Violența și instrucțiunile ei de folosire

6 decembrie 2015
Arta de a îmbătrîni jpeg

Cu niște ani în urmă a apărut un volum al lui Boris Vian, Amintirea (Editura Univers, 2004, traducere de Diana Crupenschi). Zilele astea, în timp ce stăteam ca o sardea într-un tramvai aglomerat și un val de violență se ridica ca un fum peste capetele noastre, mi-am amintit de una dintre cele trei povestiri de acolo. Se numește Pensionarul și e un text de scurt, de patru pagini.

Trei băieți își descoperă plăcerea sadică de a-l hăitui pe bătrînul “care avea un baston sculptat, o pălărie înverzită și un vechi palton negru: mergea îndoit de tot și purta, fie iarnă, fie vară, un fular îngrozitor, care mirosea a pipi”. Îl chinuiesc în fel și chip. E distracția lor de după ore. Îl jignesc și îl lovesc, amuzîndu-se că are, de fapt, o cocoașă falsă, de cauciuc, și nici măcar nu simte durerea. Puștii se dau mari unul față de altul și vor să impresioneze.

În micul loc grup, violența devine o formă extremă de creativitate. Acest om, care pare victima perfectă și șoricelul cu care ei se pot juca în voie fără să protesteze, reacționează violent la final. Și totul se termină tragic pentru unul dintre cei trei puști. Cînd pensionarul scoate din buzunar un revolver model vechi și trage șase gloanțe, de aproape, într-unul dintre cei trei mici atacatori, ți se cam zbîrlește părul. Și îți îngheață orice zîmbet pe față. Să fii furios sau să-i dai dreptate? Oricare dintre reacții ar putea fi motivată.

Cînd lucrurile trec din planul simbolic în realitate, situațiile devin și mai nuanțate. Și mai dureroase.

Nu era prima dată cînd descopeream că, într-un spațiu închis, oamenii reacționează disproporționat. Cînd n-ai loc să te miști, mintea o ia și ea razna. E suficient să apară un factor perturbant și toți ochii și toate urechile se vor năpusti asupra lui. De data asta era vorba despre un homless cu mințile rătăcite, care mirosea urît și bodogănea vrute și nevrute. Prima fază a fost una de amuzament. Un tînăr l-a provocat, i-a zis că e beat și că pute. Ceea ce era, fără îndoială, adevărat.

A urmat cu delir verbal, prin care omul încerca să se apere. Un domn a sărit nervos de pe scaunul pe care stătea și, cu pumnul ridicat, l-a somat să nu mai scoată nici un sunet că altfel va fi vai și amar de pielea lui nenorocită. O femeie aflată și mai în spate, care se sprijinea într-un baston, a bătut de cîteva ori cu el în podea și l-a încurajat pe cel care luase atitudine să-i tragă una dacă nu se potolește. Alți călători au amenințat și ei. Tramvaiul a oprit la un moment dat și, habar n-am dacă homless-ul voia să coboare sau a fost convins să o facă. Cert e că a rămas în stație protestînd și țipînd că se va răzbuna. Cînd s-au închis ușile, a dat un picior în ele și zgomotul acela surd a restabilit ordinea în mica lume ieșită din matcă.

Era ca și cînd violența dinăuntru devenise legitimă. Și justificată. Și contase în restabilirea liniștii. Gata, exista proba. Revolverul din poveste. Și-au savurat în tăcere victoria și fiecare s-a întors, probabil, la gîndurile dinainte.

În timp ce reciteam Pensionarul m-am întrebat dacă nu cumva violența se umflă mai ceva ca laptele pus la fiert. Și ne trezim doar cînd dă în foc.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.