Datul de pămînt

Publicat în Dilema Veche nr. 768 din 8-15 noiembrie 2018
„Cu bule“ jpeg

Se pare că nu e nimic de făcut: clişeele jurnalistice se răspîndesc cu mare viteză, în momentul lor de apogeu cititorul putînd doar să le rabde şi eventual să le ocolească; din fericire, după o vreme, clişeele de azi se răresc şi dispar, înlocuite de altele la fel de enervante. Una dintre formulele repetate obsedant în titlurile jurnalistice actuale, cu scopul de a dramatiza ştiri altminteri banale, este locuţiunea a da de pămînt (cu cineva). Expresia transpune o declaraţie belicoasă ori o victorie pasageră într-o metaforă a luptei corp la corp, ba chiar a transformării adversarului în simplu obiect iritant şi nefolositor. E o locuţiune caracteristică pentru direcţia stilistică dominantă a jurnalismului de azi: aparţine registrului colocvial, transmite agresivitate, amplifică tensiunile, reducînd relaţiile şi actele umane la nivelul elementar al nevoilor de supravieţuire.

Actorii scenariului sînt, de multe ori, persoane publice, cu oarecare notorietate, în industria divertismentului sau în politică: „Iulia Albu dă de pămînt cu Smiley“ (cancan.ro); „Adriana Bahmuţeanu dă de pămînt cu Silviu Prigoană!“ (wowbiz.ro); „Corina Creţu dă de pămînt cu Viorica Dăncilă“ (jurnaldecraiova.ro). La un nivel ceva mai puţin concret, victima agresiunii este o instituţie – „Teodorovici dă de pămînt cu ANAF“ (dcnews.ro) –, o echipă – „Antrenorul vicecampioanei mondiale dă de pămînt cu FCSB (ziare.com) – sau o iniţiativă legislativă: „Specialiștii dau de pămînt cu Legea Violenței Domestice“ (evz.ro). Ambii termeni ai scenariului violent pot fi entităţi globale, colective – „Elita europeană dă de pămînt cu România“ (national.ro); „Ungaria dă de pămînt cu Franța“ (capital.ro) – şi chiar pure abstracţii: „ambițiile politice dau de pămînt cu folosul obștii“ (zhd.ro); „Inflaţia dă de pămînt cu creşterile salariale“ (zf.ro).

Scenariul datului de pămînt poate fi făcut să şocheze şi mai mult prin contrastul de putere dintre adversari şi prin surpriza unei performanţe improbabile: „Un puşti de clasa I a dat de pămînt cu învăţămîntul românesc!“ (bzi.ro); „Emoționant! Ea este văcuța care a dat de pămînt cu regulile absurde din UE!“ (agroinfo.ro). Alteori, stilul vulgar-agresiv al relatării este extins la politica internaţională: „Americanii dau de pămînt cu Merkel“ (dcnews.ro); „Trump dă de pămînt cu Theresa May“ (romanialibera.ro).

Clişeul pare a fi frecvent folosit şi în presa din Republica Moldova: „Co­mu­niștii dau de pămînt cu unioniștii“ (today.md); „Riscurile teroriste dau de pămînt cu afacerile companiilor aeriene“ (mesaj.md); „Ghimpu a dat de pămînt cu lista lui Sturza“ (sputnik.md) etc.

Fie pentru că e destul de transparentă, fie pentru că nu este foarte veche, expresia nu a fost înregistrată ca atare în dicţionarele noastre curente. Unele dicţionare frazeologice îi indică însă accepţiile proprii şi figurate: „a da de pămînt = (cu cineva), 1) a trînti la pămînt (pe cineva); 2) (fig.) a muștrului (pe cineva)“ (Dicționar de expresii și locuțiuni românești, coordonat de Alex Dobrescu, 1997).

Evident, există în presa actuală şi utilizări proprii ale expresiei, în situaţii în care victima este o persoană – „Moment unic la SUMO! A dat de pămînt cu un uriaș de 150 de kg“ (stiri­decluj.ro) – sau un obiect: „Serena a comis o! A dat de pămînt cu trofeul“ (canal3.md). Majoritatea exemplelor din titlurile jurnalistice citate mai sus sînt însă figurate, referindu-se fie la actul de a învinge, a distruge, fie la atacul verbal. De altfel, dacă ziariştii preferă să pună în titlu expresia colocvială şocantă, în cuprinsul textelor apar adesea echivalentele sale din limbajul standard: dă de pămînt este parafrazat prin doboară, atacă, lansează un atac virulent etc.

Nu este întîmplătoare şi nici lipsită de efecte transpunerea informaţiei în scenarii violente; polemica, fotbalul, adversitatea politică pot fi exprimate analogic prin metafore convenţionalizate ale războiului, ale jocului, ale întrecerii sportive. În cazul nostru, metafora datului de pămînt evocă încăierarea de maidan sau brutalitatea cazonă. Clişeul jurnalistic este un ecou al ameninţării pe care o preiau din agresivitatea cotidiană şi unele pasaje literare, în dialoguri realiste: „Dacă mai vii cu şapcă murdară aici, dau cu tine de pămînt de nu te vezi! Ai înţeles?“ (Ioan Popa, Robi pe Uranus. Cum am construit Casa Poporului, 2015); „Puştiul a protestat slab, dar Bibi nu-l mai auzea şi a izbucnit întro furie oarbă, de nestăvilit, dau cu tine de pămînt nenorocitule, îţi rup oasele“ (Adrian Schiop, Soldaţii. Poveste din Ferentari, 2016). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.