De-ale vieții

Publicat în Dilema Veche nr. 749 din 28 iunie – 4 iulie 2018
De ale vieții jpeg

În ultimul timp, diverse întîmplări vin peste noi mai mult decît oricînd. Cel puțin asupra mea se succed, incontrolabile, și nu pot decît să le trăiesc cum mă pricep mai bine. Și, cît de cît, să le observ.

Evenimentele astea sînt de la personale la profesionale și continuînd cu sociale și politice. Sînt perioade în care parcă toate astea își dau mîna și nu te lasă să moșmondești, liniștit, la ale tale cele de toate zilele, să te afunzi în rutina care te ajută să evadezi din realitate. Îți dorești (cel puțin, eu, una, îmi doresc) să zaci la masa ta de scris și să visezi la toate cele, mai citind, mai scriind… Și din cînd în cînd să mai vezi cîte un film care să te păstreze în visare.

Evident, în realitate, nu se poate. Sau nu se poate decît pe termen scurt. Cînd te-ai instalat mai confortabil în utopia ta, mai toate ale vieții dau peste tine. Cele care năvălesc sînt de diverse categorii, care mai de care mai plăcute. Întîi, să zicem, cele legate de sănătate. Cînd ți-e lumea mai dragă, te lasă un genunchi, simți un junghi în spate sau cazi pradă unei bronșite interminabile. Încerci să le tratezi, dar nu e atît de ușor. Acum nu te mai duci pur și simplu la un doctor care doar te consultă, ci la unul care te trimite să-ți faci diverse investigații, de la analize de sînge la RMN. Pe toate astea, dacă te grăbești, le faci într-un centru privat, unde le plătești. Deși ai asigurare de sănătate, cel puțin formal.

Apoi, legat de chestiuni profesionale. Vrei să faci ceva, să creezi ceva ce-ți place. Dar asta nu înseamnă că vei cîștiga, neapărat, și bani din asta. (Banii se pare că vin, de cele mai multe ori, din lucrurile mai anoste.) Te concentrezi, muncești pentru proiectul tău idealist. Citești cîteva cărți, scoți idei, îți vin idei, ești fericit. Îți pui proiectul în aplicare, iese bine, oamenii cu care ai de-a face par mulțumiți. Dar nu cîștigi aproape nimic. Ce-i drept, ai fost fericit un timp.

Sînt, apoi, chestiunile administrative. Ai o proprietate, două, te poți considera măcar o persoană mulțumită, dacă nu fericită. Dar proprietățile astea trebuie administrate, și asta nu se face de la sine. Trebuie să te ocupi tu de ele și să ai de-a face cu alți oameni care se ocupă de ele. Cum pot. Vine o vreme în care toate se strică, parcă la un semn. Și e vorba de lucrări destul de mari, care înghit mulți bani. Oamenii care se ocupă de proprietățile tale clachează, în asemenea situații, îi lasă nervii. Te duci, îi împaci, te faci că ești Zen. I-ai împăcat pe respectivii oameni, ți-ai luat o piatră de pe inimă. Între timp, meseriașii care au reparat ce-au avut de reparat, după ce și iau, desigur, banii, pleacă fără să mai ducă la bun sfîrșit și operațiunea finală. Dispar în ceață și nu mai răspund la telefon. (Noroc că știai asta din filme, ce bine e să vezi multe filme…)

Trebuie, la un moment dat, să închiriezi un apartament în oraș, pentru cîteva zile. Te uiți pe una din rețelele consacrate: prețul e rezonabil, totul arată bine în poză, îl închiriezi. Cînd ajungi acolo, cîteva lucruri nu se potrivesc. În dormitorul-sufragerie nu există geam, e doar unul pictat pe perete. Asta să zicem că nu e mare lucru. Apartamentul are, însă, și o terasă interesantă, dar dubioasă. Cu multe geamuri și uși. Le deschizi pe toate, pe rînd, precum în castelul lui Barbă-Albastră. Una dintre ele, care se deschide mai greu, dă spre o scară plină de gunoaie, care duce la subsol. Stairway to Hell, am spune dacă am exagera sau am face un scenariu horror. Ușa nu se încuie. O închizi bine și te întorci în încăperea cu geam fals. Acolo timpul trece, televizorul merge (căci ce-ți poți dori mai mult decît un ecran aproximativ uriaș în mijlocul peretelui?) și lucrurile se mai poleiesc. Dar nu pentru mult timp: la un moment dat, începe o mică forfotă nebănuită; cînd te îndrepți spre bucătărie, îi vezi, în splendoarea lor: sînt gîndacii de bucătărie. Mulți și alerți.

Am schimbat apartamentul cu o cameră de hotel. Proprietarul ne-a dat o parte din bani înapoi. În hotelul la care am ajuns, în prima zi, am avut o întîlnire haioasă: unul dintre gîndacii de talie mică venise cu noi. Altfel, hotelul era curat. În cameră trona un mare pat alb și confortabil, care o ocupa mai pe toată. Încăperea ar fi putut fi chiar mare, dacă nu le-ar fi conținut pe toate într-un amalgam care sufoca orice intimitate: cabina de duș, WC-ul, chiuveta, desigur aproape toate separate de cîte un perete de sticlă netransparent. Și totuși… În jurul marelui pat alb te simțeai descoperit.

Întîmplările care te iau pe sus nu se opresc aici. Celor private li se adaugă unele publice: cînd se întîmplă ceva eufemistic spus neplăcut în țara în care trăiești, nu poți să-ți continui visarea decît dacă ești inconștient. Simți nevoia să pui și tu umărul cît și cum poți. Postura de cetățean e tot a ta, și nu poți s o ignori. Așa că, atunci cînd ți se încalcă drepturile, te duci și protestezi. Îți asumi că liniștea ta visătoare se va tot duce pe apa sîmbetei.

Foto: flickr

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.