File din istoria secolului XX în muzica lui Șostakovici dirijată de Andris Nelsons

4 iulie 2018
File din istoria secolului XX în muzica lui Șostakovici dirijată de Andris Nelsons jpeg

– și două premii Grammy –

S-au împlinit în 5 martie 65 ani de la moartea lui Stalin – finalul uneia dintre cele mai negre perioade din istoria nu doar a Rusiei, ci a omenirii, în general. Zeci de milioane de oameni exterminați, în Uniunea Sovietică și în lagărul comunist, destine frînte – nici muzicienii nu au fost feriți de impactul dur cu realitatea sovietică. Un caz celebru: Dmitri Șostakovici, astăzi readus la lumină, printre altele, de proiectul discografic Șostakovici în umbra lui Stalin semnat de Orchestra Simfonică din Boston, condusă de letonul Andris Nelsons.

În zilele noastre, muzica lui Dmitri Șostakovici e la modă; este unul dintre compozitorii cei mai des interpretați de marile orchestre ale lumii. Are un limbaj componistic original și, pentru publicul larg, este unul dintre compozitorii cel mai ușor accesibili dintre cei care au scris în secolul XX. Muzica lui este vibrantă, emoționează și are capacitatea de a face oamenii să viseze – calități care s-au menținut de-a lungul timpului.

Relația lui Șostakovici cu Stalin a fost una extrem de complicată: Șostakovici a fost de două ori mazilit de regimul stalinist, trăind cu frica de a fi deportat către gulagul siberian. Pe de altă parte, s-a bucurat și de succes și stimă, mai ales în ultimii ani de viață ai lui Stalin; era privit ca un element vital în propagarea valorilor sovietice către spațiul vest-european, tocmai datorită lucrărilor muzicale excepționale pe care le compunea.

Mai ales simfoniile lui Șostakovici sînt o oglindă a relației complicate dintre Șostakovici și Stalin. Și exact de la această idee a pornit și dirijorul Andris Nelsons în proiectul său Șostakovici în umbra lui Stalin – de la acele șase simfonii care urmăresc strict această relație complicată – simfoniile cu numerele de la 5 la 10, compuse între 1937 și 1953 – în partea a doua a simfoniei a X-a, avem chiar un portret al lui Stalin, după o mărturie a compozitorului.

Primul disc din această serie, cuprinzînd Simfonia a X-a, a apărut în anul 2015 și a primit un premiu Grammy; al doilea, cu simfoniile a V-a, a VIII-a și a IX-a, în 2016 și a fost distins, și acesta, cu un premiu Grammy – ilustrînd astfel foarte elocvent „succesul scandalos” – cum l-au numit criticii americani – al acestui proiect.

În mod așteptat după un asemenea succes, casa de discuri Deutsche Grammophon a anunțat că Andris Nelsons va înregistra integrala simfoniilor de Șostakovici – toate 15.

Iar în 6 iulie 2018 urmează să apară al treilea album din această serie: Simfoniile a IV-a și a XI-a de Șostakovici, un dublu album, fiecare dintre cele două simfonii avînd o durată de aproximativ o oră.

Anul 1936 a fost unul dintre cei mai complicați din existența lui Șostakovici; în luna ianuarie, Stalin însuși asista la o reprezentație a operei Lady Macbeth din Mțensk care, din nefericire, nu i-a plăcut, așa că la cîteva zile după aceea, ziarul Pravda publica un articol în care-l înfiera pe Șostakovici, compozitorul decadent. Dintr-unul dintre cei mai admirați compozitori ruși ai vremii, Șostakovici s-a trezit un paria. Nu a încetat însă să lucreze, așa că pe parcursul anului 1936 a terminat partitura simfoniei sale IV-a, care prin limbaj și estetică era foarte deosebită de precedentele simfonii, inspirate mai ales de folclor și, deci, mult mai în spiritul realismului sovietic. Premiera simfoniei a IV-a fusese programată pentru 11 decembrie 1936, însă Șostakovici a primit dispoziție să retragă lucrarea de la premieră, cu justificarea că partitura nu coincide cu convingerile sale politice. În timpul celui de al doilea război mondial, partitura pentru orchestră a fost pierdută, însă Șostakovici a refăcut-o identic după o partitură pentru două piane pe care o mai avea. Premiera simfoniei a IV-a a avut loc, în fine, abia în 30 decembrie 1961, cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, dirijor Kirill Kondrașin – trecuseră mai bine de 8 ani de la moartea lui Stalin.

