Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 763 din 4-10 octombrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

UNEORI, CÎND PLOUĂ,
TOȚI EUROPENII MAI CU CAP
ÎNTÎLNESC TOATE MOLUȘTELE
EXPLICATIVE

● Uneori imobiliarele întîlnesc matrimonialele. Pe un site (imobilare.ro), un anunț: „Ofer spre închiriere o cameră în apartament unui bărbat drăguț în jur de 40 de ani, cu studii superioare“. (S. G.)

● „Să ai grijă de apa bucureștenilor înseamnă să te depășești în fiecare zi“ – anunţă ApaNova într-un material publicitar. Şi nu e reclamă mincinoasă! În fiecare zi, cînd plouă, sînt total depăşiţi de starea canalizărilor. (M. M.)

● Un studiu recent realizat de Harvard sugerează că toţi europenii se trag din belgieni: mai precis, de pe teritoriul Belgiei în timpul erei glaciare. (C. Ş.)

● În aşteptarea boicotării referendumului, pe reţelele sociale lumea a început să facă liste cu adevăratele şi foarte evidentele priorităţi ale ţării, de la repararea şcolilor la dotarea spitalelor cu aparatură medicală. Practic, oricine, dar absolut oricare cetăţean din ţara asta, ar putea cheltui mai cu cap şi mai eficient cele cîteva zeci de milioane de euro din fondul de rezervă bugetară alocați organizării referendumului. Sîntem conduşi de cei mai proşti şi mai iresponsabili dintre noi. (M. C.)

● Am înțeles că aproape toate moluștele de pe litoralul românesc vin din Bulgaria (prin moluște a se înțelege mai ales midii), pentru că noi nu știm să „creștem“ moluște. Păi, atunci cum să fim în stare să avem grijă de capre, porci și de alte animale mai vertebrate? (A. P.)

● Gura păcătosului de ambe sexe: 1) M-am tot întrebat, la acea vreme și de atunci încoace, de ce aleșii lor, cei de toate zilele și coșmarurile noastre, au făcut o comandă substanțială de dicționare explicative (asta să fi fost cam cu vreo trei luni în urmă). Nu mi-am închipuit nici un moment că au fost mînați de dragostea de știința numită lexicografie (căci de la manualul unic la DEX e un drum lung, bătut cu spini, și nu poate fi străbătut pe repede-nainte, ca la vot), dar nici vreo explicație plauzibilă n-am putut afla. Pînă în urmă cu aproximativ trei ore (26 septembrie, pe la prînz), cînd domnul Laurențiu Cazan, șeful dispozitivului de jandarmi din Piața Victoriei, pe 10 august, ne-a invitat să consultăm DEX-ul, pentru a stabili sensul cuvîntului „a gaza“. 2) „Eu voi fi bomboana de pe colivă sau bomboana de pe tort, nici nu știu cum să privesc asta“, afirmă doamna Carmen Dan din postura de ministru al Treburilor Dinlăuntru. Trecînd totul la prezent, sîntem întru totul de acord cu zisa domniei-sale. De la înălțimea funcției, are cu siguranță cea mai riguros exactă viziune asupra evenimentelor… (R. M.

lucian muntean 0 0437 copy jpg jpeg

SPRE COMPARAȚIE, UNII GĂSESC
CĂ IUBIREA DE APROAPE
AR TREBUI SĂ FIE MAI USCATĂ
CA SĂ ȚINĂ PASUL
CU O PARTE DIN EROARE

● Dan Bittman a primit 11.000 de euro de la Primăria Sectorului 5 să prezinte o sindrofie publică. Spre comparaţie, cam asta e suma cu care este plătit un cercetător premiat cu Nobel ca să susţină o conferinţă. (M. C.)

● Cu puţin timp înaintea discursului său în cadrul Adunării Generale anuale a ONU, preşedintele Donald Trump a scris pe Twitter: „Ţara noastră este mult mai puternică şi mai bogată decît era cînd am preluat mandatul, acum mai puţin de doi ani. Şi mult mai sigură“. Unii, destui, îi dau dreptate. Doar că America, pe măsură ce devine tot mai puternică, mai bogată, mai sigură, pare că se rupe de restul lumii, renunţînd la tot felul de tratate, părăsind alianţe şi abandonînd instituţii. Cînd se laudă pe Twitter că e cel mai tare din parcare, Donald Trump ar trebui să se uite un pic în jur şi să vadă dacă nu cumva parcarea e goală. (M. M.)

