Oglinzi ale nostalgiei europene în America Latină

Publicat în Dilema Veche nr. 762 din 27 septembrie – 3 octombrie 2018
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

În această toamnă europeană am vizitat două oraşe din America Latină, Buenos Aires şi Montevideo, legate prin mii de fire nostalgice de o Europă a anilor ei de glorie.

Capitala Argentinei este oricum numită „Parisul Americii Latine“. Între 1880 şi 1920, Buenos Aires a cunoscut o dezvoltare uluitoare, consecinţă a unei prosperităţi economice de invidiat. Erau deceniile cînd europenii emigrau în Argentina ca să facă bani, să profite de oportunităţile unei ţări avînd dimensiunile unui subcontinent. Pe acest fond de reuşită şi de încredere nelimitată în progres, Buenos Aires s-a dotat cu edificii impresionante, multe dintre ele fiind opera arhitecţilor francezi.

De altfel, fascinaţia pentru Franţa este vizibilă la Buenos Aires mai mult decît în alte oraşe ale Americii Latine. Parisul a fost atunci modelul principal, cu el voia să rivalizeze viitoarea capitală a tangoului. Iar ambiţia metropolei argentiniene a fost chiar aceea de a depăşi marile oraşe europene în materie de raţionalitate, de calitate a infrastructurilor, de stil de viaţă. Într-un fel m-am amuzat plimbîndu-mă pe Bulevardul 9 Iulie din Buenos Aires, cel mai lat din lume (ceea ce îi irită cred pe mulţi pietoni pentru că traversarea sa cere timp şi trebuie făcută în cel puţin trei etape, cu tot atîtea opriri la stop). Parcă îi şi văd pe edilii de atunci ai oraşului gîndind cam aşa: dacă bulevardul Champs-Élysées are 70 de metri lăţime, ei bine, noi vom face unul de două ori mai lat, larg de 140 de metri, pentru a-i demonstra vechiului continent că Lumea Nouă este capabilă de performanţe civilizaţionale şi mai mari.

Sute şi sute de vile, palate, imobile şi clădiri oficiale amintesc, la Buenos Aires, de perioada numită în Franţa, dar şi în Europa, La Belle Époque. Teatrul Colón, inaugurat în 1908, voia să rivalizeze cu Opéra Garnier de la Paris, dar şi cu Scala din Milano, cu Opera de Stat din Viena şi cu Semperoper din Dresda. O întreagă galaxie de cafenele, cea mai renumită fiind Tortoni, se dorea o replică la tot ceea ce avea Europa mai faimos în această privinţă. De altfel, cafeneaua Tortoni de la Buenos Aires, unde astăzi turiştii stau la coadă în stradă ca să o poată vizita, a fost deschisă în 1885 de un imigrant francez şi era un ecou al celebrei cafenele Tortoni de Paris, de pe Bulevardul Italienilor, stabiliment în care se reunea în secolul al XIX lea elita culturală din Oraşul Luminilor.

Plimbîndu-mă prin diversele cartiere ale acestui luminos oraş care este Buenos Aires, parcurgîndu i vastele bulevarde, precum şi parcurile, admirîndu-i faţadele, vizitîndu-i muzeele şi intrînd în cafenelele sale m-am întîlnit, de fapt, cu anumite promisiuni utopice pe care Europa le-a făcut lumii şi pe care nu le-a dus pînă la capăt. Pentru că exact în momentul cînd Europa se afla în culmea gloriei sale, cînd domina din punct de vedere cultural, economic, tehnologic şi militar întreaga planetă, cînd nu avea rival în materie de model, exact atunci deci, cu mai bine de o sută de ani în urmă, Europa a încercat să se sinucidă. Mă refer, evident, la Primul Război Mondial care, văzut din Lumea Nouă, a fost fără îndoială perceput ca o imensă şi atroce absurditate. O absurditate care a generat apoi o a doua monstruozitate, altfel spus cel de-al Doilea Război Mondial, şi implicit declinul modelului european.

Nici America Latină însă, care în preajma anului 1900 era în plină înflorire, nu a scăpat de toxicitatea violenţelor, a dictaturilor, a deziluziilor politice şi a crizelor repetitive. În acest moment la Buenos Aires vine primăvara, dar Argentina trece prin noi turbulenţe economice şi sociale. Inflaţia este galopantă, pesoul şi-a pierdut jumătate din valoarea sa de la începutul anului. Un preşedinte de centru dreapta, Mauricio Macri, a rupt cu o lungă tradiţie peronistă şi radicală în fruntea statului. Dar promisiunile sale în materie de economie nu corespund aşteptărilor populaţiei. Un tînăr actor argentinian cu care am stat îndelung de vorbă îmi spunea că un preşedinte „mai rău“ ca Mauricio Macri nu mai poate fi găsit pe planetă şi că reprezintă pentru Argentina o „calamitate“ mai mare decît Donald Trump pentru Statele Unite.

Există în prezent unele similitudini între Europa şi America Latină în ce priveşte angoasele economice, problema imigraţiei, neîncrederea în elite, erodarea partidelor tradiţionale, scandalurile de corupţie, ofensivele populiste… Un regizor brazilian îmi spunea că are de gînd să se refugieze în Europa dacă în Brazilia prezidenţialele din octombrie vor fi cîştigate de candidatul extremei drepte, Jair Bolsonaro.

Ceva mai multă serenitate politică mi s-a părut că găsesc însă în Uruguay, o ţară despre care uneori se spune că ar fi „Elveţia Americii Latine“. Plimbîndu-mă prin Montevideo, m am simţit însă departe de imaginea Elveţiei, mi s-a părut mai degrabă, uneori, că mă aflam într-un Bucureşti al anilor ’30. Tot un actor mi-a explicat de ce numele de „Elveţie a Americii Latine“ nu mai e valabil pentru Uruguay. El mi-a revelat, de fapt, un paradox stupefiant: prosperitatea din prima jumătate a secolului al XX-lea a fost legată, în Uruguay, de exporturile masive de conserve de carne cumpărate în special de armata americană aflată pe diferite fronturi, în Europa, dar şi în Coreea şi în Vietnam. Cu o anumită amărăciune şi cu un sentiment de vinovăţie, actorul uruguayan recunoştea că elanul prosperităţii s-a oprit în ţara sa odată cu încetarea respectivelor războaie, precum şi după ce americanii au inventat mari containere frigorifice ca să conserve carnea.

Oare pe această planetă sîntem condamnaţi ca nefericirea unora să însemne sursă de prosperitate pentru alţii? Iată doar una din întrebările tulburătoare cu care m-am întors din America Latină.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.