Fabrica de soldăței

Daria Ilinca DUMITRU
Publicat în Dilema Veche nr. 768 din 8-15 noiembrie 2018
Fabrica de soldăței jpeg

Revista noastră a lansat în luna aprilie un concurs de eseuri pentru liceenii din toată țara. Tema pentru prima etapă a fost „Țara mea“. Am primit cîteva sute de eseuri, care mai de care mai interesante și le mulțumim tuturor celor care au intrat în concurs. Dintre ei, au fost selectați 25 de autori care au fost invitați să intre în finală. Vom publica în paginile revistei cîteva dintre eseurile cîștigătoare. Pe pagina noastră de Internet le veți putea găsi pe toate. (Redacția)

Totul a început în 2002, atunci cînd mi-am deschis pentru prima dată ochișorii negri cu care, dacă e să dau crezare medicului de familie, îi radiografiam creierul atunci cînd o priveam. De atunci s-a întors de multe ori clepsidra, timpul a zburat, iar eu am devenit o minusculă așchie din imensul sistem al învățămîntului. Această fîșie de pămînt pe care destinul a hotărît să mă trimită este magnifică. Munți falnici, graniță naturală cu Marea Neagră, pămînt roditor ce îți hrănește nu doar trupul, ci și sufletul. Meleagurile noastre încîntă pe oricine ajunge aici de aiurea și aș mai putea înșira zeci de lucruri minunate și adevărate, transformate însă în clișee plictisitoare, după ani și ani de laudă. Problema este că omul sfințește locul, iar românul contemporan ar avea mare nevoie de serioase îmbunătățiri. Desigur că și la noi în țară există oameni inteligenți, cu bun-simț, apărători ai dreptății. În unele cazuri, aceste însușiri fuzionează, dar din păcate, destul de rar. Pot spune cu mîna pe inimă, însă, că frumoasa mea țară și oamenii săi sînt conduși de o grupare de pirați infantili, care nu cunosc limbi străine, ridică în slăvi oile și fac dezacorduri grosolane. Dar vor să arate că sînt open-minded spunînd că și femeia poate fi motostivuitor!

Cel puțin astăzi, 25.06.2018, harababura este extinsă în toate arterele prin care bunăstarea țării ar trebui să circule. Politicul strică totul! Nu avem drumuri! Sistemul medical ucide! Justiția e mai amenințată ca oricînd. Iar educația… Apar cînd și cînd la televizor reportaje în care sistemul de învățămînt românesc este comparat cu cel din țările nordice, mai rîdem de „perlele“ de la bacalaureat și de la evaluările naționale, iar apoi ne punem din nou ochelarii de cal, ca și cînd nimic nu s-ar fi întîmplat. Este limpede că ceva s-a înfiripat în sufletele noastre și, ca o platoșă de plumb, ne îngreunează și ne împiedică de fiecare dată cînd vrem să luăm inițiativa. Ca atunci cînd primești de Crăciun un puzzle de 1000 de piese pe care îl ții în dulap și de care dai cu ochii aproape zilnic, spre marea ta rușine de om leneș. Abia aștepți clipa în care vei vedea toate piesele cap la cap, dar știi atît de bine că nu se vor îmbina niciodată singure. Totul pornește din clipa în care începi să discerni, din momentul în care familia pune bazele educației tale, urmînd ca mai apoi dezvoltarea ta să fie influențată în proporții mari de școală. Nu știam că, de fapt, odată ce voi trece pragul școlii, îmi voi lua la revedere de la libertatea de a face și de a crede ce doresc, și că voi experimenta din ce în ce mai multe sentimente ce vor strivi puritatea unui mic suflet gingaș. Mă aflu acum la jumătatea călătoriei în sistemul educativ de stat și îmi amintesc cu cîtă inocență și cu cît entuziasm îi ceream tatei să calculeze cîte luni de grădiniță trebuie să mai treacă pînă voi face următorul pas și voi deveni o „școlăriță în toată regula“. Și privind în urmă, la cei nouă ani de școală deja încheiați, am sentimentul că m-am înrolat, alături de părinții mei, fără voia mea și a noastră, într-un mecanism steril și ruginit.

