Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 755 din 9-15 august 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

UNDEVA ÎN SPATELE UNUI NOR
PASAGER, MULTE FELURI DE LAPTE IAU DECIZII DE RESUSCITARE ÎN DOI TIMPI 

● Undeva în spatele blocurilor, văd un anunţ: „Flamingo Dance Studio“, alături de o pasăre într-un picior. Cum dansează flamingii? (C. Ş.)

● Un zbor al companiei aeriene Transavia a fost nevoit să aterizeze de urgenţă din cauza mirosului corporal al unui pasager, despre care s-a aflat că era un rocker rus. Pesemne că soldatul rus din epigrama lui Păstorel Teodoreanu e, pe timp de pace, rocker. (M. P.)

● Acum cîteva zile, colegii de la Adevărul au titrat pe site-ul lor: „De ce nu scăpăm de vremea rea: un nor s-a blocat deasupra României“. Inițial, am crezut că e iar o știre din categoria „Rusia dă cu rachete în nori ca să nu plouă la ei și să plouă noi“. Dar nu era cazul. Un meteorolog serios explică de ce nu știu ce cîmp de presiune a blocat mișcarea nu știu căror cicloni. Titlul, însă, depășește cu mult anvergura unei simple știri meteo. Este un îndemn la reflecție pe marginea destinului nostru național. Nu-i mare diferență între vreme și vremuri… (S. V.)

● S-au înmulțit cafenelele cu idei și tematice: am nimerit recent la una, prin zona Unirii – Casa Poporului, specializată pe cereale. Cu zeci de feluri de cereale și multe feluri de lapte. Părea plină. (I. P.)

● Jurgen Klopp, antrenorul echipei FC Liverpool, citat la noi de Gazeta Sporturilor: „Renunțarea la rețelele de socializare a fost cea mai deșteaptă decizie a vieții mele. Aia e partea nebună a lumii!“ Încă unul. Încet-încet, crește numărul celor care iau decizii deștepte… (S. V.)

● O limbă veche e pe cale de dispariție, amenințată cu uitarea: galica scoțiană. Doar un pic peste 1% din scoțieni mai știu cîte un cuvînt sau două în această limbă înrudită cu celtica. Guvernul scoțian a adoptat un plan de resuscitare a limbii în valoare de 27 de milioane de lire: programe radio și TV în galică, proiecte culturale și educaționale etc. Va fi o (re)descoperire fascinantă. printre altele, pentru că în galica scoțiană nu există vreun echivalent direct pentru „da“ și „nu“. Poate că tocmai de la această carență structurală i s-a tras și extincția. (M. M.)

● Am dat de o domnişoară care purta două ceasuri, cîte unul pe fiecare mînă. O invidiez: probabil e genul de fată care le rezolvă pe toate în doi timpi şi trei mişcări. (C. Ş.

DACĂ LUMEA E CONDUSĂ
DE UN SURPLUS DE MĂGARI,
AU ȘI APĂRUT ORGANIZAȚII DE 1 LEU CARE S-O LAUDE 

● Dacă lumea e condusă de interese oculte, România se află la cheremul intereselor inculte. (M. C.)

● Cînd ai un surplus de măgari și prea puține zebre, recurgi la vopsea: o grădină zoologică din Cairo a fost acuzată că își vopsește măgarii ca să le dea fason de zebre. Există și un precedent: în Gaza, în urmă cu cîțiva ani, o grădină zoologică a recurs la aceeași metodă, din cauză că, susținea conducerea, e foarte greu, birocratic și financiar, să imporți zebre. Așa că vopsirea măgarilor e mai la îndemînă. (S. G.)

● În Danemarca a intrat în vigoare legea împotriva purtării vălului islamic (cel care lasă numai ochii descoperiți). Au și apărut organizații care protestează, considerînd că, printr-o astfel de lege, se încalcă libertățile femeilor. Știu că alții militau pînă acum pentru libertatea femeilor de a nu purta vălul. În fine, poți înțelege că, în esență, ar fi vorba de libertatea de alegere a femeilor: să poarte sau să nu poarte văl. Dar e ca și cum ai vorbi despre libertatea de a purta cătușe. (A. M.)

● Doamna de la magazinul din colț: „Știi ce se-ntîmplă? E început de lună și nu mai au bani, vin cu de alea de 1 leu să le dau țigări. Au fost la mare și-acum chiiiț-chiț!“ (C. Ș.)

