Mihail Sebastian şi balaurul

19 iunie 2018
Mihail Sebastian şi balaurul png

Tot scotocind prin arhiva radioului, dau peste o conferință a lui Mihail Sebastian. Textul e datat 10 februarie 1945 – cu două luni și jumătate așadar înainte ca scriitorul și dramaturgul brăilean să moară în accidentul de camion de pe bulevardul Regina Maria din capitală. Sîntem totodată înainte de căderea guvernului Rădescu, în care intraseră țărăniști, liberali, socialiști și comuniști, și de venirea guvernului Groza, alcătuit inițial doar din membrii și aliații PCR, și împănat din ianuarie 1946 cu cîte un reprezentant PNȚ și PNL. La radio însă, în februarie 1945, se simțea deja vîntul schimbării și apăruseră emisiuni despre URSS, Lenin, Stalin. Printre ele, și conferința lui Sebastian, intitulată „Cîteva cuvinte despre teatrul sovietic”, difuzată chiar în ziua în care la București „trupa Flotei Sovietice din Marea Neagră” pune în scenă piesa Demult, demult a dramaturgului Alexandru Gladcov.

După ce a trecut drept un discipol al „maleficului” Nae Ionescu, teoreticianul extremei drepte românești (vezi controversata monografie a Martei Petreu despre relația Ionescu-Sebastian), și după ce a fost recuzat de mentorul său (doar) pe baza „evreității”, iată-l pe Sebastian și în postura de profet al orînduirii din extrema dușmană a spectrului politic. Conferința lui face apologia dramaturgiei sovietice aflată pe un drum „pe care vechiul teatru nu l’ar fi putut niciodată străbate”. Citînd dintr-un critic sovietic, Sebastian începe prin a povesti cum a avut loc premiera piesei Demult, demult, în Leningradul asediat de naziști, „în groaznica iarnă 1941-1942”. „Sala era tixită de lume. Cam pe la jumătatea actului I, s’a pornit un nou tir nemțesc de baraj, bombele căzînd în apropierea teatrului. Reprezentația continua. La începutul actului al II-lea, pe scenă erau anumite efecte de sunet și un bombardament imaginat de autor. Publicul a izbucnit în rîs. Cine mai bine decît acest public își putea da seama dacă într’adevăr efectele erau sau nu reușite, semănau sau nu cu bubuitul adevărat al tunului?”

Publicul este cel care l-a impresionat pe Mihail Sebastian, publicul este, după el, motorul schimbării radicale a teatrului rus, de la faza țaristă decadentă la cea revoluționară, superioară. „Publicul care va vedea acum, la București, într’o sală confortabilă de teatru, aceiași piesă care cu trei ani în urmă se juca între fumul și flăcările Leningradului asediat, ar trebui să înțeleagă și să simtă că spectacolul ce li se oferă vine dintr’o țară în care teatrul trăește o epocă de expansiune, de creație și de bogăție fără pereche astăzi în lume. (...) În timp ce în occident mişcarea teatrală se sbătea între experienţe abstracte de regie, destinate unor cercuri închise de iniţiaţi şi între o producţie vulgară de comedii şi drame scrise în serie, pe gustul unui public obosit şi blazat, – teatrul sovietic îşi deschidea porţile spre marea mulţime, descoperind astfel un public nou, viu, sensibil, care aducea cu sine o nesfîrşită sete de a cunoaşte, de a învăţa şi de a iubi”, rosteşte, de la microfonul radiodifuziunii, Mihail Sebastian.

El însuși dramaturg cu piese inspirate din lumea burgheză (Jocul de-a vacanța, Steaua fără nume, Insula – ultima dintre ele, începută în timpul Războiului, neterminată), Sebastian se includea probabil și pe sine în rîndul autorilor gustați de publicul interbelic „obosit și blazat”. Autocritica avea să fie o atitudine apreciată în vremea realismului socialist care bătea la ușă, perioadă pe care însă Mihail Sebastian nu a mai apucat-o, dar pe care, intuitiv-involuntar, a prevestit-o.

Sebastian nu era singurul scriitor român care descoperea la radio valenţele literaturii sovietice. Peste cîteva luni, şi Cezar Petrescu, într-o conferinţă intitulată „Eclipsa romanului social între cele două războaie”, explica de ce în perioada interbelică doar în URSS a putut exista specia romanului social. „Că în răstimpul dintre cele două războaie”, scria el, „aproape toată literatura universală cu excepţia literaturii ruseşti, că în 20 de ani scriitorii de pretutindeni s’au eschivat dela romanul social, nu e un fenomen semnificativ? Nu exprimă oare aceasta climatul moral dintre cele două războaie? Laşitatea de a nu privi realitatea în faţă?...”

Nu erau schimbări sau reorientări izolate. Celălalt Petrescu, Camil, prieten cu Sebastian, îi prezentase acestuia în octombrie 1944 „două articole de adeziune la stînga”. Informaţia e din Jurnalul lui Sebastian, unde raportarea acestuia la tsunamiul sovietic care urma să vină e pasageră. O însemnare din octombrie 1943 menţionează „marea îngrijorare din oraş” în urma înfrîngerilor nemţilor. „Răsuflarea balaurului parcă începe să se simtă, deşi încă e departe”. Dar nu e clar dacă aici „balaurul” este războiul sau URSS. Cu toate etichetările pe care le-a suferit, Mihail Sebastian reuşea să nu fie respins de cercuri intelectuale diverse, chiar antagoniste. Sfîrşitul războiului îl arată întîlnindu-se şi cu Constantin Vişoianu sau Pamfil Şeicaru, dar şi cu Bellu Zilber şi Lucreţiu Pătrăşcanu. Ce credea de fapt el însuşi? Jurnalul nu e prea explicit, mai mult ajută conferinţa de la radio. Şi totuşi, pe 13 octombrie, Sebastian îşi notează: “Criza de guvern este deschisă de cîteva zile, chiar dacă nu s-a produs o demisie. Încăpăţînarea sau cel puţin inerţia (dacă nu manifesta voinţă reacţionară) a vechiului stat va trebui să cedeze. Liberalii şi naţional-ţărăniştii sînt prinşi între a dispărea total şi între a trece pe planul doi în viaţa politică. Stînga este în plin atac. Nu e vorba deocamdată de o revoluţie comunistă. Dar dacă democraţia trebuie să devină o realitate în România, atunci schimbări profund radicale trebuie să intervină urgent”. E de ajuns pentru a conchide că Mihail Sebastian a intuit bine sensul schimbărilor din „tranziţia” postbelică şi că era pregătit să îl susţină.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Fragment din conferinţa de la radio a lui Mihail Sebastian despre teatrul sovietic. Sursa: Arhiva Scrisă a SRR (ASSRR), dosar 3/1945.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.