Ne răsfățăm prea mult copiii?

12 noiembrie 2018
zenobianiculita jpg jpeg

Trăim oare vremuri în care avem tendința să ne răsfățăm prea mult copiii? Încercînd să nu le îngrădim personalitatea, le lăsăm prea multă libertate? Disperarea de a fi părinți perfecți ne aruncă în brațele cursurilor de parenting? Și, pînă la urmă, despre ce vorbim, cînd vorbim despre parenting?

Parenting-ul – un subiect atît de complex, care azi a prins atîtea nuanțe și semnificații – este un termen care vine din limba engleză, asimilîndu-se la noi ca un set de tehnici și metode prin care putem, în mod comportamental, să obținem de la copiii noștri ceea ce ne dorim sau ceea ce credem că ar trebui să facă. Tocmai de aceea există curente pro și contra. Există părinți care cred că metode și rețete prescrise în cărți sau cursuri reprezintă soluția pentru problemele cu care se confruntă, există însă și cei care resping cu vehemență această idee.

Termenul, în sensul său de bază, înseamnă, de fapt, să crești copii să... „părințești”. E acea formă de educație pe care părinții o dau copiilor lor indiferent de orientarea lor valorică, filozofică sau culturală. Așa, că dacă e să glumim puțin, fie ești pro sau anti-parenting (vorba burghezului gentilom care descoperă surprins că a făcut proză toată viața sa fără o știe) dacă ești părinte faci... parenting.

Blamul cel mai mare, al criticilor, provine din faptul că azi parenting-ul a fost suprautilizat ca termen și concept până a ajuns să fie confundat cu un curent care ține foarte mult de behaviorism (comportamentalism). Pornind de la ideea că ceea ce se întîmplă în mintea noastră este ca o cutie neagră pe care nu o putem accesa (avînd la îndemînă doar input-ul și output-ul, ce intră și ce iese, ca răspuns comportamental) – accentul cade nu pe ceea ce se întîmplă în mintea copilului, ci pe răspunsul comportamental pe care îl primește și îl așteaptă părintele.

Iată de ce, deși unele au idei valoroase, mai toate cărțile de parenting au și marele defect de a fi întîmpinate de părinți cu așteptări nerealist de mari. Mulți dintre părinții consumatori de literatură de parenting speră că aplicând conștiincios sau sporadic o tehnică, cinci pași sau un tip de mesaj, schimbarea va fi dramatică. Nici strategiile de marketing ale specialiștilor în domeniu nu ajută, în special atunci când promit rezultate minunate de tip rețetă. Însă, rețetele nu aduc o rezolvare veritabilă a problemelor cu care se confruntă părinții și copiii, ci sînt doar niște tehnici de a ameliora simptomele. Tehnicile, în mare măsură, sînt utile. E bine să știi că, de exemplu, că unele comportamente nedorite ale copilului vor dispărea mai ușor dacă le ignori, căci multe dintre crize se sting, dacă nu au ecou. Este însă bine să știi cum să îi ceri copilului ceva, în așa fel încît să-i captezi atenția și să obții un rezultat pe termen lung, nu doar să eviți momentan, un conflict sau o criză de tantrum.

„Părinții mei m-au crescut fără atîtea sfaturi de la specialiști și am ieșit foarte bine” – mai spun mulți dintre cei revoltați contra curentului de parenting. Să nu uităm însă că, dacă pe fundal, relația dintre copii și părinți nu s-a schimbat, avînd la bază același raport de filiație, în raport cu societatea, lucrurile stau puțin diferit.

De la o etapă în care era orientată spre supraviețuire, societatea azi, în cea mai mare parte, a ajuns la un nivel superior al trebuințelor. Nevoile de bază sînt, în oarecare măsură îndeplinite, iar generațiile noi de părinți au azi alte preocupări decît cele ale părinților lor: de pildă, dacă copiii lor sînt fericiți, dacă se simt triști, care va fi drumul lor în viață, dacă au ales bine sau nu pentru ei. Părinții noștri, părinții părinților noștri ar fi avut, cu siguranță, aceleași întrebări, dacă pe lista priorităților nu erau dureros de prezente asigurarea mîncării, îmbrăcămintei, grija zilei de mîine.

Evoluția pe această piramidă a lui Maslow atrage însă nu o relaxare, ci alte și alte probleme, alte nevoi, care nu se sting prin împlinire ci, din contră, se amplifică – vorbim, așadar, despre nevoi estetice, sau despre autorealizare – nevoi care, odată atinse, se extind și sînt cu atît mai prezente.