● V. Dăncilă e de neoprit. A spus la Bruxelles că, la mitingul din 10 august, jandarmerița a fost bătută de protestanți. Desigur, a vrut să spună protestatari. Totuși, găsesc că afirmația e gravă, protestanții trebuie să se simtă lezați și, din solidaritate, ca ortodox, protestez! (S. V.)

● Înţeleg că BOR nu putea să nu se implice îndemnînd oamenii să meargă la referendum (deşi, în litera şi spiritul religiei, iubirea de aproape ar trebui să fie mai presus de orice). Ce nu înţeleg este unde se afla BOR în timpul mineriadei sau a jandarmeriadei. (M. C.)

● Ce importă România din Etiopia? Fasole! Fasole uscată roşie, cu bobul mai mic, mai ieftină decît cea albă din Polonia sau Ungaria. Mare grijă să nu se amestece cu cafeaua. (D. C.)

● Probabil ca să ţină pasul cu timpurile, Primăria Sectorului 5 a cumpărat, prin școli, 5200 de ceasuri inteligente cu buton de panică pentru elevi. Ceasurile au costat în total – nu vă panicaţi! – 1,6 milioane de lei. (C. Ş.)

● Într-o perioadă în care o parte din oamenii din jur uită de toleranță și înțelegere, descopăr, uitîndu-mă pe Facebook, tot mai multe exemple de solidaritate și prietenie între animale: pisici care se împrietenesc cu cîini și șoareci, cîini care protejează pui de găină sau gîște, sau chiar se înțeleg cu pui de tigru. Deci se poate. (I. P.)

● Potrivit observatorilor de la The Washington Post, de la preluarea funcţiei, președintele american a făcut peste 5000 de declaraţii false sau care au indus în eroare. Știți vreun comic mai bun decît Trump? (A. M. S.

ÎNTRE TIMP,
FORMA VREA SĂ SALVEZE VORBA

● Judecătorul Lucian Netejoru, inspector-șef al Inspecției Judiciare, a plagiat aproape tot conținutul tezei sale de doctorat în Ordine Publică și Siguranță Națională, pe care a susținut-o în 2010 la Academia de Poliție „Al.I. Cuza“ din București, această fabrică de plagiate pe bandă rulantă. Coordonatoarea tezei, prof. univ. Ștefania Georgeta Ungureanu, a fost între timp condamnată pe fond la închisoare cu suspendare, pentru că a înșelat Academia de Poliție, precum și nouă doctoranzi ai acestei instituții (nu mai puţin de 21 de capete de acuzare). Mai rar aşa Ordine Publică și Siguranță Națională! (M. C.)

● Într-un videoclip intitulat „Picătura de gramatică“, televiziunea de metrou Blitz TV arată că forma pișcină este incorectă, varianta corectă a cuvîntului fiind piscină. Presupun că explicația se adresează, în primul rînd, celor care obișnuiesc să urineze în piscine. (D. S.)

● „Nu mai exist io, o oră nu mai sînt, stingem lumina“ – dintr-o declarație recentă a dlui Dragnea. Din asta înțeleg că omul susține Ora Pămîntului, are o conștiință ecologică, poate chiar vrea să salveze planeta și noi îi stăm în cale. (C. Ș.)

● BBC anunță că misterul personajului din spatele stufoasei picturi „L’Origine du monde“ a lui Gustave Courbet a fost dezlegat, după mai bine de 150 de ani. Filologul francez Claude Schopp a aflat, studiind corespondența dintre George Sand și Alexandre Dumas-fiul, că e vorba de Constance Quéniaux (1825 1908), o balerină a Operei din Paris. La Originea lumii e, așadar, cu adevărat o femeie. (M. P.)

Foto: Cristina Ştefan, Lucian Muntean

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.
image
Wall Street-ul Bucureștiului interbelic
În perioada interbelică, pe Wall Street-ul local, existau nu mai puțin de 80 de bănci, dintre care 50 erau cu dotări la standarde moderne, desfășurându-și activitățile în adevărate opere arhitectonice, care rivalizau cu City-urile marilor capitale europene.