Întîlnirea în imagine

Publicat în Dilema Veche nr. 733 din 8-14 martie 2018
Întîlnirea în imagine jpeg

Sîmbătă, 24 februarie (cînd acest text era deja predat), a început festivalul de conferinţe Humanitas „Despre lumea în care trăim“. Una e cea a lui Victor Ieronim Stoichiţă – „Călătorie în iconosferă“, urmată de un dialog cu Andrei Pleşu.

Spre creativitatea vizuală a Europei, în perioada cînd ea îşi construia modernitatea, deschid drum cărţile lui Victor Ieronim Stoichiţă. Istoric al imaginii, el o analizează ca pe un cîmp unde dispoziţia sensibilă e expresie pentru structuri multiple, înmănuncheate, suprapuse, aluzive, încifrate, de sens; e materie de privit, de întrebat, de interpretat în adîncime. Abia cînd obţii ceva de ordinul sensului, pentru care plăcerea/analiza estetică e etapă, te vei bucura de „gustul“ imaginii, de oferta ei integrală. Iată una dintre temele pentru care el pledează cu un farmec abundent documentat.

Ultima lui carte apărută în seria de autor de la Humanitas, Imaginea celuilalt (traducere de Anca Oroveanu şi Ruxandra Demetrescu, 2017), studiază felul cum e pus în imagine picturală „diferitul“ în momentul cînd Occidentul îşi alcătuieşte canonul identitar (şi vizual), imaginea modernă de sine. Cînd din centrul unei lumi care îi aparţine, pe care o înnoieşte, omul european se confruntă cu o explozie de diversitate. În depărtare, locuitorii descoperiţi de navigatori ai Lumii Noi; la frontiere, musulmanii, „turcii“ ameninţători; în interior, evreii şi maurii în curînd expulzaţi, izolaţi sau convertiţi, negrii aduşi de comerţul cu sclavi, ţiganii ajunşi în oraşele europene la mijlocul secolului al XV-lea; pentru a nu mai pomeni de creştinii răsăriteni întîlniţi pentru ultima oară la Conciliul de la Ferrara-Florenţa şi de cele două Reforme care divid creştinătatea apuseană. Negri, evrei, musulmani şi ţigani în arta occidentală în zorii epocii moderne. 1453-1800 e subtitlul volumului.

A studia imaginea pe care Acelaşi o alcătuieşte pentru Celălalt/Ceilalţi e un demers tipic antropologic. Aici, el are o materie foarte proprie (e vorba despre imagine picturală) şi în acelaşi timp secundă, reflectată. Cercetătorul nu se aplică asupra realului de primă instanţă. Cercetează perspective deja elaborate, compoziţii create prin iscusinţă şi reflecţie sau, potrivit propriului termen, „filtre“ ale realului. Şi astfel poate mai concentrat semnificative.

Dar demersul lui are şi altă înrudire cu antropologia. El porneşte de la un detaliu abia observabil, care însă „dă semn“, intrigă, uimeşte. În jurul acestuia, ca în jurul unui punct de acumulare, ţese referinţe la alte opere ale artistului, la modele şi tradiţii figurative, la texte şi idei afine, la contexte culturale şi istorice. În jurul lui, pune în evidenţă o structură de înţeles. „Enigma“, spunea antropologul Daniel Fabre, e de socotit drept vîrful unui aisberg de unde poţi marca întregul cîmp de relaţii implicate de un fenomen pentru a-i construi acestuia „matricea logică“. E ceea ce face programatic Victor Ieronim Stoichiţă.

