Diaspora românească onorează spiritul european

Publicat în Dilema Veche nr. 756 din 16-22 august 2018
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

De mulţi ani mă urmăreşte o secvenţă cu totul excepţională dintr-un banal film de acţiune hollywoodian. La un moment dat, mai multe personaje care aparent nu aveau nimic în comun se întîlnesc datorită hazardului şi îşi pun întrebarea „Ce ne face să fim americani?“.

Întrebarea are o rezonanţă filozofică, dar în film era pusă ca o chestiune de bun-simţ. Reproduc din memorie fraza rostită de unul dintre eroii acelei poveşti: „Sîntem şapte oameni în această încăpere, avem origini diferite, unii dintre noi sînt albi, alţii negri, alţii metişi, nu toţi ne-am născut pe continentul american, avem religii diferite, vorbim toţi engleza, dar ea nu este pentru toţi limbă maternă, unii dintre noi au absolvit şcoli înalte, iar alţii dintre noi trăiesc în cele mai sărace cartiere ale New York-ului… Oare ce ne leagă pe toţi, de ce spunem toţi că sîntem americani?“

Scenaristul aflat la originea acestei secvenţe ar merita un premiu special destinat celor care ştiu să pună degetul pe rană. Pentru că tot el a găsit şi un tulburător răspuns: „Sîntem americani pentru că avem cu toţii încredere în Justiţie“.

Mărturisesc că din film nu-mi mai amintesc mare lucru, dar această secvenţă şi mai ales această frază nu le-am uitat niciodată. Acei oameni aveau totuşi ceva în comun, în ciuda diferenţelor dintre ei, chiar şi în ciuda conflictelor survenite între ei: credeau în lege. Ei credeau în legile Americii, în independenţa Justiţiei, în capacitatea Justiţiei de a le face dreptate indiferent de statutul lor social, şi mai ales în capacitatea legilor Americii de a crea o societate justă, fără corupţie, susceptibilă să le insufle tuturor încredere în ţara lor şi chiar un sentiment de mîndrie că aparţin acelei ţări.

Poate că în lumina acestei poveşti cu aură de fabulă filozofică merită să ne punem şi noi întrebarea: ce ne face să fim europeni?

Personal, cred că a fi european înseamnă o stare de spirit. Iar această stare de spirit nu îşi are automat sursa în faptul că ne-am fi născut pe continentul european, că am fi creştini, că am fi de rasă albă, că am fi impregnaţi de cultură greacă şi romană, că am vorbi vreo limbă europeană… Ceea ce conferă unicitate Europei, în raport cu alte spaţii populate de specia umană, este lupta multimilenară pentru libertate şi justiţie.

Există, în Europa, o cultură a răzvrătirii împotriva tuturor formelor de oprimare, de injustiţie, de corupţie şi de manipulare mentală a omului. Din antichitate şi pînă astăzi, acest fir roşu al indignării în faţa abuzurilor conferă identitate europenilor. Sursele identităţii europene se află în acest zbucium social şi interior, în această zbatere filozofică şi teoretică, în Renaştere şi în Reformă, în secolul Luminilor şi în Revoluţia franceză, în căutarea bazelor ideale pentru democraţie şi stat de drept, în convingerea că drepturile omului au universalitate şi că despotismul nu este acceptabil la nici un nivel (nici statal, nici religios, nici de clan, nici de familie, nici de fratrie, nici de cuplu, nici de întreprindere).

Cu alte cuvinte, nimeni nu se naşte efectiv european (în sensul stării de spirit despre care vorbeam). A te naşte pe vechiul continent înseamnă doar a obţine de la bun început unele privilegii pe care trebuie să demonstrezi ulterior că le meriţi. Noi devenim europeni în măsura în care ne implicăm în zbuciumul, în indignarea, în zbaterea, în revoltele, în insolenţele susceptibile să ne aducă mai multă libertate, echitate, justiţie şi demnitate.

Diaspora românească simte, fără îndoială, toate aceste lucruri. Experienţa diasporei nu este uşoară, românii plecaţi să lucreze în străinătate (neliniştitor de numeroşi, între trei şi cinci milioane) simt decalajul flagrant dintre democraţiile stabile şi fragilitatea construcţiei statului de drept în România. Indignarea, gustul amar, îngrijorarea cu care se întorc aceşti oameni în ţară pentru a manifesta împotriva corupţiei şi a demolării statului de drept fac din ei nişte adevăraţi europeni.

Este interesant de constatat că Europa occidentală îi priveşte cu alţi ochi pe români în special atunci cînd aceştia au curajul de a se revolta (cum a fost în decembrie 1989) sau cînd au forţa de a se indigna eficient din cauza faptului că în ţara lor timpul nu se transformă în civilizaţie.

Construcţia Uniunii Europene a modificat, în ultimii cincizeci de ani, definiţia conceptului de european. Europa este de fapt locuită de milioane de indivizi care nu au nimic în comun cu spiritul european (ba doresc chiar să-l eradicheze). În schimb, uneori, la porţile Europei bat oameni născuţi pe alte continente, dar care, prin convingerile lor, sînt europeni, onorează spiritul european.

Diaspora românească, prin zbuciumul ei legitim şi prin indignarea ei cu răsunet internaţional, a onorat în vara aceasta, mai mult decît oricînd, spiritul european. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.