Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 335 din 15-21 iulie 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

CHIAR ÎN HALUL ĂSTA A AJUNS LUMEA INDUSTRIALIZATĂ, SĂ NE FACĂ OFERTE PENTRU O FLOARE NATURALĂ ÎN PĂR, CÎND VOCALISTUL DE LA ’89 VA ÎMPLINI ŞI EL 29 DE CULMI?

● De la o vreme, primesc e-mail-uri de la mine însumi, de pe propria mea adresă. Asta mi s-a mai întîmplat, nu mă surprinde, mai ştiu şi eu cîte ceva despre junk. Dar mă enervează că, în mesaj, îmi vorbesc mie însumi în engleză şi mă recomand (tot mie însumi) ba ca „HR manager of a leading trade company“, ba ca „trainer“ de nu ştiu ce. Sau chiar încerc să-mi vînd mie însumi „cheap Viagra“. Chiar în halul ăsta a ajuns Internetul, să ne facă vieţi virtuale?… (M. V.)

● În legătură cu Paul din Oberhausen, cea mai cunoscută caracatiţă din lume (probabil cu excepţia celei mafiote), dintre toate comentariile apărute pe net, mi-a plăcut în mod special un american care s-a exprimat cam aşa: „De-acum încolo să nu-i mai privim de sus pe africanii care se duc la vraci, dacă lumea industrializată a ajuns să transmită în direct la televiziune previziunile unui cefalopod“. Deşi, vorba bancului, diferenţa (în favoarea africanilor) ar fi că în vizită la vraci mai cunoşti oameni. (M. Ş.)

● Navigam pe Internetul meu, într-o veselie estivală, căutînd oferte pentru mers la mare (da, la bulgari). La un moment dat, pe site-ul unui hotel (de cinci stele, ia seama!), văd că există posibilitatea vizualizării paginii şi în… română. Dau click şi-mi apare următorul mesaj: „Stimati clienti, pute-ti rezerva camere on-line prin al nostru Internet motor de rezervari“. Mesaj care, trecînd peste lipsa diacriticelor şi-a unei structuri gramaticale, m-a înduioşat sincer la gîndul că el, Internetul, e al nostru, al tuturor. (P. M.)

● În Piaţa Victoriei, la semafor, am aflat care mai e trendul în materie de nunţi: „Eu, dacă m-aş mai mărita, mi-aş pune doar o floare naturală în păr, asortată la rochie. Nu se mai poartă voalul. I-am zis şi ei, dar vrea musai cu voal… O ţărănie, dragă“. (A. M. S.)

● Ca om care m-am maturizat odată cu Federer, îi urez lui Nadal – cu un fair play fără echivoc – ca peste cinci ani, cînd va împlini şi el 29, să aibă palmaresul elveţianului. (R. C.)

● Întrebat care a fost primul concert din viaţa lui, Robert Plant, vocalistul de la Led Zeppelin, a răspuns: „Wolverhampton – Dinamo Moscova, 9 noiembrie 1955.“ (M. C.)

● Un reporter de televiziune spunea că, dacă cedează digul de la Galaţi, peste opt mii de oameni ar trebui evacuaţi, iar România se va confrunta cu cea mai mare nenorocire de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Cu alte cuvinte, ocupaţia sovietică, dictatura lui Ceauşescu, cutremurul din ’77, revoluţia din ’89 şi greutăţile tranziţiei ar intra la apă. (A. M.)

● Un francez a pariat 230 de mii de euro că Franţa va ieşi campioană mondială la fotbal. Aş vrea să am şi un comentariu… (M. C.)

● Din ciclul „Înalte culmi de progres şi civilizaţie“, zisele unei cucoane care îşi împărtăşea aspiraţiile unei confidente pasagere: „Să ne mai civilizăm şi noi, să mergem în Carrefour-uri, Mega Image-uri…“ (D. S.)

NICI AUTORITĂŢILE IGIENICE NU MAI SÎNT CE ERAU ODATĂ: ATITUDINEA CARE MIROSEA A DEZVĂLUIRE S-A ÎNTINS, TREPTAT, PRINTRE PICIOARELE CONSUMATORILOR (SÎNTEM SINCRONI CU PARIZIENII, NU MAI POARTĂ GALOŞI INDEPENDENŢI)

● Nici cluburile nu mai sînt ce erau odată. În drum spre casă trec pe lîngă unul lipsit de noroc. Şi-a schimbat numele de mai multe ori. Acum se cheamă simplu: Mini Market. (A. M. S.)

● Confruntate cu serioase inundaţii, autorităţile din România găsesc disponibilitatea de a acorda ajutoare de urgenţă Republicii Moldova, care, la rîndul ei, are mari probleme cu apele revărsate. Atunci cînd te afli la ananghie, pare reconfortant să descoperi că există alţii şi mai năpăstuiţi. (A. M.)

