Schimbări

Publicat în Dilema Veche nr. 764 din 11-17 octombrie 2018
Schimbări jpeg

De cînd mă știu, nu m-am putut adapta la anumite stări ale lucrurilor, obiceiuri sau mentalități, care altora li s-au părut, în momentele respective, firești. Poate și pentru că vin dintr-o familie de reclamagii: mai bine zis, mama mea era un asemenea exemplar – cum o nemulțumea ceva, cum făcea reclamație. Și, de cele mai multe ori, chiar avea cîștig de cauză. Asta întîmplîndu-se pe vremea lui Ceaușescu.

În cazul revoltelor mamei, înainte de ’89 și după, o susțineam mai de fiecare dată, deși nu credeam chiar întotdeauna că avea dreptate (de cele mai multe ori chiar avea). Participam, așadar, la scene conflictuale, uneori destul de înflăcărate. Cea pe care n-o voi uita e de prin ’90, într-un loc în care se vindeau ouă. Vărsate, cum se întîmpla pe atunci. Mama a descoperit că vînzătoarea ne pusese cam jumătate din ouă crăpate. Ca atare, i le-a aruncat înapoi. Vînzătoarea, cu șeful ei și femeia de serviciu, care avea în mînă un fel de furcă (nu mai țin minte ce făcea cu ea) au sărit la noi și ne-au alergat printre ouă. Nu mai știu exact cum s-a terminat, știu doar că am scăpat cu viață, că nu am plătit ouăle sparte. Și că a fost cea mai semnificativă revoltă postrevoluționară împotriva societății de consum postceaușiste (pompos spus).

La sfîrșit de ani ’90 și început de ani 2000, în copilăria fiului meu, m-am lovit de alte lucruri care m au nemulțumit, dar care celor mai mulți, cel puțin la prima vedere, li se păreau firești. De pildă, în drumul spre Parcul IOR, cu căruciorul, cînd copilul meu avea pînă-ntr-un an, treceam sistematic pe o stradă – altfel poetică – plină de gunoaie. Nu mai știu de ce se aflau acolo, dacă erau pe lîngă tomberoane sau în sine, dar țin minte că erau din abundență. De fiecare dată mă revoltam, le dădeam mai încolo și voiam să le strîng. Alte persoane din apropierea mea, cu care mergeam în parc, nici nu le sesizau sau li se părea ceva normal. Mie mi se părea că băiatul meu le respiră, pur și simplu. Pe vremea aceea nu știam cum și cui să fac o sesizare.

Apoi, cînd fiul meu a început școala și a nimerit într-o clasă destul de fancy, la o învățătoare bună de la o școală considerată poate cea mai bună din București, am constatat că la toaletele de acolo nu erau nici săpun și nici hîrtie igienică. Pe vremea aia nu se obișnuia, pur și simplu. Se strîngeau bani pentru toate cele, de la față de masă pentru catedră, la panouri cu iepurași. Dar cînd ridicam, timid, mîna la ședință, ca să întreb de situația toaletelor (mai ales că nici apă caldă nu era), toată lumea se uita la mine ca la un gîndac. Mi se răspundea că există un săpun colectiv și o hîrtie igienică pe care copiii trebuie să le ceară de la doamna învățătoare. Nu s-a rezolvat chestiunea, cel puțin atîta timp cît a fost fiul meu elev acolo.

Așa s-a întîmplat cu multe alte lucruri pe care mi le-am dorit cu ardoare pe vremea cînd erau imposibile. Voi da doar cîteva exemple haotice și aleatorii: de pildă, pe vremea lui Ceaușescu, îmi doream intens magazine sau localuri non-stop. Nu erau decît pînă pe la 1 noaptea (poate doar bufetele gărilor). Visam la nopți misterioase gen Craii de Curtea-Veche, în care să adast visătoare sau, dimpotrivă, locvace, cu un pahar în mînă, pînă la ivirea zorilor. Sau măcar să-mi pot cumpăra o porție de cartofi prăjiți, chiar uleioși, la cornet, la ora 5 dimineața, după o noapte fierbinte. Acum non-stopurile nu mai sînt pentru nimeni un mister și nu-mi mai dau nici o emoție. La restaurante și terase poți sta pînă ți se-apleacă.

Tot pe atunci, ca ființă de sex feminin, mă revoltam împotriva condiției delicate și implicite a acestei categorii de persoane. Pe atunci, deh, se respectau „regulile“. Mă călca pe nervi că nu puteam invita, de pildă, băieții la dans, că trebuia să recurg la tot soiul de subterfugii manipulatoare ca să-l fac pe cutare să mă invite. Sau că nu puteam să-i cer eu prietenia, trebuia ca el să mi-o ceară mie, iar eu doar să fac frumos cum mă pricepeam mai bine pînă atunci. Acum sigur că lucrurile astea mai sînt valabile, dar plaja e mult mai largă și se practică in extenso și varianta cealaltă, mai directă, dinspre partea feminină.

Mă enerva că trebuia să dau tot timpul șpagă și bacșișuri în diverse situații, pentru ca lucrurile să funcționeze. De la taxiuri la doctor. Acum pot merge la cabinete particulare unde plătesc oficial, cu bon, și pot călători cu Uber-ul făra să scot nimic în plus din buzunar.

Am dat doar cîteva exemple, mici de tot, dar care m-au marcat. Ideea e că lucrurile se pot schimba, și chiar se schimbă cu o viteză incredibilă – fie că e vorba, cum spuneam, de stări de fapt sau de moravuri și mentalități. Cred că începem să trecem printr-o asemenea perioadă, în România de azi, și că preafericitul eșec al acestui referendum este semnul unui început al schimbărilor de toate felurile. Am trăit într-un buboi care s-a copt și, sper, începe acum o perioadă în care ieșim din el, ne tragem sufletul și-nflorim la soare. După care devenim activi și contribuim, fiecare cum putem, la toate felurile de transformări necesare.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.