictisească la un moment dat pe tot mai mulți.
Zilele și supraviețuirile culturii jpeg
Zilele și supraviețuirile culturii
Cultura română e prizoniera unui regim „de supraviețuire” din care poate ieși doar prin reforme legislative și instituționale.
Din două una, dați mi voie    jpeg
Din două una, dați-mi voie...
Cetățenii care așteaptă schimbarea s-au transformat în chibiți.
Offline și online: dileme vechi la oameni noi jpeg
Offline și online: dileme vechi la oameni noi
Sîntem, de ani buni, în Uniunea Europeană și în NATO. Dilema de la începutul anilor 1990, pare-se, s-a rezolvat.
Cu vițelul și cu „nebunul satului“ jpeg
Cu vițelul și cu „nebunul satului“
Noi, băieții, ne făcuserăm săbii de lemn cu care ne luptam cu mărăcinii ca și cum ar fi fost „aliens“, monștri, species (habar n a-veam eu de chestiile astea, le-am descoperit mai tîrziu în filmele americane), era un nene care locuia într-o căs
În Europa reizbucneşte războiul ideologic jpeg
Dezordine informațională sau haos emoțional?
Cu alte cuvinte, pentru un public foarte numeros, vremea jurnalismului „clasic“, care despărțea informația de opinie, pare să fi apus definitiv.
În Europa reizbucneşte războiul ideologic jpeg
Dezordine informațională sau haos emoțional?
Cu alte cuvinte, pentru un public foarte numeros, vremea jurnalismului „clasic“, care despărțea informația de opinie, pare să fi apus definitiv.
Etichetări și emoții, nu date și fapte jpeg
Etichetări și emoții, nu date și fapte
Aș spune, așadar, că „sexo-marxiști“ și „pupători de moaște“ sînt mai degrabă niște figuri ale discursului decît niște denumiri pentru grupuri ori categorii sociale identificabile ca atare. Numai că – se știe – discursul creează realitate. Expr
Modelul francez: pasiunea pentru cultură – interviu cu Marie Christine SARAGOSSE jpeg
Modelul francez: pasiunea pentru cultură – interviu cu Marie-Christine SARAGOSSE
În franceză, pentru fake news a apărut termenul infox: „informații toxice“. Ce putem face? Putem fixa reguli, putem face sesizare la tribunal: în Franța, judecătorul poate interveni în 48 de ore pentru a obliga la eliminarea informațiilor false, dar e de
Cultură naţională sau cultură europeană? jpeg
Cultură naţională sau cultură europeană?
Opinia unui intelectual contează la fel de mult ca opinia unei vedete. Şi în show-urile de mare audienţă adesea sînt puse aceste opinii una lîngă alta şi de multe ori se întîmplă ca opinia vedetei să aibă impact mai mare decît a intelectualului care se presupune că şt
Oftica, diversitatea și Unirea jpeg
Oftica, diversitatea și Unirea
Validați ca deplini europeni –, pizma, oftica și invidia fac încă jocurile. Dau cîteva exemple, pornite din același îndemn că „trebuie să fim uniți“, la care adaug oarecari elemente de modernitate, precum ideea asociativității pe criterii raționale, dincolo de sentimentele și de resentimentele (pizmă, invidie etc.) personale. Și mă refer – demonstrativ – la ceea ce ar trebui să reprezinte „elitele“ noastre de azi și de mîine.
In memoriam Paul Cornea (1923 2018) jpeg
In memoriam Paul Cornea (1923-2018)
Mă gîndesc adesea că am avut un mare noroc cu un asemenea profesor și om extraordinar. Și mă mai gîndesc că sînt mulți alții asemenea mie. Căci, cum bine spunea cineva, Paul Cornea a fost, într-un fel sau altul, „profesorul tuturor“.
Efervescență și dificultăți jpeg
Efervescență și dificultăți
În „marea dezordine culturală“ în care trăim, iureșul festivalurilor aduce culoare și diversitate. Încă sînt prea puține, după gustul meu (în special cele strict literare), mai e loc destul pentru creativitate, pentru inventarea unor concepte noi. Căci festivalurile aduc artele la îndemîna oamenilor, (re)construiesc comunitățile umane
O sută de ani de spirit critic? jpeg
O sută de ani de spirit critic?
