În lumea marilor orchestre de astăzi

4 iunie 2018
În lumea marilor orchestre de astăzi jpeg

Una dintre ele ne este mai apropiată – în fond, Leipzig era un oraș german cît de cît accesibil și în perioada comunistă, fiind plasat în fosta RDG; de cealaltă, ne desparte un ocean, de apă și de concepții. Una este Orchestra Gewandhaus din Leipzig; alta este Orchestra Filarmonicii din New York. Ambele inaugurează noi drumuri în istoria lor, sub conducerea unor noi dirijori; ambele pornesc și proiecte în care noi colecții de discuri au un rol important.

Orchestra Gewandhaus din Leipzig – 275 ani de existență

De fapt, Leipzigul a avut primii muzicieni angajați în serviciu public începînd anul 1479, adică pe vremea lui Ștefan cel Mare! În 1743, începe istoria orchestrei simfonice din Leipzig, cu un ansamblu susținut financiar atît de aristocrație, cît și de oamenii simpli. În 1781 a fost inaugurată și sala după care și-a luat numele orchestra, Gewandhaus; a doua clădire sediu al orchestrei a fost dată în folosință în anul 1884, dar a fost distrusă în bombardamentele celui de al doilea război mondial; actuala clădire în care funcționează orchestra a fost inaugurată în anul 1981.

Din 1781 a început și istoria muzicienilor care au activat în funcția de kappelmeister al acestei orchestre – pînă astăzi, 21 de nume, printre care regăsim personalități de mare prestigiu: Felix Mendelssohn-Bartholdy (celebrul compozitor din prima jumătate a secolului al XIX-lea), Arthur Nikisch, Wilhelm Furtwangler și mai recent, Kurt Masur, Herbert Blomstedt, Riccardo Chailly. Anul 2018 marchează începutul directoratului celui de al 21-lea kappelmeister, dirijorul leton de 39 ani, Andris Nelsons, care și-a păstrat în același timp și funcția de director muzical al Orchestrei Simfonice din Boston, cu care a cucerit în ultimii doi ani două premii Grammy.

Pe lîngă un festival din februarie-martie 2018 și un turneu european ce i-a urmat, Andris Nelsons a propus pentru aniversarea Orchestrei Gewandhaus și un proiect discografic, realizat cu prestigioasa casă germană cu care Andris Nelsons colaborează, Deutsche Grammophon: o integrală a simfoniilor de Bruckner, serie din care au apărut în 2017 și 2018 trei albume, cu Simfoniile a III-a, a IV-a și a VII-a. Toate simfoniile au fost înregistrate în timpul unor concerte live; ultimul album, cuprinzînd Simfonia a VII-a de Bruckner a fost lansat în Germania pe 6 aprilie și la nivel internațional, pe 20 aprilie, și include înregistrări din concertul care a avut loc în 11 martie 2018, pentru a marca 275 ani de existență ai orchestrei.

Bruckner poate părea o alegere surprinzătoare, în contextul unei piețe discografice complicate, în care publicul se orientează mai curînd către un repertoriu mai popular, să-i spun, și în ceea ce privește muzica cultă. Însă Nelsons și Gewandhaus au ales să celebreze o tradiție de cea mai bună calitate, în care regăsim, de exemplu, premiera Simfoniei a VII-a de Bruckner, interpretată de Gewandhaus cu un enorm succes în 1884 și reluată apoi de nenumărate ori; sau pe Richard Wagner, născut în 1813 la Leipzig, format la concertele Orchestrei Gewandhaus, cu o primă lucrare proprie interpretată chiar de această orchestră.

De altfel, nu întîmplător, Andris Nelsons a alăturat fiecăreia dintre simfoniile bruckneriene de pe aceste trei discuri cîte o lucrare de Richard Wagner – uverturile operelor Tannhauser și Lohengrin, Marșul funebru din Amurgul zeilor: pentru a celebra aceste două mari personalități ale componisticii secolului al XIX-lea, Bruckner și Wagner, atît de profund legate și de istoria Orchestrei Gewandhaus.

