Doctor Tarzana

Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
Doctor Tarzana jpeg

L-am scos pe brațe – din examenul de admitere doctorală! – pe bietul meu coleg de la Metodica predării literaturii, Policarp Scrumel. Toți (ceilalți membri ai importantei comisii filologice) s-au gîndit că era vorba despre o lipotimie simplă, generată pesemne de căldură și deshidratare. Posibil, însă eu cred că se produsese și o decompensare nervoasă, pe fondul interviului candidatei la statutul de doctorand, Ana Tarz sau, în fine, cum era strigată, conform catalogului, Tarz Ana. Policarp era chinuit deja, de luni bune, de această doamnă, absolventă a facultății noastre în 1993, dornică, iată, înainte de pensionarea din sistemul de învățămînt preuniversitar, să obțină titlul științific, să zicem, „suprem“ în spațiul educațional autohton. „Pentru simpla mea bucurie de creștere intelectuală, întrucît, altfel, nu-l mai pot folosi la nimic, instituțional vorbind“, l-a asigurat ea pe Scrumel la prima lor întîlnire. Profesorul avea cîteva locuri disponibile și s-a gîndit că un cadru didactic din seriile vechi – vechimea fiind argumentul seriozității și al pregătirii temeinice! –, dornic de cercetare per se și lipsit de obiective ascunse, ar constitui o achiziție bună, în ciuda vîrstei, pentru programul doctoral destinat, cum precizam, „metodicii predării literaturii“. Apoi, au discutat puțin despre viitoarea temă de analiză, iar lui Policarp i-a mai scăzut entuziasmul. Se dovedi iute că Tarz Ana era înnebunită după basme și că ar fi vrut ceva axat pe felul în care pot fi folosite poveștile la clasă. „Bine“, a spus Scrumel, „dar, gîndindu-ne la faptul că va fi o întreagă teză științifică de redactat, trebuie să acordăm atenție aspectelor foarte serioase ale problemei, pentru a nu cădea în derizoriu…“ „Oh, nu! Nu vor fi riscuri în această privință“, a răspuns doamna Tarz Ana. „Mă voi opri doar la maladiile complicate din folclorul tradițional european. Nu intenționez să intru în chestii facile, guturaiuri și alte viroze banale…“ „Maladii, guturaiuri, viroze?…“, a întrebat îndrumătorul de doctorate nedumerit. „Da“, a zis Tarz Ana netulburată, „voi explora în profunzime fiziologia basmului! Să nu vă faceți griji deci! Sînt responsabilă și dedicată. Exact ceea ce este necesar într-un asemenea nobil și, deopotrivă, sofisticat demers…“

Policarp a murmurat un „mda“ neconvins și a lăsat discuția în coadă de pește, sperînd cumva că profesoara se va răzgîndi pînă la examen, că își va reevalua vîrsta, capacitatea de efort, șubrezimea temei etc. Ori – de ce nu? – accepta și un asemenea scenariu, poate era el vetust și nu prindea subtilitatea subiectului. Nu se excludea nici ipoteza ca Tarz Ana să fi fost vreun -Northrop Frye ascuns sau măcar vreun Marcel Pop-Corniș, capabilă așadar să elaboreze o anatomie a basmului continental, „anatomie“ utilă, ultimativ, în formarea elevilor de gimnaziu. „Om trăi și om vedea!“, s-a consolat el în cele din urmă. Predictibil, doamna Tarz nu s-a răzgîndit. Ba mai mult, în lunile care s-au scurs pînă la admitere, l-a tocat mărunt pe Scrumel cu e-mail-uri, telefoane și vizite inopinate la Catedră. Îi explica în detaliu diverse formule de „disecție“ – pe care candidata le numea „metode chirurgicale“ și „variante de ablație“! – a poveștilor din Europa. Insista chiar că are „fișe clinice“ pentru orice fel de „patologie“ epică și, în paralel, „tratamente“ moderne, adaptate „îmbolnăvirilor“ ficțiunii. Exasperat, profesorul i-a semnat toate hîrtiile cerute de regulament. Tarz Ana s-a înscris la admiterea doctorală, iar marea zi a examenului a sosit. Doamna îl informase pe Scrumel că va aduce un bogat „material didactic“ la examinare pentru „ilustrarea practică“ a demersului său științific și pentru „convingerea comisiei“ de utilitatea unui astfel de proiect. Orice conducător de dizertații s-ar bucura să audă cuvinte de acest tip de la un candidat. Profesorului nostru metodist i-au cauzat însă palpitații… Intrată în amfiteatrul unde se derulau interviurile doctorale, Tarza Ana a îmbrăcat un halat alb și a înșirat, în fața comisiei siderate, o multitudine de păpuși exotice, care păreau a întruchipa Feți-Frumoși, Cosînzene, maștere, zmei, prinți, prințese ș.a.m.d. Toate aveau figuri suferinde. Apoi, cu glas solemn, marcat de rigoare medicală, potențiala doctorandă a început să le diagnosticheze pe fiecare în parte. Am auzit, ca prin vis, cuvinte precum „zmeită“, „fetală-frumușeală“ (cred că asta reprezenta o „stare“, n.m.!), „consînzeanom“, „zgripțurogită“, „spiridușită“ etc. Am intervenit, înspăimîntat: „Stimată doamnă, sîntem la un examen de admitere doctorală!“ Profesoara a răspuns ofuscată: „Păi, și eu de ce mă aflu aici? Pentru a deveni doctor de basme!“ Atunci l-am simțit pe Scrumel prelingîndu-se, moale, pe podea. L-am scos, îngroziți, pe coridor. Culmea, Tarz Ana i-a acordat primul ajutor. Între altele, a scos un stetoscop și a căutat semnele vitale ale tristului ei îndrumător. „Slabe, foarte slabe!“, ne-a spus, severă, după un timp. 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.