Ibrăileanu ar risca azi să fie răstignit la Antena 3 și catalogat drept „sorosist“, sub privirile aprobatoare ale unui număr de sute de mii spre un milion de cetățeni de al căror spirit critic am toate motivele să mă îndoiesc. Și o sumedenie de „români verzi“ ar distribui citatul cu pricina pe Facebook, ca „probă“ a „trădării de țară“ și a faptului că, desigur, Ibrăileanu e „ghidat de la Bruxelles“.
Mai răsfiraţi, băieţi, mai răsfiraţi    jpeg
Al doilea Dragnea
Se croiește un sistem care va genera un al doilea Dragnea. Țanțoșul ăsta de provincie, care crede că o țară se conduce pe bază de gașcă și aranjamente și că planeta e un fel de Teleorman mai mare (și, desigur, că Videle ar putea deveni un nou New York, dar „nu ne lasă Soros”), s-ar putea să piardă, pînă la urmă.
Omul care scrie jpeg
Omul care scrie
Am citit înfierări ale autorului pentru că, în copilărie, omora insecte, am citit tot felul de lucruri scrise de oameni care – credeau ei – s-au prins, au înțeles definitiv omul și opera, și-au explicat totul.
A citi sau „a da click“? Aceasta i întrebarea? jpeg
A citi sau „a da click“? Aceasta-i întrebarea?
Does The Internet Make You Dumber? Does The Internet Make You Smarter?
De ce aş fi bucuros? jpeg
De ce aş fi bucuros?
Acum 25 de ani, revista a apărut într-o societate cam otrăvită și cam isterică. N-aș zice că acum – în ciuda tuturor progreselor – lecția dialogului democratic și civilizat (pentru care s-a străduit Dilema) a fost învățată.
Şcoala produce analfabeţi? jpeg
Cooltura, semidesființarea și semidocții
Aflu că emisiunea Cooltura de pe TVR1 va fi semidesființată. Adică i se va reduce durata la jumătate. Mă întreb ce motiv rațional ar putea justifica o asemenea decizie și încerc să le iau pe rînd. De ce, nene Anghelache?
Cultura şi intelectualii în maşina de tocat idei jpeg
Cultura şi intelectualii în maşina de tocat idei
De-a lungul și de-a latul Europei, intelectualii și oamenii de cultură sînt mult mai conectați, iar valorile pe care se întemeiază cultura europeană sînt mai ușor de difuzat și explicat. Cu „pagubele colaterale“ aferente: televiziunea și mediul online predispun la „pilule“, la simplificarea tonului și a limbajului, la accesibilizare.
Comisia Europeană, cartea şi cetăţenii cititori jpeg
Comisia Europeană, cartea şi cetăţenii-cititori
Toate programele culturale la nivel european sînt grupate în „Europa Creativă“, cu un buget de peste un miliard de euro. Există și o secțiune dedicată traducerilor, dar și altor activități legate de editarea de cărți.
Despre meseriile cărţii, la standul UE jpeg
Despre meseriile cărţii, la standul UE
O librărie cum e Cărturești Carusel, pe care eu o consider cea mai frumoasă din sud-estul Europei, nu va putea fi înlocuită de un magazin online ever.
Despre ce vorbim, de fapt? jpeg
Despre ce vorbim, de fapt?
„De ce ne mai trebuie manuale, că finlandezii au renunțat?“ Ministerul plătește vreo 2 euro, în medie, pentru un manual.  În alte țări europene, prețul mediu al unui manual e de 10-12 euro. Noi sîntem mai săraci?
Perfect sănătos  Filmat excepţional, jucat cu fineţe jpeg
Perfect sănătos. Filmat excepţional, jucat cu fineţe
Perfect sănătos mi se pare un film foarte bine lucrat, cu finețe și intensitate psihologică, un pseudo-thriller care pune pe gînduri.
Şcoala produce analfabeţi? jpeg
Promoție: manualul unic, la pachet cu partidul unic! Numai în România, la un preț avantajos!
Reintroducerea manualului unic înseamnă să-i reduci pe profesori la statutul de roboței stupizi care reproduc toți același conținut. Și mai înseamnă uniformizarea educației. Și ușile larg deschise către abuz și autoritarism: manualele unice vor fi aprobate de minister, vor fi redactate de anumiți autori (preferați de minister), vor exprima niște conținuturi „conforme“ cu viziunea oficială, guvernamentală, ministerială. Se va crea, din nou, o cultură unică, o educație unică, o „viziune“ unică, of
Şcoala produce analfabeţi? jpeg
Cu digitalizarea în dulap. E bună interdicţia?