Cel mai anapoda și dezordonat sector al învățămîntului preuniversitar este în mod cert gimnaziul. Îmi amintesc cum anul trecut am făcut pentru prima oară  un atac de panică înainte să încep „pregătirile“ pentru examenul de evaluare națională la matematică, bineînțeles, în afara școlii. Fiind o fire ambițioasă, mi-era teamă să nu mă fac de rușine în fața persoanei alături de care urma să mă pregătesc temeinic pe tot parcursul anului școlar. Nici măcar nu știam ce nu știam, care îmi sînt lacunele și nu îmi venea să cred că pun sărmanul om să se trezească duminică dimineața ca să îmi predea mie matematica pe care n-am învățat-o pînă atunci. Nereușita de a pătrunde tainele acestei materii se datora faptului că îmi era nespus de frică de orele de matematică, de tensiunea în care stăteam patru ore din cinci pe săptămînă. Mă concentram atît de tare să mă rog să nu fiu chemată la tablă, încît nu mai puteam înțelege ce se petrecea în jurul meu. Notele erau veșnic mici și descurajatoare. Totuși, la pregătire evoluam încet, dar sigur. Astfel că pînă la urmă am triumfat printr-o notă mulțumitoare la examen, care m-a uimit pînă și pe mine. Precis nu sînt singurul caz de elev care a trecut prin asta, dar oare chiar era necesar să îmi distrug trei ani de școală trăindu-mi fiecare minut într-un stres la cote înalte? Era atît de greu să mi se explice cu îngăduință care sînt pașii către rezolvarea corectă a problemelor de algebră și geometrie? Sau trebuia neapărat să fac meditații cu profesoara de la clasă ca să scap de persecuție? Nu am fost la olimpiade și nici nu m-am prins de șmecheria sumei lui Gauss înainte să ne fie predată, dar asta cu siguranță nu înseamnă că trebuie să fiu dată uitării, mutată în penultima bancă și catalogată drept „elev mediocru“. Nimeni nu îți spune la școală că ce se cere la examen nu se predă la clasă și că, dacă vrei rezultate, este nevoie de pregătire extrașcolară. Materia este structurată anapoda, iar cîteodată elevii nici măcar nu primesc manuale. Prin urmare, se cere achiziția unor culegeri care mai de care mai performante, gata să împuieze capul copilului cu exerciții care nu vor îi folosi niciodată în viața de zi cu zi. Și dacă stăm să cîntărim situația, ceva e putred, ca de obicei, dar ne-am obișnuit cu mirosul ăsta rînced. Ne-am obișnuit ca din banii părinților să se cumpăre cărți, să se modernizeze și remobileze clasele, să se strîngă fondul clasei pentru burete, markere și hîrtie igienică. După cum ne am obișnuit să nu mai așteptăm burse de merit sau de studiu, nici măcar în capitală. Pentru că se pare că primăriile uită de copiii contribuabililor, așa cum profesorii uită de elevii speriați și inactivi.

Victoria notelor mele mi-a adus o uriașă satisfacție, pentru că am dovedit că mă puteam descurca atît pe filiera reală, cît și pe cea umană. De pretutindeni auzeam cum se răspîndește o idee preconcepută ce avea să îmi influențeze viitorul, și anume că secția de uman este menită copiilor mai slăbuți la învățătură. Că o carte poate să scrie oricine, geografia e ușoară, istoria e de tocit, iar engleza… o vorbește orice prost. Bine, nu și pirații! Aflată sub presiune, am ales ca primele opțiuni de pe lista de înscriere la liceu să fie la clasele de științele naturii din liceele Capitalei. Nu mi-a luat mai mult de o lună să îmi dau seama că alegerea mea nu fusese cea mai fericită, pentru că munceam enorm ca să țin pasul cu materia, în timp ce alți copii înzestrați străluceau la olimpiade. Visul de a deveni medic, care, sinceră să fiu, nu îmi aparținuse niciodată cu adevărat, se risipise în văzduh, iar eu am hotărît să mă transfer la clasa de filologie. Transferul urma să îmi deschidă calea către cel mai frumos semestru pe care l-am trăit pînă acum, în anii mei de elevă. Am întîlnit un colectiv unit, alături de care știu că pot pune bazele unor proiecte senzaționale. Alături de colegii mei am început să explorez gîndirea logică și profundă, în care se îmbină originalitatea și plăcerea. Am ieșit astfel din tiparul copilului pe care îl fac părinții medic sau IT-ist.

Ceea ce cred și vreau să spun este că învățămîntul ar trebui să ajute elevii să se orienteze în viață și să-și croiască planurile de viitor realist, nu teoretic. E dreptul fiecăruia dintre noi să aleagă un drum lin, care să nu transforme anii de școală în suferință și strădanie fără rost. Căci nu facem parte dintr-o masă amorfă de soldăței. Sîntem ființe care se pregătesc să ia în stăpînire lumea, iar universul este concentrat lăuntric, în ochii noștri sfredelitori. 

Daria Ilinca Dumitru are 16 ani și este elevă la Colegiul Național „Grigore Moisil“ din Bucureşti.

Foto: L. Muntean

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.