Bă, ej cu capu?!

Publicat în Dilema Veche nr. 745 din 31 mai - 6 iunie 2018
Un italiano vero! jpeg

Taxi de zi. În urma unei discuții despre politică. „Domnu’, io nu mai mă duc la votat. Că n-are nici un nonsens. Părerea mea. Adică, la ce să mă duc io acolo? Decît ca să mă duc? Păi, așea, mai bine-mi văd dă treaba mea, și nu mă duc. Înțelegeți cum zic io? Că tot ăștia iese“. Care ăștia? La cine vă referiți? „Cum care ăjtea, domnu’?! Ăjtea toți care e și acuma“. Vă referiți la PSD? „Io sper că sînt foarte clar ce vă spun! Nu, domne, pesedeu’! Io cînd zic toți, zic toți! Deci toți care e acolo la Casa Poporului“. Păi... n-au cum să cîștige alegerile absolut toți. Unii iau mai multe voturi, alții mai puține. Unii sînt la putere, alții în opoziție. „Ce vorbiți?! Da’ ce, domnu’, io am gumă-n păr? Mă vedeți, așea, mai prost? Mai față palidă? Adică, io nu-nțeleg cum merge treburile aicea?“. Iertați-mă, n-am vrut să se înțeleagă așa ceva! „Păi, domnu’, io fac taximetrie dînainte de Revoluție. Adică credeți că io sînt prost și nu mă duce capu’ la ce face ăjtea? Credeți că io nu știu cum e cu alegerile ăstea? Păi, nu contează, domnu’, cine cîjtigă! Că ei îj face ale lor cum vrea. Adică io acuma sînt la putere, io iau mai mult. Da’ te las și pă tine să iei un pic. Că dup-aia poate vii tu la putere, și mă lași și pă mine să mișc o țîră dîn buric. Să mai iau și io cîte ceva, ce rămîne dă la tine. Ei n-are treabă, dă fapt. Că nu contează dacă ej la putere sau la opoziție. Ej la Casa Poporului? Înseamnă că ej la putere! Ai fost jmecher și ți-a ieșit lucrarea să ajungi acolo? Ai mașină, ai elea-elea, ai tot ce trebuie, banu’-ban, pensia-pensie, nu mai ai treabă. Adică, credeț’ că ei nu vorbejte-ntre ei, p-acolo, pă la casa lu‘ Nea Nicu? Că ăla n-a apucat, săracu’. Da’ și ăla erea un nenorocit. Și nu el, cît ea. În fine... Credeț’ că ei nu vorbejte-ntre ei? Uite, bă, cum facem! Cutare, cutare, io îz las și ție un pic acuma, că io iau mai mult, că sînt la putere. Da’z dau și ție. Dup-aia, cînd vii tu la putere, îmi dai și tu mie o țîră dîn ce iei tu. Înțălegeț’ cum vine treaba? Deci, pă mine să nu mă ia nimeni la unjpe metri cu d-astea, cu puterea și opoziția. Că n-am venit cu pluta. E una ș-aceeaș’ treabă, după cum să-nțelege ei. Să duce la televizor, să ceartă, să vadă prostu’, să țină ba cu ăla, ba cu ăla, da’ ei dup-aia bea o bere amîndoi și să rîde. Că are și dă cine. Că e atîțea care pune botu’... Deci proști, ca omu’ dă zăpadă! Că face ăjtea ce vrea cu ei. Pă mine nu mă prinde pă la votat, că io nu pun botu’ la caterinca lor...“. 