● Săptămîna trecută am vrut să scriu despre ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, care a înjurat nişte oameni pe Facebook, despre ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, care şi-a pus consilierii să sune în direct şi s-o laude la Europa FM, despre ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, care a inaugurat o stație de alimentare cu apă, nefuncţională, şi despre primarul din Pietroşiţa, Ion Dincu, care s-a făcut singur cetăţean de onoare. După care am vrut să scriu despre ce-a zis Viorica Dăncilă în Muntenegru, apoi despre ce-a zis Petre Daea despre Auschwitz, apoi din nou despre ce-a zis Viorica Dăncilă în Macedonia. După care am vrut să comentez ce-a declarat şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, în chestiunea plăcuţelor de înmatriculare în Suedia, dar a apărut postarea purtătorului de cuvînt al Poliţiei Române, care i-a ameninţat pe cetăţeni, şi imediat afirmaţia şefului Inspectoratului de Stat în Construcţii din Vrancea, Cristian Prescorniţoiu, care i-a făcut pe românii din diaspora hoţi şi curve. Această rubrică nu poate cuprinde însă întreaga conjuraţie a imbecililor care ne conduc. Pînă la urmă, n-am mai scris despre nici unul. (M. C.)

DIN CAUZA MIROSULUI PUTERNIC
DE FOAMETE, BERZELE
ȘI-AU MUTAT ESENȚA 

● O știre Mediafax despre trup și spirit: un avion al companiei Spirit Airlines, care zbura pe ruta New York – Fort Lauderdale, a aterizat de urgenţă după ce mai mulţi pasageri s-au plîns din cauza mirosului puternic de picioare nespălate. (M. P.)

● După ce a studiat sute de date statistice, profesorul de psihologie Steven Pinker a ajuns la concluzia că omenirea merge din ce în ce mai bine. El zice așa: „Gîndiți-vă, cînd ajungeți într-un oraș pe care nu l cunoașteți și vedeți că plouă, deduceți că ploaia și-a dublat intensitatea? Cum puteți să spuneți asta fără să știți dacă a plouat mult pînă atunci? Cu toate astea, cînd luăm cunoștință de un război sau de un atentat, ne gîndim automat la o dublare a violenței, care este la fel de ilogică. În realitate, frecvența războaielor a scăzut din 1946, rata omuciderilor din SUA a scăzut din 1992, iar cifrele legate de boli, foamete, sărăcie și analfabetism, de asemenea“. Zic că e o veste bună, totuși. Mai ales dacă plecați în vacanță. (A. M. S.)

● Știri de la țară, pe surse: în bătătură, otava e de două palme; fructele – ciorchine, pe alocuri crengile or cedat; roșiile s-or mănat, borcanele cu gogonele sînt gata de iernat; prunele brumării, de sfîrșit de septembrie, or dat în pîrg, în curți e miros de magiun de final de octombrie; fîn nu s-a putut face – deloc; țăranii plănuiesc să-și vîndă oile de îndată ce se cobor la vale; cuibul de barză stă să se năruie, berzele și-au mutat sălașul. În rest, plouă. Balta cu nămol își așteaptă clienții. Din altă vară… (R. M.)

● Pînă să ajungem la numele de firme ale sectorului 6 din București, ne întoarcem (după o vreme) în Bacău pentru a vedea ce mai e nou pe acolo: Aderent SRL, Revers Bis SRL-D, Didina & Franz SRL, Bunavestire SRL, Ajutorul Curcubeului SRL, Cogito SRL, Funebre Gabi & Mihai SRL, Compatibil SRL, Total Lemn SRL, Puf SRL, White Pufu SRL-D, Maxbun SRL, Financiar Acces SRL, Toc Cui Serv SCM, Bioechilibru SRL, Oranjeria Cu Idei SRL, Cert SRL, Viceversa Retail SRL, La Răsfățatul M & V SRL-D, Soral Papuc SRL, Baroc SRL, Autopiesăcupiesă SRL, Străzi Concept SRL, Scorpiana SRL, Mariaj Biju SRL D, Esența Universal SRL, Ofer Cash SRL, 300 De Bărboși SRL, Oblic Studio SRL-D, În Paradisul Veșnic SRL, Condițional SRL, Hakuna Matata Forever SRL, An După An SRL, Transvizit UE SRL-D, Via Bacovia SRL, Recreativ Dezvolt SRL, Scânteia Fotbal SRL D, Alogen SRL, Macaronari Company SRL, Dacus Bonus SRL, Praștii Profesionale SRL-D, Dulceață De Familie SRL, Calapod Impex SRL, Zâmbet Interior SRL-D, Pro Eden SRL, Minimarket 3 Crai SRL, Impact Elegant SRL-D, Nas Rece SRL, Inimă Caldă SRL, Legofruct Calitativ SRL, Stop Durere SRL-D, Exist Fashion SRL, Patiseria Stelelor SRL, Zaț De Vitamine SRL, I Altceva I Caffe SRL, Mergi Cu Noi SRL, La Vaca Grasă SRL, Hamlet Hotel SRL, Dacii Unici SRL-D. (D. S.)

Foto: E. Farkas

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.