Călătorii în trecut cu violonistul Daniel Hope, soprana Julia Lezhneva și contratenorul Franco Fagioli

Călătorii în trecut cu violonistul Daniel Hope, soprana Julia Lezhneva și contratenorul Franco Fagioli jpeg

Un disc lansat în februarie, altul în martie 2018 – cu un numitor comun: nume foarte cunoscute pe coperte, dar și repertorii de mare efect, cu lucrări de Mozart și Vivaldi. Dincolo de o muzică foarte frumoasă, și viziuni proaspete asupra unor opusuri spectaculoase.

În Veneția lui Vivaldi, cu soprana Julia Lezhneva și contratenorul Franco Fagioli

Nu cred că există vreun om care să fi văzut Veneția și să nu fi rămas impresionat de acest oraș care trăiește într-un ritm aparte și inspiră atîta frumusețe și măreție. Și nu cred că pentru Veneția, dincolo de cîntecele gondolierilor, care încă mai pot fi ascultate într-o gondolă pe un canal, există o mai bună descriere decît în muzica lui Antonio Vivaldi – strălucitoare, vivace, dar și cu momente lirice, uneori întunecate. Un spirit atît de bine surprins de coperta discului lansat în 23 martie 2018 de casa Deutsche Grammophon; un proiect ambițios semnat de Ansamblul I Barocchisti condus de Diego Fasolis, Corul Radioteleviziunii Elvețiene și nume de soliști dintre cele mai mari care astăzi abordează repertoriul baroc: soprana Julia Lezhneva și contratenorul Franco Fagioli. Un proiect ambițios – dirijorul Diego Fasolis își propune ca versiunile de pe acest disc să devină de referință pentru lucrările pe care le include: Gloria, Nisi Dominus și Nulla in mundo pax.

Premizele sînt foarte bune: Ansamblul I Barocchisti a devenit sub conducerea lui Diego Fasolis o autoritate în interpretarea muzicii baroce, folosindu-se de instrumente de epocă și cunoscînd foarte bine specificul acestui stil aparte în istoria muzicii. Contratenorul Franco Fagioli este una dintre cele mai căutate voci care abordează astăzi repertoriul baroc: nu doar că vocea sa este atît de specială prin timbru (contratenorul este un bărbat care cîntă cu timbru feminin), dar și prin întinderea vocii, care acoperă atît ambitusul de soprană, cît și cel de alto. Și nu doar că vocea are o calitate specială nativă, dar și Franco Fagioli se dovedește un cîntăreț extrem de sigur și care știe să transmită emoție, ceea ce se simte cel mai bine în lucrarea Nisi Dominus în care este unicul solist.

Julia Lezhneva, care a cîntat și în cadrul festivalului Enescu la București, poate fi considerată un adevărat fenomen. Are doar 28 ani și un palmares impresionant, vocea ei este descrisă drept voce cristalină de înger. Într-adevăr, vocea Juliei Lezhneva are nativ o calitate deosebită, cristalină, dar și cu o carnație specială, cu o agilitate ieșită din comun care îi permite adevărate acrobații tehnice, solicitate de partitura dificilă din lucrarea Nulla in mundo pax (penultima parte a acestei lucrări este un exemplu în acest sens).

Pe scurt, un disc care merită să figureze în colecția celor care iubesc muzica barocă, pe a lui Vivaldi în special. Poate fi ascultat pe site-ul proiectului Radio România Muzical Discurile anului 2018

Daniel Hope și Journey to Mozart

Ce-mi place cel mai mult la Daniel Hope este că toate proiectele lui au ceva special, ieșit din comun și că prin modul cum cîntă și transmite emoție, mă face să am o speranță întemeiată că muzica clasică are un viitor și în secolul XXI. Daniel Hope e un artist sincer, direct și foarte inteligent; a studiat cu Yehudi Menuhin, în preajma căruia și-a petrecut întreaga copilărie și a moștenit din modul acestuia din urmă de a vedea și interpreta muzica.

În 9 februarie 2018, Daniel Hope și-a lansat un nou disc, la Deutsche Grammophon: acest Journey to Mozart. Un act de curaj, pentru că, nu-i așa, de ce ai mai da bani să cumperi un disc cu muzica lui Mozart, de atîtea și atîtea ori abordată în trecut?

Ei bine, chiar merită să dai banii sau măcar să asculți acest album pe o platformă de streaming, dacă ai abonament. Pentru că Mozart în interpretarea lui Daniel Hope și a Orchestrei de Cameră din Zurich, al cărei director este din 2016, are o personalitate aparte: înglobează și experiența interpretărilor care vor să recreeze modul cum se cînta în vremea lui Mozart, dar și căldura și inventivitatea timpurilor noastre. Daniel Hope se concentrează asupra lui Mozart, geniul atipic, un om cu daruri muzicale cu adevărat ieșite din comun, dublate de o personalitate caldă și plină de viață.

Journey to Mozart aduce, firesc, lucrări de Mozart: Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră, Adagio KV 261 și o transcripție foarte reușită a celebrei părți Alla turca din Sonata nr. 11 pentru pian, o versiune pentru vioară și orchestră cu percuție de tip otoman care vrea să recreeze Viena din vremea lui Mozart, pentru care asediul turc din 1683 era încă foarte aproape.

Însă avem nu doar Mozart, ci și compozitori care au avut legătură cu Mozart și a căror creație descrie foarte bine epoca în care a trăit Mozart. Îl avem pe Christoph Willibald Gluck, cu două dansuri din opera Orfeu și Euridice, creatorul operei clasice, care, evident, a avut o importantă influență asupra lui Mozart. Avem partea a doua dintr-un concert în Re major pentru vioară și orchestră de Josef Myslivecek, unul dintre prietenii lui Mozart, un compozitor ceh astăzi foarte puțin cunoscut. Tot foarte puțin cunoscut este astăzi și numele lui Johann Peter Salomon, autor al unei romanțe pentru vioară și orchestră de coarde incluse pe acest disc; Salomon, el însuși violonist, a fost unul dintre marii impresari ai finalului de secol XVIII și începutului de secol XIX, cel care a promovat, prioritar, muzica lui Mozart în Anglia și cel care, se pare, a dat titulatura Jupiter Simfoniei nr. 41 de Mozart.

Nu putea lipsi Joseph Haydn, legăturile dintre Mozart și Haydn fiind foarte strînse. Mozart i-a dedicat lui Haydn 6 cvartete scrise între anii 1782 și 1785; Haydn spunea că Mozart este cel mai mare compozitor care a trăit vreodată. Doar 3 dintre partiturile concertelor lui Haydn pentru vioară și orchestră s-au păstrat pînă astăzi; pe disc figurează Concertul în Sol major, o muzică senină așa cum este, în general, muzica lui Haydn.

Așadar, Journey to Mozart, cu adevărat o călătorie într-un timp în care nu știu dacă viața era mai ușoară și oamenii mai veseli, dar în care a trăit un om care ne luminează și astăzi viețile, cu muzica sa. Pentru cei care mai știu să aprecieze așa ceva...

Albumul poate fi ascultat pe site-ul proiectului Radio România Muzical Discurile anului 2018

Ambele albume prezentate sînt disponibile și în România, în magazinele de specialitate și pe www.getmusic.ro.

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.