De aici derivă și acel val de preocupare pentru parenting dublat și de faptul că familiile sînt mai mici, iar energia și resursele părinților se focalizează pe 1, 2, și nu pe 8 sau 10 copii.

Ne antrenăm, așadar, copiii pentru societatea din ce în ce mai competitivă?

Avem categoria părinților care marșează pe performanță, cei care valorizează în copil mai mult elevul, decît dezvoltarea emoțională, dar avem și generație de părinți revoltați – cei care atunci cînd au fost copii au fost foarte presați și au simțit negativ acea presiune, poate au și eșuat, au avut relații conflictuale cu părinții și cu școala pe această temă și, drept urmare, după regula pendulului, merg în direcția opusă și își cresc copiii într-un spirit de relaxare totală. Relaxare privind performanța sau cutumele sociale de comportament – sînt acei părinți despre care spunem că își răsfață copiii, care nu le impun reguli, de frică să nu le inhibe personalitatea.

Iar aici începe o discuție demnă de cele 1001 de nopți. Pe scurt, însă, foarte puțini dintre noi avem o experiență autentică a ceea ce înseamnă limite sănătoase și autodisciplină sănătoasă. În mintea celor mai mulți dintre noi, cînd vorbești despre reguli și disciplină vorbești despre presiune, pedeapsă, bătaie, despre a forța și a obliga, a cere excesiv. Dacă percepi disciplina în acești termeni, poți înțelege și reacția de revoltă contra ei. La polul opus, însă, o lipsă totală de reguli, o atitudine extrem de relaxantă creează foarte multă nesiguranță în copil – de unde derivă un alt set de suferințe și dificultăți.

Așa cum se întîmplă cu mai toate problemele noastre de bază, ele se întind pe un areal între două extreme. De exemplu, nevoia de atașament, prin care mă securizez, este dublată, în etapa următoare la polul opus, de nevoia de explorare. Plec de lîngă tine și mă duc să descopăr lumea. Aici vorbim despre nevoia de limite și granițe. Dacă eu plec în lumea mare, dar nu știu unde să mă opresc, căci nu am mecanismul recunoașterii limitelor și reperelor, mă pot rătăci și nu voi ști cum să mă întorc.

Orice copil are nevoie de siguranță și atașament, are nevoie de libertatea de a pleca, dar și de recunoașterea limitelor – pe care un părinte trebuie să le seteze în mod sănătos și potrivit vîrstei. O limită va avea un copil de 3-4 ani, o cu totul alta un adolescent. Limitele trebuie setate pentru ca, în timp, urmărind cum părintele trasează granițe pentru sine și pentru familie, copilul să învețe cum să și le auto-seteze pentru a deveni un adult care se poate integra și păstra în integritatea lui. Limitele sănătoase înseamnă că sunt conștient și pot spune ce e acceptabil și ce nu e în regulă pentru mine. Pot spune nu, și mi se acceptă acest drept atunci când e vorba de corpul meu, de ceea ce primesc sau permit altei persoane să-mi ofere sau să-mi facă. De asemenea, limitele se referă și la ceea ce pot sau îmi permit să fac altcuiva.

Orice copil și adult are nevoie să știe că lumea se ghidează după anumite repere. Cunoscînd un set de limite personale, le cunoști și pe ale celor din jur: pînă aici am voie să intru în spațiul cuiva. Dacă un copil nu a avut stabilite aceste limite de către părinți, nu va ști pînă unde va putea merge în relație cu cei din jur.

Limitele pot însemna și: poți explora ce vrei, dar cînd mergem în casa altcuiva trebuie să ceri voie. Poți să-mi spui că ești supărat, poți să țipi, dar cînd îți lovești fratele din cauză că ești furios, devine inacceptabil. Granițele sînt multe, variate, nuanțate și se îndepărtează pe măsură ce copilul învață să-și gestioneze spațiul și să facă față la încă o porțiune de „teren” în jurul său. Cînd limitele nu există copilul suferă, dar e greu de văzut din afară. De obicei acuzăm cu ușurință un copil care nu are limite, îl numim alintat, răzgîiat, cînd în realitate lui nu i s-a îndeplinit o nevoie. Doar că această nevoie neîmplinită s-a manifestat într-un mod greu de tolerat pentru noi, ca adulți.

Un copil care nu a avut limite niciodată le va căuta insistent. E acel copil despre care se spune că te provoacă mereu, e sfidător, are comportamente de netolerat – în realitate cei mai mulți sînt în continuu în căutare de limite, provoacă mereu pentru a afla unde este gardul, unde se pot opri. Acest copil „răsfățat” întreabă, de fapt, mereu: mă iubești suficient încît să mă ții în siguranță?

a consemnat Stela GIURGEANU

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.