● În faţa intrării principale din Cişmigiu, au apărut nişte duşuri de ştrand care împroaşcă încontinuu („proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti“). Rezultatul: lumea le ocoleşte pe trotuar, iar bulevardul Elisabeta are acum o dungă subţire de băltoace. Aştept cu nerăbdare şi alte „proiecte“ estival-igienice: distribuitorul gratuit de costume de baie, chiuveta-bordură şi plajele de nisip alb de pe malul Dîmboviţei. (L. V.)

● În octombrie 1902, la meciul dintre Stoke City şi Grimsby Town, pictorul Kurt Schwitters s-a nimerit, în tribună, lîngă Marcel Proust. Pictorul avea pe atunci 16 ani şi îşi amintea că Proust, deşi nu se pricepea la fotbal şi se vedea că nu ţine cu nici una dintre echipe, a strigat şi-a fluierat tot meciul. Rezultatul acelui meci a rămas, laolaltă cu atitudinea scriitorului, învăluit în mister. (M. C.)

● Am fost, într-un weekend, la vestita cherhana de la malul mării, „Popasul pescarilor“. Am aşteptat cam mult, servirea a fost cam pe fugă, am avut dileme literare citind promo-ul de sine care mirosea a linoleum, din meniu: „Domnilor (sic!) clienţi, odată ce veţi deschide meniul nostru veţi rămîne impresionaţi de varietatea şi originalitatea preparatelor noastre. Dar după cum ştiţi, bucătăria fină necesită pricepere şi îndemînare din partea noastră. Pentru a găti bine e nevoie de timp. Dacă aşteptaţi este pentru a vă mulţumi mai bine şi a vă servi excepţional. Vă mulţumim pentru consideraţie“. Norocul a fost că găteau mult mai bine decît scriau, cel puţin borşul de peşte şi scoicile în sos spaniol! (S. S.)

● Octogenarul miliardar american Warren Buffett a dezvăluit într-un interviu exclusiv acordat Yahoo! News care este secretul succesului: nu are nici o legătură cu banii şi se numeşte „dragoste necondiţionată“. Oare, pentru această nemaipomenită dezvăluire, a fost şi plătit? (M. Ş.)

● În autogara Militari am aflat cîte ceva despre concurenţa la români: erau două ghişee alăturate, aparţinînd fiecare cîte unei firme de transport cu aproximativ aceleaşi destinaţii. În faţa geamului din dreapta era un puhoi de oameni: se apropia ora de plecare spre Sibiu. În dreptul celui din stînga – nimeni ( autocarul lor urma să plece trei ore mai tîrziu). Coada la ghişeul din dreapta s-a întins, treptat, şi în faţa celui din stînga. Doamna din spatele geamului, pînă atunci nemişcată, dar acumulînd, vizibil, tensiuni, la un moment dat nu a mai răbdat şi a strigat: „Daţi-vă din faţa mea! Blocaţi intrarea!“. Reacţia oamenilor a fost cea normală: nu au băgat-o în seamă. Probabil că pe vremea lui Ceauşescu s-ar fi dat la o parte. (I. P.)

● În mall-ul din Băneasa, la intrare, în mini-heleşteul fîntînii arteziene tronează, mîndre, cîteva păsări flamingo din plastic, printre picioarele cărora pluteşte un crocodil de plastic care mănîncă nişte gîze de plastic, care zboară printre nuferi de plastic. În rest, totul e numai silicon. (S. G.)

● Greşelile de ortografie, atît de prezente în viaţa de zi cu zi a românilor şi atît de dragi comentatorilor de pe site-uri care nu se mai plictisesc să le vîneze, se strecoară cu neruşinare chiar şi în redacţia Dilemei vechi. Pe hol, chiar la intrare, pe geamul în spatele căruia se află hidrantul, e afişat următorul mesaj: „În caz de incediu, spargeţi geamul!“. (A. P.)

● Sarcasmul unui internaut francez, Frank W., pe site-ul lui Le Monde: „Ce-i marfă într-o democraţie este că orice imbecil poate, în public, să-l facă de două parale pe orice om inteligent şi cultivat“. Şi să mai spuneţi că nu sîntem sincroni cu parizienii. (R. C.)

● Elena Udrea a dus sinistraţilor de la Săuceşti, printre altele, pantofi cu tocuri. Realitatea TV a făcut, imediat, o ştire: la ce bun pantofii cu tocuri pe drumurile desfundate ale unui sat? Dna ministru a venit, imediat, cu replica: femeile din Săuceşti sînt elegante, nu mai poartă galoşi. Mi se pare o viziune prea idealistă pentru un om politic care se consideră pragmatic. (M. M.)

● Partidul acela de independenţi (nu-i mai ştiu numele) condus de independentul Gabriel Oprea încearcă să se afirme, aşa că propune un „impozit pe averea afişată“. Cică ar aduce la buget două miliarde de euro. Vă daţi seama cît bănet ar aduce un impozit pe averea ascunsă? (M. V.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.