Un Lego mamut

Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
Un Lego mamut jpeg

Cînd  îți  construiești  singur  casa, simți  o  mîndrie  aproape  preistorică. Doar că n-o faci chiar singur, pentru că un craniu de mamut, chiar fără fildeși, tot are 2 m lungime și 1 m lățime și e cam greu de urnit.

Mai toate siturile arheologice cu un fel de iurte preistorice făcute din oase de mamut s-au descoperit în stepele fără păduri dintre Carpați și Urali. Cele mai cunoscute de felul ăsta sînt pe Nipru și afluenții lui,  deci  erau  o  specialitate  ucraineană.  Fundațiile  caselor,  circulare,  sînt  făcute  din  cranii.  Pentru  pereți,  materialul de construcție preferat sînt mandibulele. În schemă apar și oase lungi (femur, humerus) și oase plate (omoplat, pelvis). Acoperișul,  probabil  boltit,  era  completat cu piei de animale sau brazde de către acești teoreticieni de forță ai materialelor naturale în arhitectură.  Un șantier-cheie este Mejirici, cam la jumătatea drumului între Harkov și Odessa. În anii ’60 s-a găsit  acolo  o  tabără  folosită  în  cele  nouă luni de sezon rece, cîndva acum 15.000 de  ani,  de  niște  vînători-culegători(-povestitori)  de  la  sfîrșitul  paleoliticului.

La Locuința 1 de la Mejirici, pereții sînt făcuți doar din mandibule, toate cu bărbia în jos. Dacă aveai șansa să stai aici, erai înconjurat de 95 de fălci de mamut. Aceste oase au o formă pronunțată de V, se așază stabil unele într-altele, ca scaunele de la terasă, și sînt de o maximă onestitate funcțională: cîte un singur molar mare pe fiecare parte. Dorința de a scoate un bețigaș și de a-l freca de-a lungul zimților unui molar scoțînd un sunet plăcut e irezistibilă. Arheologii au găsit o coloană care încă mai are cinci mandibule una peste alta. Asemenea coloane, una lîngă alta, creează zigzaguri vizibile pe fațadă. În fața intrării sînt înfipte vertical oase de la picioarele mamuților, iar din spatele lor te întîmpină, cu ospitalitate tradițională, un craniu (evident, tot de mamut) pictat cu un fel de arbore de ocru. Fiecare din casele de la Mejirici are propriul model. Locuința 4, mai ales, fost înălțată de artiști: între două coloane de mandibule cu bărbia în jos,  apare  o  coloană  cu  bărbia  în  sus.  E nașterea  unei  avangarde!  Într-un  segment de zid, un craniu este flancat, zice unul din rapoartele arheologice, de două secvențe identice omoplat-omoplat-pelvis. Spațiile libere sînt frumos completate cu vertebre. Nimic macabru în acest Lego cu mașina de locuit.

În zidul exterior al unei locuințe preistorice de la Gonțîi, recent descoperite, oasele sînt puse în operă așa: omoplat – mandibulă cu bărbia în sus, cu un os lung vertical trecut printre molarii unei a doua mandibule cu bărbia în jos – a treia mandibulă – craniu – mandibulă cu bărbia în jos în care e plasat un craniu de pui de mamut – omoplat. Craniul de pui de mamut se află la capătul unui zigzag de mandibule, a căror formă, pentru acești arheologi, le face să fie simboluri sexuale

feminine, creînd coduri „socio-simbolice“. Imposibil nu e – într-o viață simplă, toate lucrurile mari se leagă între ele. Poate că fertilitatea era înscrisă cumva în fațadă, mai ales că turma de mamuți e alcătuită doar din femele. În plus, zigzaguri similare apar pe statuete feminine și pe unelte găsite în aceste case sau pe situri înrudite. Dar poate e doar faptul că nimic nu-ți pune mintea în mișcare mai mult decît a trebui  să  construiești  ceva  care  să  stea frumos în picioare. Pe situl Mezin, un femur pictat și decorat cu tot felul de incizii e înfipt vertical în pămînt în centrul casei. În epifiza lui e făcută o gaură în care a fost potrivit un alt os lung, mai subțire, probabil un rest al sistemului interior de susținere, sau poate doar o formă, perfect competitivă, de artă modernă.

Un articol mai vechi, sovietic (apărut în engleză), declară că distribuția gropilor de provizii din jurul caselor ne arată  că  unele  gospodării  erau  mai  înstărite decît altele și dispuneau de un surplus, și că deci pe aceste situri au apărut  inegalitățile  sociale.  Chiaburii  vremii stăteau, de pildă, într-o locuință cît o garsonieră de azi, cu multe vetre interioare, făcută din aproape 600 de piese oase zdravane de mamut, cu cinci gropi de provizii în jur (pentru carne), fiecare de 2 m diametru și suficient de adîncă încît să ajungă la permafrost. Carnea păstrată acolo era în principal tot de la acest binevoitor animal; dar, judecînd după oase, se consumau și somon, știucă, rață, ptarmigan etc., toate bio. L ocuința 1 de la Mejirici e construită din 21 de tone de oase, locuința 4, din 15 tone. E clar însă că, pentru a face o asemenea casă, nu îți suflecai  mai  întîi  mînecile  (sau  echivalentul în moda vremii) și vînai 50 sau 100 de mamuți. Soluția era să-ți faci casă lîngă un cimitir al mamuților – un fel de IKEA al vremii –, unde te aștepta o gamă variată de oase. E dovedit, de altfel, arheologic că toate siturile cu asemenea locuințe sînt în apropierea unor depozite naturale de oase de mamuți. Casele  paleolitice  din  oase  erau  vizibile de departe și orice ar fi reprezentat decorația lor, ea, ca orice arhitectură, nu doar exprima ce era în capul constructorilor, dar și forma ce era în capul copiilor. Mă gîndesc că o asemenea decorație putea  replica  parțial  forme  din  peisajul în care trăiau locuitorii lor. Mai tîrziu, deși cu alte instrumente, templul lui Hatșepsut  va  oglindi  stîncile  de  la  Deir el-Bahri și Piramida Lunii de la Teotihuacán  –  forma  vîrfului  Cerro  Gordo din apropiere. Oricum, dacă fiecare copil crește în Medelenii lui, atunci în preistoria Ucrainei (și urmînd forma din rusă și ucraineană) era vorba de „La Mamuți“.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.