Iar unul dintre marile merite ale lui Andris Nelsons este că reușește să facă partiturile bruckneriene și wagneriene relevante și pentru publicul de astăzi. E drept că și Wagner și Bruckner au renumele unor compozitori mai greu de înțeles din istoria muzicii, deși lucrările lor sînt cu mult mai accesibile decît muzica secolului XX, de pildă. E vorba însă și de dimensiunile lucrărilor – o simfonie de Bruckner durează mai bine de o oră. Însă prin modul în care Nelsons construiește aceste simfonii, el face ca ascultătorul să fie cu totul conectat emoțional la muzică, să devină curios, să vadă ce se întîmplă mai departe și, în același timp, să aibă prilejul de a se desprinde de lumea cotidiană agitată de azi. Ascultarea muzicii lui Bruckner în interpretarea Orchestrei Gewandhaus, conduse de Andris Nelsons, seamănă, dacă mi-este permisă această comparație, cu o excursie pe munte – impune un efort, dar sentimentul de plenitudine pe care-l ai cînd ajungi în vîrf și vezi panorama, te face să uiți de orice efort.

Recomand în special Simfonia a VII-a din această serie bruckneriană: o puteți asculta la Radio România Muzical luni, 4 iunie, de la ora 19.00 (în reluare duminică, 10 iunie, ora 13.05) sau oricînd pe site-ul proiectului Discurile anului 2018. Discurile lui Andris Nelsons sînt disponibile și în România în format fizic, și desigur, pe platformele de streaming online.

Orchestra Filarmonicii din New York și Jaap van Zweden

Dacă Leipzigul ni se pare, măcar ca distanță mai aproape, New York-ul este mult mai îndepărtat, și în kilometri, și în mentalități. E o lume în care orchestrele trăiesc o altă realitate, care se reflectă și în modul cum sună și cum își aleg repertoriul, dincolo de modul cum sînt finanțate și conduse efectiv.

Pentru Orchestra Filarmonicii din New York, urmează o nouă etapă sub conducerea noului director muzical, dirijorul olandez Jaap van Zweden, care va prelua în mod oficial această funcție în septembrie 2018. Filarmonica new-yorkeză este una dintre cele mai vechi orchestre americane, cu o istorie ce începe în 1842; și una dintre cele mai bune, parte a așa numitului grup Big Five, care cuprinde și orchestrele din Boston, Cleveland, Philadelphia și Chicago.

Unul dintre proiectele anunțate de Jaap van Zweden la lansarea stagiunii 2018-2019, prima pe care și-a asumat-o, a fost și un contract cu casa de discuri Decca Gold, recent înființata divizie americană pentru muzică clasică a concernului Universal Music: cel puțin șase albume noi cu Zweden dirijînd Filarmonica new-yorkeză, dar și publicarea unor înregistrări realizate de orchestră, în regim propriu, în ultimii 10 ani. O adevărată comoară, aș spune, ținînd cont de prestigiul de care se bucură la nivel mondial filarmonica new-yorkeză.

Iar primul disc din această serie deja a apărut: Simfoniile a V-a și a VII-a de Beethoven, un album lansat pe 2 martie, care a putut fi ascultat la Radio România Muzical pe 30 aprilie și poate fi reascultat oricînd aici.

Jaap van Zweden nu este un nume foarte sonor în Europa, desi olandezul a lucrat mult timp și aici. Însă a devenit foarte sonor în ultimii ani peste ocean: în 2013, Jaap van Zweden era numit de cea mai importantă publicație de profil, Musical America, drept dirijorul anului; în 2014, se scria în presa americană că este și cel mai bine plătit dintre dirijorii care activează în America. Iar în 2016, el era anunțat drept directorul muzical al filarmonicii new-yorkeze, una dintre cele mai bune poziții de acest tip din lume, cu un contract valabil începînd cu stagiunea 2018-2019.

Cronicarii americani remarcau că Jaap van Zweden nu este un dirijor care se remarcă prin emoția pe care o trezește în auditoriul său, ci prin precizia detaliului și a construcției. Într-adevăr, ascultînd simfoniile a V-a și a VII-a de Beethoven, am sesizat același lucru. Imaginea pe care mi-a trezit-o a fost cea a unei nave-amiral navigînd pe ocean: puternică, majestuoasă, îndeplinindu-și perfect serviciul, chiar dacă asta nu presupune prea multă fantezie.

În fond, să-și îndeplinească bine serviciul este o sarcină dificilă pentru Jaap van Zweden, pentru că nu are doar de condus o orchestra la cele mai mari standard artistice, ci și trebuie să se implice în atragerea de fonduri pentru renovarea sălii de concerte (300 milioane de dolari) și în găsirea de soluții pentru locul unde repetă și cîntă orchestra pe parcursul reparațiilor. Ceea ce, evident, nu e deloc simplu! Însă ce mai e simplu în lumea de azi, inclusiv a muzicii clasice!

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.