Cum facem dacă ei stau pe chat în ore? „Pe vremea noastră, jucam spînzurătoarea în ore; acum, ei stau pe chat” – mai zice directorul. „Trebuie să-i învățăm să folosească materiale audio și video, să respecte copyright-ul și viața personală, să-i educăm pe părinți ca să înțeleagă ce fac copiii lor cu smartphone-ul”.
Şcoala produce analfabeţi? jpeg
La şcoală: literatură română sau literatură pur şi simplu?
Inclusiv Brătescu-Voinești (un mediocru!), cu Puiul său. Nu toate textele sînt pe înțelesul copiilor de 11-14 ani.
Un caz tipic de sminteală pe Facebook jpeg
Un caz tipic de sminteală pe Facebook
O entitate nevinovată – în cazul de față, Dilema veche ­– trebuie să dea explicații că e nevinovată.
Cum să fiu eu şeful lor? jpeg
Cum să fiu eu şeful lor?
Cît am lucrat la Dilema, am avut deseori senzația că sînt într-un soi de examen permanent.
„Miliarde pentru Cărtărescu” jpeg
„Miliarde pentru Cărtărescu”
Chestiunea s-a redus la un singur nume: Mircea Cărtărescu, despre care s-a spus că ar fi beneficiat de „miliarde” de la Institutul Cultural Român, pe vremea cînd era condus de Horia-Roman Patapievici. Că ar fi avut un statut privilegiat la traducerea în alte limbi.
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg
Nimic despre vaccinare
Cînd eram copil, nimeni nu punea în discuție utilitatea vaccinării. Se făcea și gata. Cînd am devenit tată, în anii ’90, era tot așa: n-am auzit să fi contestat cineva vaccinarea. Poate doar cîțiva membri ai vreunor secte bigote, care refuzau orice medicament și orice tratament, convinși că Dumnezeu le rezolvă pe toate (au apărut, atunci, vreo 2-3 știri de-astea).
Supa reîncălzită cu Editura Humanitas jpeg
Supa reîncălzită cu Editura Humanitas
De atunci datează povestea asta cu „Editura Humanitas pe care i-a făcut-o cadou Pleșu prietenului său Liiceanu”. De atunci, de-acum mai bine de 20 de ani. Și din această sursă ideologică: propaganda național-comunistă care a pus bețe-n roate instaurării democrației și normalității în România.
UE e cam boooring  Scurtă inițiere pe nțelesul tuturor, dar mai ales al celor pentru care UE „e cam boooring” jpeg
UE e cam boooring. Scurtă inițiere pe-nțelesul tuturor, dar mai ales al celor pentru care UE „e cam boooring”
Multă lume a uitat că fiecare dintre noi, în calitate de cetățeni europeni, deținem o cîtime din premiu. Că nu ne-am mai împușcat între noi, ba chiar am mai restabilit/exportat pacea și buna înțelegere și prin alte părți ale lumii.
Lena și reflexele democratice jpeg
Lena și reflexele democratice
Magdalena Boiangiu avea, înainte de toate – iar asta este ce am învățat eu de la ea – un fel de a privi realitatea în care luciditatea se amesteca benefic cu o empatie rară.
Nu i dictatură  E mai mult și mai prost de atît jpeg
Nu-i dictatură. E mai mult și mai prost de-atît
Deocamdată nu e dictatură. E un fel de nimic drapat într-o democrație simulată, imitată șmecherește de niște inși care nu știu altceva, nu sînt în stare de altceva decît să se adune în gașcă, să se slujească unii pe alții, să profite de avantajele democrației, și-apoi să facă mulțumiți cu ochiul că ne-au dus de nas pe noi, fraierii.
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg
Joaca de-a cuvintele
Asta nu înseamnă că majoritatea face ce are chef, iar cetăţenii stau şi înghit. Şi democraţia înseamnă mai mult decît ieşitul la vot din patru-n patru ani, iar între alegeri – linişte mormîntală, ca să nu deranjăm guvernul care lucrează.
