Gîndacul potrivit la locul potrivit

8 mai 2018
Săritul la jugulară jpeg

Acum cîteva zile era să calc un gîndac. Traversa agale trotuarul din fața secției de Poliție de pe Catargiu, fără să se sinchisească prea mult de trecători, savurînd, probabil, ziua caldă și soarele. Exact ceea ce făceam și eu. L-am observat în ultima clipă și am reușit să-l evit, privindu-l ușurată și chiar înduioșată cum își continua mica sa promenadă.

După care mi-a trecut prin cap că, dacă l-aș fi văzut în bucătărie, departe de mine gîndul să-l protejez. Din contră. L-aș fi vînat cu papucul, l-aș fi pocnit cu mătura, sau, în cel mai disperat caz, l-aş fi spray-at bine cu Flit – pentru că acea lighioană nu avea ce să caute în casa mea.

Ceea ce mi s-a părut curios în primă instanță. Același gîndac, dar două porniri total opuse, fiecare depinzînd de context. Pe stradă l-am protejat, dar să-l ferească Sfîntu’ să-mi invadeze spațiul.

Și brusc m-am gîndit la reacțiile pe care le avem față de politicienii noștri. Bunăoară, dacă Dăncilă ar fi lucrat, de exemplu, într-un domeniu care ținea de fashion, nimeni nu s-ar fi inflamat de coafura  tapată cu care s-a afișat inițial. Din contră, ar fi fost, probabil, considerată o trendsetteriță. Sau, dacă ar fi avut material de prim-ministru, nimeni nu i-ar fi criticat look-ul. La fel, dacă n-ar fi fost o persoană publică și Netanyahu ar fi trecut pe stradă, întîmplător, pe lîngă ea, și ar fi salutat-o, acel „he-he” ar fi fost firesc – personal, dacă Netahyahu ar trece pe lîngă mine și m-ar saluta, mai mult ca sigur m-aș pierde cu firea și cred că și eu aș da în bîlbîială. Dar eu nu sînt premierul României.

Taxăm de multe ori bîlbele, stîngăciile și gafele politicienilor noștri, tocmai pentru că se presupune  că ne reprezintă și că au grijă de noi. Nimeni nu ar avea nimic cu mustața lui Dragnea sau cu taioarele Vioricăi Dăncilă, dacă ar fi buni profesioniști. Un dezacord sau o greșeală gramaticală nu sînt observate la piață, însă îți strîng ficatul cînd vin din partea unor miniștri. Dacă meșterul meu, în timp ce îmi repară o țeavă, îmi povestește că a muncit toată viața și nu a putut să meargă la școală, dar că citește cărțile alea care se dau cu ziare sau că știe engleză puțin, cît să se descurce, din ce a învățat și el pe la televizor, mi se pare fantastic. Dar, cînd un politician vorbește engleză mai prost decît meșterul meu, mă apucă o stupoare soră cu lehamitea.

Cu alte cuvinte, criticăm vehement orice derapaj al politicienilor noștri, pentru că majoritatea nu au nici în clin, nici în mînecă cu posturile pe care le dețin.  Le observăm toate defectele, tocmai pentru că nu se potrivesc contextului în care s-au erijat. Ar fi inofensivi și probabil chiar productivi, dacă ar profesa în alte habitate. În acelea care li s-ar potrivi, unde ar fi firești și integrați. Pentru că, nu-i așa, nu strivești niciodată un gîndac pe stradă. Dar o faci cînd îți intră în bucătărie.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.