Cum mai arată un partid comunist azi

2 iulie 2018
Cum mai arată un partid comunist azi jpeg

Comuniştilor le merge bine. Nu zic de cei camuflaţi, de cei care, sub aparenţa adoptării unor comportamente democratice, tot în termenii partidului unic gîndesc. Mă refer la cei ce sînt comunişti oficial şi sînt implicaţi în politică ca atare.

Comunismul chinez mai are puţin şi îl depăşește pe cel din URSS ca longevitate. Chinezii au devenit lideri ai comunismului mondial tocmai cînd nu i-a mai interesat titlul. Alta era situaţia pe vremea lui Mao, cînd ambiţiile hegemonice în cadrul mişcării i-au dus la sciziunea cu Moscova. Acum, comuniştii chinezi caută altă recunoaştere, ei stau la masă cu capitaliştii şi vor un loc fruntaş în lumea lor. Ar fi foarte aşezaţi şi respectabili – nimeni nu îi mai întreabă de ideologie şi de human rights record – dacă nu i-ar zăpăci puţin Trump cu taxele lui. Chinezii sînt patriarhii comunismului, înţelepţii care au descoperit formula „partid unic – piaţă deschisă”, nu ca staliniştii est-europeni care au murit cu economia de comandă în braţe.

Modelul chinezesc a fost preluat în Vietnam şi Laos. Preeminenţa partidului e indiscutabilă, dar şi afacerile-s afaceri, mai ales cele din domeniul turismului. Cubanezii vor şi ei să se închinezească, dacă se poate. Au exersat cu succes formula predării ştafetei în conducerea ţării, deschid din cînd în cînd, prudent, cîte o portiţă economică, discută cu marele duşman imperialist de peste golf. Revoluţia e ţinută undeva prin casă, iese tot mai rar la defilări. Parcă şi Coreea de Nord vede virtuţile modelului chinezesc, dar aici şurubul este atît de bine strîns, încît nu ştii unde va duce în final orice relaxare.

Mai nou, comuniştii au succes şi în Nepal. Şi nu succesul comunismului de omenie care deţine deja puterea şi face gesturi de bunăvoinţă, ci succes la urne, în alegeri considerate libere. Căci în Nepal e multipartitism, iar comuniştii nu sînt deranjaţi de asta. Ba chiar sînt mai multe partide comuniste, care fuzionează sau se scindează frenetic, de mai mulţi ani. Formula politică nepaleză e undeva la mijloc între modelul indian şi cel chinez. Alegeri democratice ca în India, dar partid comunist la putere ca în China.

La cehi, partidul comunist a anunţat sîmbătă că va sprijini guvernul Andrej Babiš. Susţinerea a venit într-un moment-cheie – altfel nu s-ar fi putut constitui o coaliţie guvernamentală majoritară – şi în pofida faptului că Babiš nu le-a satisfăcut două dintre cereri. Ce anume cer comuniştii de azi? Una dintre doleanţe este destul de conformă cu presupusul lor profil: reducerea contribuţiei Cehiei la misiunile NATO, partidul militînd pentru ieşirea ţării din alianţă. Cealaltă cerere e însă destul de „burgheză”, dacă mă pot exprima astfel. Au vrut şi ei un loc în consiliul de administraţie la cea mai mare companie de stat, producătorul de electricitate CEZ. Mă întreb ce riscuri ar prezenta un comunist în board-ul companiei capitaliste, dacă de asta a fost vorba atunci cînd Babiš a spus nu. Altfel, comunismul ceh are state vechi, interbelice, iar după război a cîştigat detaşat alegerile libere din 1946, după cum am mai scris şi aici.

Ce mai păstrează atunci comuniştii din doctrina cu care porniseră la drum la începutul secolului trecut? Proprietatea la comun şi lichidarea moşierilor şi patronilor? Partidul unic? Dictatura proletariatului? Desfiinţarea claselor? Toate par duse, depăşite, rămăşiţe aproape stînjenitoare din istoria mişcării. După 1989, comunismul activ politic s-a schimbat în multe privinţe, şi-a schimbat poate chiar şi înţelesul. Are o abordare etatistă, desigur, are nostalgia utopiei egalităţii dintre oameni, probabil şi credinţa sublimată şi fundamentalistă a propriei providenţialităţi politice, dar a realizat şi că acolo unde fondatorul său se credea cel mai tare, în teoria economică, ceva nu a mers deloc bine. Este, probabil, concesia făcută pentru a trece pragul lui 1989.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Întîmpinarea Armatei Roşii. „Moş Necule şi Prepeliţă”, în drum spre Colentina, 29 august 1944. Sursa: Fototeca online a comunismului românesc, cota 2/1944.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.