Javră, adică vorbăreţ

Publicat în Dilema Veche nr. 744 din 24-30 mai 2018
„Cu bule“ jpeg

Termenul peiorativ javră nu a avut dintotdeauna agresivitatea pe care o transmite astăzi, ca epitet injurios adresat atît cîinilor, cît şi – mai ales – oamenilor. Cuvîntul are atestări destul de vechi în dicţionarele noastre. Este prezent, mai întîi, în dicţionarul latin-român al lui Theodor Corbea, manuscris de la sfîrşitul secolului al XVII-lea (editat de Mihai-Alin Gherman în 2001), ca traducere pentru latinescul nugax, în seria de sinonime „bîrfitor, mahler [= flecar], javră“. În Dicţionarul de la Buda, din 1825, javră (cu varianta jeavră) era definit ca „vreun cîne“, dar şi cu referire la abuzul de vorbărie: „clefăitor“ (adică lătrător sau clevetitor), echivalat cu -jaseur din franceză, nugator din latină etc. În acelaşi dicţionar era înregistrat verbul a jevri (sau javri), explicat prin sinonimele – azi, în mare parte, populare, regionale şi învechite – a blehăi, a clefăi, a flencăni; substantivul jevrire însemna „a căruiva cîine“, dar şi „clefăire, flencănire“. Cuvîntul pare a fi legat, în primele sale atestări, mai ales de vorbărie, de trăncăneală şi abia apoi – prin lătrat – de lumea canină. Dicţionarul român-francez al lui Costinescu, din 1870, presupunea ca primară referirea la cîini, dar singura trăsătură reţinută în descriere, comună cîinilor şi oamenilor, era tot pălăvrăgeala, zgomotul inutil: javră era „cîine prost ce latră mereu în vînt“, „cîine de vînat ce latră sau goneşte fără a lua urma vînatului“; „om flecar, acela care vorbeşte verzi şi uscate“; în acelaşi dicţionar găsim verbul a jăvrăi – „a vorbi, a striga, a face gură în vînt“, cu infinitivul substantivizat jăvrăire – „strigare supărătorie şi fără motiv; vorbe lăudăroase, flecărie“. În dicţionarul etimologic al lui Cihac, din 1879, javră era înregistrat doar cu sensul „vorbăreţ“, iar verbul a jăvri doar ca „a pălăvrăgi“, ambele cuvinte fiind considerate de origine slavă.

În Glosariul care coprinde vorbele din limba română străine prin originea sau forma lor (1871), în care Laurian şi Massim exilau cuvintele de origine nelatină, javră primea o lungă serie de explicaţii şi sinonime: „limbut, garrul [latinism introdus în dicţionar, cu explicaţia „care face multă vorbă“], gură largă, care nu mai tace, ci vorbeşte verzi şi uscate, care latră continuu, cum se zice, la lună, ca şi cîinele, bombănitor, stupid, inept, nesărat, importun, nesuferit prin limbuţia sa şi chiar răutăcios, inept răutăcios, lipeală infatuă şi greţoasă etc.“ Sînt citate şi expresia a fi javră „a limbuţi şi lătra în deşert“ – şi derivatele jăvrire, jăvritor, jăvritură; iar contextele tipice indicate sînt: ce javră de om; ce javre de muieri; e javră cînele, ce latră cu şi fără timp, cu şi fără loc; acest om e javră, cui nu poţi nimica grăi, fără să se javrească etc. În secolul al XX-lea, în decurs de cîteva decenii, s-a trecut de la sensul cuprins încă în dicţionarul lui Şăineanu (ediţia a VI-a, 1929) – „cîine ce latră mereu“ – la „cîine jigărit, care trezește milă și repulsie“ (NODEX, 2002). Derivatele cuvîntului nu mai apar în dicţionarele de azi, dar pot fi regăsite în dicţionarele de regionalisme. De pildă, Glosarul regional Argeş al lui D. Udrescu (1967) cuprinde verbul a jăvri „a vorbi-n dodii, aiurea, a bate cîmpii, a trăncăni, a pălăvrăgi“ („Ce-i fi jăvrind aşa la stele de pomană; nu te doare gura?“), „a cicăli, a căţăni“ şi substantivele jăvreală, jăvrit şi jăvruţă („persoană clevetitoare, bîrfitoare, palavragiu, flecar“).

Atestările şi explicaţiile din vechile dicţionare sînt dovezi ale lipsei de temei a indicaţiei etimologice pe care unele dintre dicţionarele noastre moderne au preluat-o cam pripit – respectiv a ideii că la originea formei s-ar afla o presupusă rasă de cîini (de negăsit în descrierile curente): javră ar proveni „din Javarra (numele unei rase de cîini fără păr)“ (DEX). Etimologia pare convingătoare la prima vedere, dacă o raportăm la sensul actual din dicţionar – „cîine slab şi prăpădit“. Numai că, aşa cum am văzut, în atestările mai vechi javra nu era definită prin aspectul fizic, ci prin excesul de lătrat, care nu este neapărat atributul unei rase obscure. E la fel de puţin credibil că de la numele unei rase de cîini „fără păr“ s-ar fi derivat un verb care să însemne „a pălăvrăgi“. Mai mult, vechile dicţionare nu oferă nici măcar un răspuns clar la întrebarea dacă la începutul peiorativizării termenului a stat cîinele (prea lătrător) sau omul (prea vorbăreţ); ambele trasee ale extinderii semantice sînt posibile. În orice caz, explicaţia etimologică mai prudentă (chiar dacă nu absolut sigură) indică o origine slavă, presupusă de Cihac şi de Dicţionarul Academiei şi preferată în prezent de Micul dicţionar academic (2001-2003) şi de Noul dicţionar universal (2006).

Istoria cuvîntului traversează şi episoade literare clasice: la Creangă, în Amintiri din copilărie, în desemnarea insultătoare a moşneagului care eliberează pupăza din tei – „Și cum i-o dau în mînă, javra dracului se face a o căuta de ou și-i dezleagă atunci frumușel ața de la picior“ – sau la Caragiale, în Bùbico, în imprecaţiile şi insultele îndreptate către căţel: „Lua-te-ar dracul de javră!“; „N-am văzut de cînd sînt o javră mai antipatică și mai scîrboasă…“ 

Schimbarea de sens a cuvîntului javră e un caz destul de tipic de evoluţie semantică peiorativă, în care un cuvînt folosit în contexte insultătoare îşi pierde înţelesul primar şi atrage toate trăsăturile negative posibile (în cazul de faţă, javră a preluat probabil asocierile morale depreciative ale insultei cîine).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.