Mitingul diasporei: cele două teorii

12 august 2018
Mitingul diasporei: cele două teorii jpeg

Acum, că a avut loc şi sîmbătă un protest în Piaţa Victoriei, de data aceasta fără incidente, pare plauzibil că violenţele de vineri au fost atipice în cadrul seriei de mitinguri antiguvernamentale începute în 2017 şi care vor continua cu siguranţă şi anul acesta. Este firesc deci să te întrebi: Ce s-a întîmplat, ce anume s-a dereglat în mecanismul deja uns al protestelor? La o primă triere a comentariilor deja apărute, mi se pare că se conturează două explicaţii principale, două interpretări.

O primă teorie – „narativul 1”, cum s-ar spune într-un limbaj actualizat – porneşte de la prezumţia (sau observaţia, după caz) că totul a pornit de la programarea unui miting „branduit” drept al diasporei, un fel de găselniţă de marketing a organizatorilor din umbră ai protestelor. Mitingul tematic e un pas înainte în domeniu, un suflu nou în „vînzarea” lui, cu rolul de a mai anima oboseala aceloraşi sloganuri. De fapt însă, nu a fost vorba de nici o diasporă, pentru că oamenii sînt în concediu sau chiar la muncă, Italia şi Spania fiind în plin sezon estival. Aspectul era cunoscut, dar nu conta; conta numai titlul. Calculul din spate ar fi fost că odată trezit interesul prin această diasporă iluzorie sosită în capitală, se mobilizează şi bucureştenii şi aşa se obţine un miting proaspăt şi suficient de impozant – cel puţin cîteva zeci de mii de oameni. Ca la facerea iaurtului: pui cultura de bacterii şi laptele se-ncheagă singur.

Mai departe, „narativul 1” arată că mitingul era programat să fie violent. În acest scop, organizatorul a potenţat galeriile de fotbal din capitală, grupări cu experienţă în hărţuirea cu jandarmii. La momentul oportun, aceste galerii deturnează mitingul, îi provoacă pe jandarmi, îi fac să devină violenţi şi determină indirect rănirea unor manifestanţi paşnici. În acest moment, scopul primar al mitingului e atins. De la jandarmi la guvernul condus de PSD nu e decît un sfert de pas, mai ales că relaţiile dintre Guvern şi manifestanţi sînt încordate la maxim, de multă vreme. Mesajul că „diaspora e primită cu lacrimogene”, cum scria pe burtiera unei televiziuni, este lansat public. În acest narativ, organizatorul mitingului este un serviciu de informaţii, cel mai probabil SRI, iar scopul întregii înscenări este politic, şi anume ca guvernarea PSD să apară în presa internaţională ca incapabilă să gestioneze situaţia internă. Ce s-a întîmplat vineri, spune această teorie, a fost o luptă politică mai subtilă decît cea cu care ne întîlnim în mod curent şi în care oameni altminteri educaţi au fost folosiţi fără scrupule ca masă de manevră.

Ce spune cealaltă teorie? În aceeaşi ordine ca mai sus, ea arată în primul rînd că diaspora chiar a venit la protestul din 10 august. Cei care s-au mobilizat au de reproşat Guvernului, la fel ca mulţi oameni din ţară, că e incompetent şi corupt, că e însăşi cauza pentru care unii au părăsit România sau pentru care nu se întorc acasă. Că sufocă ţara şi nu o lasă să se dezvolte pe baza meritocraţiei. Solidarizarea de opinii a dus la solidarizarea de la miting. Împreună cu reprezentanţii diasporei, bucureştenii protestatari au strigat din nou împotriva Guvernului, a manevrelor nesfîrşite ale acestuia în privinţa legilor justiţiei, împotriva preşedintelui PSD Liviu Dragnea, care are interese personale în ceea ce priveşte sistemul juridic din România.

Mobilizarea oamenilor a deranjat enorm partidul de guvernămînt, spune „narativul 2”. L-a deranjat personal pe Liviu Dragnea, care e prins într-o numărătoare inversă pînă la pronunţarea din toamnă în cel de-al doilea dosar din justiţie, pronunţare care i-ar putea fi fatală politic. Şi atunci Dragnea, împreună cu alţi lideri PSD, au pus la cale diversiunea cu „ultraşii” pentru a compromite mitingul diasporei. „Huliganii” din această teorie sînt înţeleşi cu jandarmeria de la început. Vineri, am asistat la un spectacol premeditat dinainte de taberele aflate aparent în conflict, microbiştii violenţi şi jandarmii. Scopul manevrei de compromitere era, spre deosebire de cel de la „narativul 1”, de uz intern. PSD a dorit să se vadă că instigatorii de la miting au vrut să răstoarne Guvernul şi să îi compromită pe oamenii activi şi inteligenţi ai acestei ţări în ochii părinţilor şi rudelor din provincie, unde PSD are o bază electorală puternică. Pentru adepţii acestei teorii, mitingul de vineri este o nouă dovadă a cinismului şi criminalităţii regimului PSD, care e în stare să gazeze oamenii, să îi agreseze inclusiv fizic şi să creeze clivaje sociale puternice numai pentru a rămîne la putere şi a scăpa de justiţie.

Cele două teorii nu au neapărat coloratură politică, în schimb însă se exclud reciproc. 1 sau 2, tertium non datur. Ca să spun aşa, ambele pot fi tratate „teoretic”, verificînd adică acţiuni, fapte, declaraţii pentru a vedea dacă le rezistă osatura logică. Pe de altă parte, e clar însă că ab initio, simpatizanţii mitingurilor înclină spre cea de-a doua teorie, în timp ce cei ai PSD-ului ar îmbrăţişa-o pe prima. Dar ce contează în ultimă instanţă este adevărul, iar marea întrebare este, desigur, care din cele două este adevărată şi dacă cei ce înclinaseră pentru una, la vederea dovezilor, sînt în stare să opteze pentru cealaltă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Cătălin Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.