Adrian MUREŞAN
Arheologia blîndă a memoriei
Adrian MUREŞANExistă viaţă şi după nenorocirile aduse de sovietici în anii ’50.
» Citește totVîrstele şi feţele subversiunii
Adrian MUREŞANPentru Steinhardt livrescul este cu adevărat funcţional slujind o natură aluzivă, subversivă.
» Citește totBest of: memorialistica literară românească
Adrian MUREŞANZece cărți de memorialistică ce problematizează, intrigă, frustrează, delectează, amuză, documentează, portretizează și psihologizează.
» Citește totVecinătăţi paradoxale - Simone Weil & N. Steinhardt
Adrian MUREŞANÎn versantul anilor ’40, atît Steinhardt (în articolele din Revista Fundaţiilor Regale, din Victoria sau din Libertatea), cît şi Simone Weil se preocupă intens cu privire la procesul politic al scriitorilor colaboraţionişti, la „trădarea cărturarilor“, la provocările gidiene ale „artei pentru artă“.
» Citește totUn portret insolit – Eugène Ionesco văzut de N. Steinhardt
Adrian MUREŞANDintre foştii săi colegi de generaţie, este evident că admiraţia lui Steinhardt se îndreaptă în primul rînd către Ionesco, faţă de care, spre deosebire de maniera în care se raportează la Noica, la Cioran sau la Eliade, are rareori sau aproape deloc rezerve.
» Citește totO poveste cu Gheorghe Hagi. Amintirea unei seri de vară
Adrian MUREŞANDupă transformarea penalty-ului, am avut cele mai mari emoţii. În timp ce cu vîrful buzelor murmuram ce bucăţi de rugăciuni trunchiate îmi veneau în minte în secundele respective, auzeam în spatele meu întruna scandări din gama „m..e Steaua“ şi tot tacîmul. În atmosfera as
» Citește totSteinhardt şi Noica: contradicţiile unei prietenii
Adrian MUREŞANLa aproape un veac de la publicarea acestui text, este remarcabilă delimitarea clară, în urma unei lecturi stilistice, a acelor linii de forţă şi de interes care au făcut mai tîrziu celebru discursul lui Steinhardt. Între acestea, se remarcă vocaţia distopiei şi pl
» Citește totDoina Cornea şi cultul autenticităţii
Adrian MUREŞANDoina Cornea repetă obsesiv: „Nu sînt o fiinţă curajoasă, sînt un om normal, îmi era foarte frică…“, „frica intrase în mine încă din ’49“ etc.
» Citește tot„Doamne, iartă-mă că sînt român...“ Obsesii cioraniene în anul Centenarului
Adrian MUREŞANScenariul se repetă la nesfîrşit şi nu poţi să nu te întrebi uneori: „De unde-au răsărit, dom’le, alde Cuza, Maiorescu, Eminescu, Noica? Par în definitiv atît de neromâni din fire!…“
» Citește totGeneraţia MTV-ului şi topurile muzicale
Adrian MUREŞANÎn România anilor ’90, nu este exclus ca fiecare să fi avut MTV-ul său. Fie în alb-negru, fie în culori, urmăream fără încetare emisiunile, hiturile, videoclipurile, fenomenul muzical derutant şi acaparator pentru cei care fuseseră pînă mai ieri pionieri, şoimi ai patriei ş.a.m.d.
» Citește tot