Prebende și mardale

6 august 2018
Prebende și mardale jpeg

Petre Pandrea susţine undeva în memoriile sale că aflase de la un prieten cine erau cei trei jurnalişti interbelici despre care economistul şi politicianul Virgil Madgearu credea că nu au luat niciodată şpagă: Mihail Sebastian, Tudor Teodorescu-Branişte şi, cu voia dumneavoastră, Petre Pandrea însuşi. Deşi şi lui i-au ieşit vorbe la un moment dat, cînd cu „prebendele de Paşti”.

Şi Petre Pandrea povesteşte întîmplarea, explicînd că de o sărbătoare de Paşti, primăria Capitalei a făcut „o listă de prebende” pentru ziarişti, unde se afla şi numele lui, dar că de fapt el a luat banii pentru un comunist nevoiaş. „Era o sumă modică, aproape mizeră, un salariu de arhivar pe-o lună”, scrie el, argumentînd că n-avea nevoie de banii aceştia deoarece el încasa pe atunci onorarii de avocat de sute de mii de lei.

Am intrat în detalii şi ca să arăt, potrivit lui Pandrea, cum mergea şpaga la ziarişti pe vremea aceea, fie ei de stînga sau de dreapta, primăria împărţind cîte puţin la toţi. Dar de fapt scopul meu este de a vorbi despre vocabularul din memoriile lui Petre Pandrea. La origini, „prebendele” erau veniturile salariale ale unui preot catolic, dar Pandrea şi anturajul său, şi desigur şi mulţi contemporani ai lor, au folosit cuvîntul pentru a ilustra o anume nuanţă a şpăgii. În memoriile sale, tot prebendă era şi „şpaga” nedorită, dar inevitabilă luată, odată cu dota, de cel care se însura; şi anume, riscul de a fi înşelat de nevastă. În alte părţi ale jurnalului, şpaga mai e numită şi „şperţ”, iarăşi un cuvînt folosit rar astăzi, cînd nivelul corupţiei a atins, pare-se, cote nemaiîntîlnite. Cu o experienţă a şpăgii aşa nuanţată, mă întreb cum de am renunţat atît de uşor la asemenea cuvinte, devenind simultan din ce în ce mai corupţi. Dar asta e o altă discuţie.

Ce vreau să spun este că, citind memoriile lui Pandrea, am fost uimit de farmecul unor exprimări şi cuvinte ieşite din uz. Prin contrast, felul în care vorbim în prezent pare sărăcăcios, schematic, liniar. De pildă, chiar la pasajul menţionat mai înainte, Pandrea nu foloseşte cuvîntul „jurnalist”, ci pe cel de „articlier”. În altă parte, el arată că nu toţi jurnaliştii sînt articlieri; unii sînt articlieri, alţii reporteri, şi anume cei ce umblă după informaţii şi relatează apoi în ziare. Deci, ca să fiu exact, Madgearu credea că trei articlieri – un fel de editorialişti sau formatori de opinie, cum se spune acum – nu puseseră mîna pe nici o prebendă în cariera lor. Şi în consecinţă e posibil ca, într-o încercare in extremis de salvare a onoarei breslei, şi din rîndul reporterilor să fi existat cîţiva curaţi.

Exemplele de cuvinte ieşite din uz găseşti la tot pasul în memoriile lui Pandrea scrise, în cea mai mare parte, îin cel de-al şaselea deceniu al secolului trecut. Nu înseamnă că limba română de azi nu mai acoperă ceea ce vrea să descrie. Dar se pare că a suferit de o maladie ciudată, a sărăcirii la nivel de sinonime. Una dintre cauze poate fi filtrul media prin care trece vocabularul în prezent. Media, şi mai ales televiziunea, aplatizează exprimarea, o perie de „sinonimele” nestandardizate şi consacră un discurs uniformizat, vecin cu înşiruirea de clişee. Sînt curios cum ne-ar evalua exprimarea Petre Pandrea, dacă ne-ar auzi vorbind astăzi. De altfel, însuşi „pandrea” e un cuvînt ieşit din uz. Pandrea e numele literar, în realitate pe autor îl chema Marcu. Dar aşa îl striga bunica sa, „Pandrea”, pandrele fiind, în dialectul local, ochiurile de apă ale zăvoaielor Olteţului în care copilul Petre obișnuia să se scalde de dimineaţă pînă seara.

Mai mult chiar, dacă mergem şi mai înapoi şi avem răbdarea de a reciti de pildă Craii de Curtea-Veche, romanul lui Mateiu Caragiale scris între 1910 şi 1927, ni s-ar putea părea sărăcăcioase ca vocabular chiar şi memoriile lui Pandrea. Se spune că englezii ar avea zeci de denumiri pentru ploaie. Dar ştiţi ce înseamnă în limba română cuvîntul „burhai”, folosit de Mateiu Caragiale? Este ceaţa uşoară care se ridică vara, după ploaie. Iată, aveam şi noi un cuvînt pentru un astfel de fenomen rar, posibil doar în anumite condiţii meteorologice. Dar se pare că n-am mai şti să-l denumim, ci doar să-l trăim, pe muţeşte.

Ca şi în cazul corupţiei, am devenit recent experţi şi în ale comerţului. Dar, ciudat, şi aici vocabularul şi-a pierdut din vigoare. Mai spune cineva că e „samsar”, care trăieşte din „samsarlîc”, deşi fix asta înseamnă ceea ce fac cei pe care îi vedem la supermarket umplîndu-şi cărucioarele cu baxuri de ulei la ofertă pentru buticul de la parterul blocului? Nici măcar „negoţ” nu se mai foloseşte. Dar cum se spune la o rămăşiţă dintr-o marfă care nu mai poate fi vîndută, cum ar fi ultima bucată dintr-un salam sau ultima jumătate de metru de perdea care nu mai e de folos la nimic? Părticică? Rest? Nu, i se poate spune „mardă”, cum se făcea pe timpul lui Caragiale-fiul, dacă am vrea (şi am mai putea) să fim mai nuanţaţi.

Poveşti lingvistice asemănătoare sînt probabil şi cu teşmenit, teleleică, paceaură, marcoavă, trînj, pălăvatic, ursuzlîc, vistavoi, zuliar, mehenghi, contracciu, ravac, masala, parlagiu, toptangiu, left, meş, parafernă, halimă, lapoșă, a zătihni, a se încăibăra şi a dăuli, a-i juca giurgiuna, încanaliere, sameş, cîrcotă sau dîrdoră – unele nici în DEx nu mai sînt. Cu perechea de cuvinte intuitiv antonime zăcaş şi pardos, lingav şi găman. O listă de expresii „de anticariat” din Craii de Curtea-Veche, care sună româneşte şi totuşi străin, familiar şi totuşi îndepărtat.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.