Cristian IFTODE
Înfrigurare
Cristian IFTODEPandemia a funcţionat ca o hîrtie de turnesol pentru temerile şi preocupările noastre majore cu privire la viitor.
» Citește tot„Fără barbari, acum ce-o să ne facem?”
Cristian IFTODENu va exista nicicînd un vaccin care să ne protejeze de ideile proaste.
» Citește totSuflu, atmosferă, spumă: aerul filozofilor şi filozofia aerului
Cristian IFTODESuflu, suflare, suflet. Dintotdeauna oamenii au legat viaţa de respiraţie, de suflul vital.
» Citește totA fi „ceva“ sau a fi „cineva“? Trepte ale identităţii
Cristian IFTODESîntem avertizaţi că nu există o relaţie cu sine directă, nemijlocită: aceasta e mereu intermediată de valorile şi practicile noastre culturale.
» Citește totE coadă mică la moaştele sexo-marxismului
Cristian IFTODEE pe zi ce trece mai greu să fii „de centru“ în România. E adevărat că prilejurile noastre de indignare civică şi revoltă au, în fond, mai puţin de-a face cu o orientare politică fermă şi mai mult cu incompetenţa şi hoţia celor în funcţii. La fel de a
» Citește totLeacuri filozofice pentru criza vîrstei de mijloc
Cristian IFTODESă studiez mai multe ore pe zi sau să petrec mai mult timp cu iubita? Orice aş alege, voi simţi, pe undeva, un regret. Dar nu aş putea fi ferit de asemenea regrete decît dacă aş fi o fiinţă oarbă la orice altceva în afara unui singur fel de valoare: sigur nu aş vrea să fi fost o asemenea vieţuitoare monomană şi „monocromă“, cum nici tu nu cred că ai vrea!
» Citește totUpdate. Sensul timpului pentru omul contemporan
Cristian IFTODECel mai problematic efect al consumerismului, din punct de vedere moral, este epuizarea frenetică a resurselor. Însă, din punct de vedere etic, adică în legătură directă cu (de)formarea caracterului uman, problema consumerismului e că induce o veritabilă „fobie de angajament“
» Citește totFilozofia se naşte din uimire, dar se hrăneşte din prietenie
Cristian IFTODERămîne cazul intermediar, al prieteniei care se stabileşte între oameni obişnuiţi, „nici-buni-nici-răi“, dar orientaţi către bine. Altfel spus, dincolo de afinităţi reale, e important să privim împreună în aceeaşi direcţie şi, mai mult decît atît, e cazul să fie direcţia bună. Dorinţa de a fi mai buni, năzuinţa spre perfecţionare, sintetizează adevărul prieteniei ca emulaţie reciprocă:
» Citește totElogiu filozofiei practice
Cristian IFTODESă nu ne amăgim: „preocuparea de sine“ şi „arta de a trăi“ rămîn preponderent elitiste, aşa cum s-a întîmplat şi în Antichitatea greco-romană, în timp ce complacerea şi „acceptarea de sine“ rămîn cuvintele de ordine ale culturii populare a divertismentului.
» Citește totO genealogie a supravegherii
Cristian IFTODEÎn zilele noastre, „nevoia“ de a fi non-stop conectaţi ne face să purtăm în buzunare şi genţi dispozitive de supraveghere (smartphone, laptop), iar sentimentul general de vulnerabilitate, indus de mediatizarea atîtor sinistre atentate teroriste din ultimii ani, ne determină să consimţim la supraveghere generalizată, rămînînd, totodată, într-o stare de alertă constantă.
» Citește tot