„Bine ai venit în țara noastră“

Publicat în Dilema Veche nr. 747 din 14-20 iunie 2018
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Citatul de mai sus îi aparține Gabrielei Firea și a fost rostit în „momentul Ceaușescu“ al întîlnirii de pe Arena Națională care ar fi trebuit să o celebreze pe Simona Halep, dar s-a transformat într-o exprimare plenară a disprețului pentru piratarea politică a unuia din puținele momente luminoase ale sportului românesc.

Scăparea de discurs a primăriței Bu­cu­reștiului venea pe fondul unor huiduieli cum numai la un Steaua-Rapid cinstit de Liga a IV-a mai poți auzi zilele astea.

Țara ei, a Gabrielei, o mai văzusem cu două zile înainte, la mitingul-mamut organizat pentru susținerea lui Liviu Dragnea. O țară a discursurilor neaplaudate, a lipsei de entuziasm onest, a calculului trist și a uniformizării de nevoie. O țară a încrîncenării și a minciunii. O țară a celor puțini și stridenți urcați pe umerii celor mulți și dezorientați.

O mai urmărisem pe Gabriela Firea și la mitingul anterior. Discursul ei a fost unul dintre cele mai slabe (și au fost multe așa) dintre cele rostite pe scenă. Plin de clișee, tributar unei imagini a României care n-a existat niciodată, mai aproape de găunoșenia culturii oficiale din național-comunism decît de realitate. De altfel, acel întreg miting a avut loc într-o clonă a realității. PSD a încercat să șteargă amintirea demonstrațiilor de după Ordonanța 13, dar n-a reușit decît să se zombifice pe sine într-o adunare lipsită de nerv în care încrîncenarea din vocea lui Liviu Dragnea n-a făcut decît să păteze albul de pe cămășile oamenilor. Oameni veniți de bunăvoie sau aduși acolo prin diverse metode, care mai de care mai „creative“.

Gabriela Firea are ambiții pre­zi­dențiale. Pe Arena Națională, în doar 50 de secunde, ele s-au transformat în speranță de supraviețuire politică. Și o vom vedea acționînd în sensul acesta. Nu știu cîți dintre cititori își mai aduc aminte ultima campanie electorală pentru alegeri locale. Doamna Firea a refuzat atunci orice fel de confruntare pe care nu o controla în cel mai mic detaliu. Sigur că a cîștigat și ajutată de dezorientarea Opoziției, adunată cu legea electorală favorabilă, dar motivul principal a fost faptul că domnia-sa nu a fost expusă cu adevărat publicului nici un moment. Probabil se va întoarce la această strategie în perioada următoare. Însă paguba a fost produsă.

În atari condiții, cei mai mari aliați ai Gabrielei Firea devin în momentul acesta partidele de opoziție care încă refuză să accepte că, pentru alegeri într-un singur tur, ele nu au decît soluția unui candidat unic. Pe Arena Națională, bucureștenii au arătat că pot și vor să sancționeze ipocrizia și lipsa de talent. Dar strategiile politice sînt în mîna cîtorva oameni și sînt influențate de personaje mici și fără cine știe ce ambiții.

Bucureștiul seamănă, în perioada asta, cu un cimitir în care au fost închiși niște lăutari. De din afara gardului se pot ghici dezastre și glorii trecute și se aude lălăiala inutilă a antenumiților puși să cînte pentru că nimeni nu știe ce altceva e de făcut.

În țara lor se tot ridică garduri din minciună și fake news. Crește încrîncenarea și sînt dispuși să meargă oricît de departe e nevoie pentru a se proteja, nu neapărat de pușcărie sau de domnia legii, cît de adevăr. Adevărul că liderii României sînt izolați în plan extern, adevărul că țara nu contează în nici o discuție reală, adevărul că ne împrumutăm scump și adevărul că respectul de sine scade. Dar mai ales adevărul că trăim sub o oligarhie compusă din inabili. O oligarhie nesofisticată, brutală în esența ei și, mai ales, revanșardă. Revanșardă, resentimentară și conștientă că puțina legitimitate de care dispune se risipește cu fiecare zi, cu fiecare greșeală gramaticală și cu fiecare om care emigrează.

Ceea ce îi lipsește PSD e nu numai simțul ridicolului, ci și o echipă secundară de strategi care să pună la îndoială raționamentele geniilor care îl lasă pe Liviu Dragnea să apară în fața unui ecran uriaș pe care scrie „vinovat“ sau o încurajează pe Gabriela Firea să meargă pe stadion. Dar, de bine, de rău, îi au pe ceilalți. Cei care iau decizii pentru publicul pesedist. În cazul Opoziției, nu există nici măcar aceia. Bănuiesc o oarecare admirație față de PSD chiar și la cei mai radicali opozanți ai săi. Ar vrea oamenii ăștia să aibă și ei parte de un așa aparat mediatico-administrativ la dispoziție. Uită că misiunea lor principală e să furnizeze speranță și planuri credibile.

Ceea ce am văzut în ultima săptămînă la București, pe serviciul PSD, reprezintă o șansă uriașă de break pentru Opoziție. E momentul acela psihologic în care adversarul a ratat lovitura de grație și acum respiră greu.

Adversarul se retrage tot mai mult în terenul lui și în țara lui. Țara lui însă e clădită din retorică șubredă, e administrată cu frică pe post de respect și vede adversari în propriii cetățeni. Țara lor e o minciună. Dar va deveni adevăr dacă nimeni nu îndreaptă lanterna către ea. La mitingul de sîmbătă al PSD, participanții i-au întors spatele. Nimeni nu i-a întrebat pe oamenii aceia spre ce s-au întors. Aveau ce să vadă cînd Dragnea a rămas în urmă, pe scena aia, cu telefonul în mînă? 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.