Marea reciclare a capsulelor de cafea

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Marea reciclare a capsulelor de cafea jpeg

V-aţi întrebat vreodată ce se întîmplă cu paharul de unică folosinţă după ce v-aţi băut cafeaua cumpărată de la automat sau de la chioşcul din colţul străzii? Cam aşa încep mai toate materialele despre problema mondială a poluării create de consumul de cafea la paharul de plastic/spumă/carton. Cifrele sînt înspăimîntătoare: 500 de miliarde de pahare de unică folosinţă sînt aruncate anual pe tot globul, cele mai multe nu sînt fabricate din materiale reciclabile (astfel că doar unul din 400 de pahare este reciclat), nu sînt biodegradabile (nici măcar cele de carton, căci au aplicată o foiţă de plastic pentru impermeabilitate), iar durata de (dez)integrare în natură a fiecărui pahar depăşeşte media de viaţă a unui om. Nu e de mirare că paharul de plastic a fost interzis deja în 16 ţări din lume. Iată însă o altă privire asupra consumului de cafea. Nespresso a introdus încă din 1986 capsula de aluminiu, inovaţie care a transformat major cultura cafelei. În primul rînd pentru că aluminiul oferă protecția maximă împotriva factorilor care dăunează calității cafelei (lumina, aerul și umiditatea), păstrînd intacte notele aromatice, altfel extrem de volatile și de sensibile, prezente în cafeaua proaspăt prăjită şi măcinată. În al doilea rînd, iar acest aspect ne interesează în mod deosebit în acest articol, aluminiul este un material reciclabil la nesfîrșit, iar zațul de cafea poate fi şi el reutilizat ca îngrășămînt natural sau ca sursă de energie pentru producția de electricitate.

Aluminiu, Al, 13

Care-i faza cu aluminiul? În primul rînd, este cel mai răspîndit metal din natură, atît în lumea vegetală, cît şi în cea animală (şi al treilea element chimic, după oxigen şi siliciu), ceea ce înseamnă că toate produsele pe care le utilizăm sau le consumăm zilnic – spre exemplu, toate legumele și fructele, inclusiv boabele de cafea – pot conține aluminiu, dar într-o cantitate neglijabilă. Din fericire, este un metal care s-a dovedit sigur pentru ambalarea alimentelor (sau a produselor farmaceutice), motiv pentru care este folosit la scară globală în industria alimentară. Rezistent la coroziune, aluminiul are şi marea calitate de a putea fi reciclat în totalitate şi la infinit (75% din întreaga cantitate de aluminiu produsă vreodată de omenire se află în continuare în folosinţă), procesul lui de reciclare folosind cu pînă la 95% mai puțină energie decît dacă ar fi produs de la zero.

Aşa stînd lucrurile, Nespresso a demarat programul de reciclare a capsulelor în Elveţia (fireşte) încă din 1991, scopul fiind ca, pînă în 2020, capacitatea de colectare şi de reciclare a tuturor capsulelor de cafea comercializate în toată lumea să fie totală. În acest moment, Nespresso deţine 14.000 de puncte de colectare în toate cele 40 de țări unde şi distribuie cafeaua.

În România, dar și în alte țări europene, capsulele de cafea încă nu sînt considerate ambalaje, ci deșeuri alimentare, motiv pentru care legea nu impune obligația de reciclare ori taxe de mediu suplimentare. Dar Nespresso (despre ale cărei politici de sustenabilitate şi practici responsabile faţă de natură şi faţă de comunităţile de fermieri am scris pe larg aici) a lansat în această primăvară programul de reciclare şi la noi, creînd infrastructura necesară pentru a colecta şi recicla integral capsulele, transformînd folia de aluminiu în materie primă, iar zaţul de cafea în biogaz. În acest scop, Nespresso a achiziţionat echipamentul necesar separării zaţului de capsulă şi a încheiat un parteneriat local cu o companie specializată în reciclare, care transferă aluminiul colectat către procesatorii de deșeuri metalice.

Cum reciclezi?

Mai simplu decît ţi-ai putea imagina. Membrii Clubului Nespresso din București duc capsulele utilizate fie în Nespresso Boutique (Calea Dorobanți nr. 210), fie într-unul dintre cele două puncte de vînzare (din AFI Cotroceni sau Băneasa Shopping City), de unde pot ridica gratuit, odată cu comanda de cafea, pungi sigilabile (la rîndul lor reciclabile). Mai mult decît atît, din această vară va fi posibilă colectarea capsulelor și prin intermediul companiei de curierat: la fiecare livrare a unei noi comenzi de cafea, curierul ridică şi săculețul sigilat în care au fost strînse capsulele utilizate.

Chiar dacă foloseşte o foarte mică cantitate de aluminiu (pentru o capsulă de cafea se foloseşte 1 g de aluminiu, spre deosebire de o doză de băutură răcoritoare, care necesită 14 g), din capsulele reciclate se poate realiza o mare varietate de obiecte utilizate zilnic de fiecare dintre noi: în primul rînd, alte capsule de cafea (sau chiar panourile laterale ale nespressoarelor Pixie), dar şi doze de băuturi răcoritoare, obiecte de uz casnic, inclusiv cadre de biciclete sau componente pentru calculatoare. Şi pentru că programul de reciclare a început în Elveţia, din capsulele Nespresso colectate la nivel internaţional se obțin inclusiv faimoasele bricege Victorinox.

Cît despre zaţ, odată separat de capsula din aluminiu, resturile cafelei, în continuare bogate în substanţe nutritive, sînt reutilizate la nivel global ca îngrășămînt natural sau ca sursă de energie pentru producția de electricitate ori pentru încălzirea locuințelor. La noi, zațul de cafea colectat din capsule este utilizat pentru producerea de biogaz de către o companie locală, iar în momentul în care îşi epuizează potenţialul energetic, zaţul este transformat în compost pentru fertilizarea solului.

Ce se află într-o capsulă de cafea? Dincolo de cele aproape 900 de arome (păstrate intacte) ale cafelei proaspăt prăjite şi măcinate, se află şi un nepreţuit gram de grijă pentru natură, de responsabilitate faţă de ecosistemul împrumutat de la cei care vor veni după noi. Uneori, pentru schimbarea în bine a mentalităţii noastre este suficientă o minusculă capsulă de aluminiu. 

Pentru mai multe informaţii despre Programul Nespresso AAA Sustainable Quality™, lansat în 2003 în colaborare cu Organizația Non-Guvernamentală Rainforest Alliance, program care sprijină fermierii de cafea prin formare, finanțare, asistență tehnică şi îmbunătăţirea condițiilor sociale, de mediu și economice ale comunităţilor agricole, accesați www.nespresso.com/ro.

Foto: flickr

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.