Tezaurul României la Moscova: un ghem încîlcit – dialog cu Marian VOICU jpeg
Tezaurul României la Moscova: un ghem încîlcit – dialog cu Marian VOICU
Intrarea României în război a fost urmată de cîteva catastrofe militare, așa că în cîteva luni Casa Regală și populația s-au retras într-o dezordine cumplită în Moldova, unde muntenii n au fost întîmpinați cu o bucurie deosebită, cum ne place să credem. Rămăseseră urmele unei antipatii după ceea ce numim astăzi „mica Unire“.
Dandy, o hieroglifă vie – interviu cu Adriana BABEŢI jpeg
Dandy, o hieroglifă vie – interviu cu Adriana BABEŢI
George Brummell. Cînd a apărut în cadrul uşii din marea sală, cînd a făcut primii paşi, întreaga asistenţă, în frunte cu viitorul rege George al IV-lea, a amuţit. O curte întreagă a putut vedea ceva cu totul şi cu totul nou: un bărbat nici măcar frumos, îmbrăcat însă cu o eleganţă aparte, de o simplitate discretă, de neimitat, în contrast masiv cu împopoţonarea aurită a nobilimii, cu fastul ei excesiv.
Şcoala produce analfabeţi? jpeg
Buzunarul cetăţeanului român
Abia instalat, guvernul a mărit salarii şi pensii, a tăiat taxe şi accize. Nu-i normal să-şi îndeplinească promisiunile electorale? Ba da. Dar s-ar putea să ne coste cât nu face. Şi nu numai la buzunar.
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg
„Ţară de rahat“
Prima dată am auzit expresia asta pe la sfîrşitul anilor ’80, în vremurile negre ale comunismului. Am reauzit-o de curînd, spusă cam pe acelaşi ton obidit, de nişte oameni tineri, care erau copii sau nu se născuseră încă în anii ’80. Şi am avut senzaţia că, timp de cîteva decenii, am trăit degeaba.
Şcoala produce analfabeţi? jpeg
Mai vrem în UE? Sau ieşim de tot?
Văd că, după numirea noului guvern, se anunţă catastrofe în serie.
Şcoala produce analfabeţi? jpeg
Lupta cu elitele
De-a lungul tranziţiei, a revenit destul de des în atenţie chestiunea „elitelor”. S-a spus că regimul comunist a distrus elitele şi, pentru a reconstrui ţara, e nevoie de formarea unor noi elite politice şi intelectuale. Au fost dispute pe tema „elitismului” şi „antielitismului”. Dar se întîmplă şi la case mai mari.
Saga familiei Florescu – dialog cu John FLORESCU şi Radu FLORESCU jpeg
Saga familiei Florescu – dialog cu John FLORESCU şi Radu FLORESCU
Pentru tata, această carte a fost visul lui. A fost foarte legat de personajul Dracula (sau de Vlad Țepeș). Aceasta însă, chiar dacă este o carte despre istoria României, a fost un proiect personal.
„Cine nu ştie să aibă dezamăgiri nu ştie să aibă nici succes“   interviu cu Mircea CĂRTĂRESCU jpeg
„Cine nu ştie să aibă dezamăgiri nu ştie să aibă nici succes“ - interviu cu Mircea CĂRTĂRESCU
Confuzia oamenilor tineri din acest moment vine și din lipsa obișnuinței lecturii, a disciplinei intelectuale. Nu-i poți scoate din deruta lor arătîndu-le cu degetul în ce direcție trebuie să se ducă, ci doar indirect, prin exemplu personal.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Zece ani pe Internet: cu Algoritma
Protoistoria Primul ziar care le-a oferit cititorilor şi o versiune electronică a conţinutului său a fost San José Mercury News, în 1992....
Şcoala produce analfabeţi? jpeg
Spectacolul politic şi cititul
Nişte cetăţeni care citesc şi înţeleg ce-au citit nu acceptă cu una, cu două politica de doi bani şi promisiunile şi tromboanele politicienilor. Nu acceptă ca nr. 2 şi nr. 3 în stat să aibă probleme penale.
„Găsesc că nu ne bucurăm destul de lucrurile schimbate în bine“ – dialog cu Andrei PLEŞU jpeg
„Găsesc că nu ne bucurăm destul de lucrurile schimbate în bine“ – dialog cu Andrei PLEŞU
„La Cultură e simplu, îl punem pe Pleșu“. Nu mi-a trecut prin cap nici o clipă să nu accept.