Ce roluri primeşte Diferitul, în alteritatea lui construită de Acelaşi? El poate sluji de contrast valorizant (ca în tabolul lui Tiţian, Diana şi Acteon, unde silueta negresei e accentul întunecat care exaltă strălucirea zeiţei şi încheie compoziţia). Poate fi asimilat, în măsura în care diferenţa lui devine nesemnificativă (e cazul negrilor „spălaţi“ prin apa botezului de „negreala interioară“ a ignoranţei; e cazul tabloului lui Dürer, Iisus între doctori ai Legii, unde urîţenia ori nobleţea personajelor reflectă opoziţia/receptivitatea lor faţă de un solar Iisus). Poate fi un marginal suspect, dar atrăgător prin darul prezicerii, ca în tablourile lui Caravaggio, Ghicitoarea. Mai ales în cel de la Luvru, e evident că raportul polilor se schimbă. Cavalerul e cel care, mai degrabă, îşi oferă spre cercetare zinganei chipul şi mîna dezmănuşată. Alteritatea iese din regimul secundar, devine activă; scrutează (dezvăluie?) chipul ignorat al Eului. În sfîrşit, iată o altă temă afină antropologiei, a te confrunta cu alteritatea înseamnă a te privi în relaţie cu diversitatea Celuilalt, a te confrunta cu diferitele posibilităţi ale fiinţei tale, a te privi cu distanţă reflexivă: e ceea ce face Rembrandt cînd, în autoportrete, dă propriul chip diferitelor personaje, în varietatea lor uneori conflictuală. Dar cazurile şi analizele privind figurarea alterităţii sînt mai multe şi mai rafinate decît am putut schiţa aici.

Există însă şi o altă alteritate pusă în imagine, pe care autorul o studiază în lucrările sale. E cea a lumii cereşti, care cere mijloace aparte pentru a fi figurată. În Cum se savurează un tablou, de pildă, cîteva studii se referă la problemă, în vreme ce volumul Experienţa vizionară în arta spaniolă a Secolului de Aur se ocupă din plin de „reprezentarea nereprezentabilului“. Mă voi referi doar la studiul despre îngerii lui Caravaggio fiindcă acolo e analizată o mutaţie hotărîtoare în gramatica plastică a nevăzutelor. Iconografia premodernă împărţea pe verticală – cu o veridicitate simbolică fără greş – spaţiul imaginii în două niveluri, sensibil şi trans-sensibil. Caravaggio a acutizat, poate, ceea ce deja se comisese plastic, anume reducerea reprezentării la un cod pictural „naturalist“, la omogenizare imanentă. Îngerii lui calcă bine pe pămînt, lasă umbră asemenea făpturilor pămînteşti (admirabilă e analiza tabloului dispărut în 1945, unde evaghelistul Matei e uluit nu de scriitura îngerului care îi ghidează mîna, ci de umbra pe care braţul angelic o lasă pe pagină). În ciuda aripilor lor, în ciuda norilor pe care plutesc şi a curentului stîrnit în cîmpul tabloului, îngerii Renaşterii „vin de departe, dar nu mai vin de altundeva“, spunea Daniel Ménager, specialist al secolului al XVI-lea, într-o frumoasă carte, Diplomatie et théologie à la Renaissance. Victor Ieronim Stoichiţă face o remarcă întrucîtva similară cînd vorbeşte despre „o transcriere, o transmutare şi o transformare a transcendenţei în imanenţă“.

Şi, totuşi, cel mai frumos înger al lui Caravaggio (Popas în Fuga în Egipt) izbuteşte să păstreze ceva din transcendenţa de care aparţine. Lumina care iradiază din corpul lui stabileşte economia scenei. Cu ea îşi încheie autorul analiza. Între partea umbrită, „terestră“ a tabloului (Iosif) şi partea senin divină (Maria cu Pruncul), îngerul e „un ax lejer ca un suflu“, un mijlocitor care „leagă extremele“. Ar exista aşadar mijloace „moderne“ valide de a menţine pictural deosebirea de nivel? Îmi place să adaug un exemplu, anume tabloul atotvăzătorului datorat lui Roger van der Weyden: un chip care, prin arta pictorului, pare că ţinteşte fiecare privitor, fie că acesta stă ori se mişcă. Din el a făcut Nicolaus Cusanus punctul de plecare pentru un experiment contemplativ în care omul se predă Privirii christice, iar raportul vizual se inversează: „ceea ce se presupune a fi obiect (pictura) priveşte, iar subiecţii (spectatorii) devin tablou“ (Michel de Certeau).

În aventurile plastice ale primei modernităţi, lucrările lui Victor Ieronim Stoichiţă sînt un ghid plin de savoare savantă. Îl îndeamnă pe cititor să-şi rafineze privirea, să-şi ducă propria cercetare.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

Foto: Victor Ieronim Stoichiţă, de D. Muntean, Adevărul

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.