Taxi de seară. Curat, parfumat. „Să mă credeți, vă rog, că dac-aș mai avea măcar un patruș...cinci de ani, aș pleca fără nici o discuție. Nici n-aș sta să mă gîndesc. Vă spun foarte cinstit. Eu nu pot să mă plîng. Nu pot să zic că mi-e frică de ziua de mîine. Nu asta e problema. N-avem copii ai noștri, creștem un nepot, în fine... o tragedie. Dar e foarte bine acum. Măcar pentru el. Dar și pentru noi. Pentru că, totuși, e alt respect acolo. Știu, că am fost peste tot. De ani de zile mergem peste tot. Nu e perfect nicăieri, vă dați seama. Dar e alt respect. Asta discutam și cu soția, în Danemarca, Suedia, te simți alt om. Poate că nu e decît de fațadă respectul lor, dar știți ce?! De ce să mă deranjeze fațada? Care e problema? Știți cum e? Măcar mi se dă impresia că sînt respectat. Asta nu înțelegem noi, aici. Deși, vă rog să mă credeți, părerea mea e că e respect din educație, nu de fațadă. Asta n-avem noi aici. Că l-am auzit la radio pe un domn pe care îl respect foarte mult ca inteligență și... Deci, pentru oameni de-ăștia, toată stima! Și zicea dînsul la radio că avem tendința să exagerăm, să umflăm, cînd e vorba despre noi, și să zicem că aici e cel mai rău, cînd, de fapt, e destul de asemănător cu ce e pe la alții. Vedeți?! Deși am tot respectul pentru dînsul, nu sînt de acord. Poate că ne liniștește cumva comparația asta. Poate că face bine la starea de spirit, la dispoziție, să te gîndești că nu sîntem cel mai rău, că nu sîntem ultimii, cu bulgarii și albanezii. Dar nu poți să spui că e la fel ca la alții. Credeți-mă, am fost acolo, cred că nu e țară în Europa unde să nu fi fost. Plus Canada și America. Nu avem nici o asemănare, din păcate. Pe mine nu mă interesează că sînt excremente de cîine pe trotuar, la Paris, sau că e mizerie la Berlin, după lăsarea serii. Și, ce să vezi, ne asemănăm... Nu. Nu ne asemănăm deloc. Dacă începem comparația de la respect, sîntem de pe alte planete. Cu tot respectul, v-am spus, dar nu sînt de acord cu dînsul.“

Taxi de noapte. Tîrziu. Discuția începe din fracțiunea de secundă în care am închis ușa mașinii. „De la mițocoțo, nepoate?“ Pardon? Scuze, dar n-am înțeles ce-ați zis. „Adică de la o blăniță, nepoțele?“ De la o...ce?! „Bă, ej cu capu?! De la un sex, o vrăjeală, ceva? Că, dacă ai rămas decît cu vrăjeala, ej fraier!“ Omul rîde sănătos, din rărunchi, parcă ne-am ști de-o viață. Și e ferm convins că știe el de unde vin la ora aia. „Bă, ej cu capu’?! Femeile, toate, sînt decît pă interes! Ascultă-mă ce-z spun io ție, acuma! Să pleci cu ceva învățat, cînd te dai jos dă la mine dîn mașină! Deci nu să egzistă femeie care să nu fie după bani! Unele e mai ale dreacu ca radarele ălea dîn filme, cînd aude dă bani sau știe ea că e pă pricopseală. Zici că are antene, nu urechi! Banu’! Dă-le banu’, și face pentru tine ce vrei! Și te știe dă la distanță dacă ai material sau nu. Deci, ascultă-mă pă mine, bagi cardu’ la bancomat în haimanale d-astea, și vezi cum fuge banii dîn cont ca cînd ai pune benzină la alimentare.“ Rîde, din nou, cît se poate de fericit de propria lui înțelepciune. Și bate în volan ritmul cuvintelor. „Toate, toate, nejte haimanale, numa’ după bani!“ Îndrăznesc să-l întreb: Chiar și soția dumneavoastră? „Bă, ej cu capu?! Păi aia e prima dîn lume! Dă cînd am luat-o, le studiez pă toate! Una nu egzistă să fie altfel! Toate, dăcît după bani! Să ții minte asta dă la mine!“.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul e­mi­siu­nii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.