Simfonia a XI-a, cu titlul Anul 1905, a fost scrisă în anul 1957; s-a vorbit despre faptul că Șostakovici ar fi fost impresionat de Revoluția ungară din 1956, dar și despre faptul că lucrarea ar fi, dincolo de o ilustrare a revoluției ruse din anul 1905, și un requiem pentru generația din care făcea parte Șostakovici: născut în 1906, trecut prin două războaie mondiale și perioada cruntă a stalinismului. În cele patru părți, simfonia urmărește, cu mijloace apropiate de o coloană sonoră de film, desfășurarea evenimentelor: Piața Palatului, 9 ianuarie, Memorie eternă, Clopotul de alarmă. O muzică care s-a bucurat de mare succes – cel mai mare succes pe care l-a înregistrat Șostakovici în viața sa de compozitor, după cel cu Simfonia a VII-a Leningrad, pe care o scrisese cu 15 ani înainte de Simfonia a XI-a.

Andris Nelsons este un dirijor leton de 39 ani format la școala rusă și care a trăit pe propria-i piele realitățile comunismului într-o țară care a făcut parte din Uniunea Sovietică: înțelege perfect mesajele din partiturile lui Șostakovici și are capacitatea dirijorală de a le transpune într-o muzică vie care entuziasmează publicul. Lucrează cu această minunată Orchestră Simfonică din Boston, o orchestră foarte tehnică, dar și extrem de maleabilă, instrumentul perfect pentru intențiile lui Nelsons și pentru partiturile lui Șostakovici. Toate înregistrările din seria simfoniilor lui Șostakovici sînt captate în concerte live, conservînd tensiunea și emoția concertelor cu public, impresionînd prin acuratețe și viziune.

Andris Nelsons a fost comparat cu Herbert von Karajan pentru varietatea și amplitudinea proiectelor sale discografice – pînă în 2020 urmează să înregistreze integrala simfoniilor de Șostakovici cu Orchestra Simfonică din Boston, integrala simfoniilor de Bruckner cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig și integrala simfoniilor de Beethoven cu Filarmonica din Viena, toate, pentru casa Deutsche Grammophon. În mod evident, Andris Nelsons este unul dintre cei mai de succes dirijori ai timpurilor noastre, cu acea capacitate rară de a imprima fiecărei partituri interpretative o viziune proaspătă și foarte personală. Este probabil și ceea ce i-a determinat pe membrii juriilor premiilor Grammy să-l premieze în doi ani succesivi; și, cine știe, poate că anul viitor, va aduce un nou premiu Grammy și pentru al treilea disc din integrala Șostakovici, cel puțin la fel de reușit ca precedentele două.

Recomand deci, cu căldură, audiția Simfoniilor a IV-a și a XI-a de Șostakovici în interpretarea semnată de Andris Nelsons și Orchestra Simfonică din Boston – este o incursiune de care avem nevoie în măruntaiele unui timp de care ar fi bine să nu uităm și la care sperăm să nu ne întoarcem vreodată.

Albumul poate fi ascultat la Radio România Muzical în două episoade luni, 2 și 9 iulie, de la ora 19.00, în reluare duminica, 8 și 15 iulie, de la ora 14.30 sau oricînd, pe site-ul proiectului Discurile anului 2018. După momentul lansării oficiale din 6 iulie, poate fi comandat și în România la www.getmusic.ro, acolo unde sînt disponibile și primele două discuri din serie, cu simfonia a X-a și simfoniile V, VIII și IX.

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.