Dan STANCIU

DS Luna jpg
„Ochiul nopții“
Pindar, pentru care Luna este „ochiul nopții“.
DS jpg
Două feluri de îngăduință cu efecte similare
S-ar cuveni să arătăm aceeași îngăduință și apei.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
Mere transformate în piersici, muște readuse la viață după ce s au înecat în vin și un buchet de trandafiri în locul unui porcușor de Guineea jpeg
Mere transformate în piersici, muște readuse la viață după ce s-au înecat în vin și un buchet de trandafiri în locul unui porcușor de Guineea
Unul dintre numerele de magie pe care s-a clădit reputația lui Kellar este „Cutiile imbricate“ (sau „închise una într-alta“, pentru cei reticenți la cuvinte rare).
Tase jpeg
Tase
Căci doarme (și uneori îți pare că visezi cînd el visează) așa cum doarme, vara, un măr pe o tipsie – cu-ntreaga lui ființă adormită, dar cu răsuflarea trează (auzi, în fiece clipită, cum îi palpită nara).
Cum se face un monstru (ocolind metoda Frankenstein) jpeg
Cum se face un monstru (ocolind metoda Frankenstein)
Ne trebuie neapărat un ou de telescop. Cînd monstrul nostru va ieși din acest ou, întreaga perspectivă ni se va lărgi, vom desluși dintr-o privire întruchipările ascunse, vom simți enorm și vom vedea monstruos.
Culorile în  iu (o dezvoltare) jpeg
Calea samuraiului obez (miniserie)
Din albastrul cerului se desprinde o eșarfă de mătase azurie care coboară încet și se așterne lin în palmele întinse ale marii preotese Malunga Anaf, gata să oficieze ritualul integrării noilor adepți în rîndurile celor devotați tocanei.
Viitoare amintiri dintr un voiaj tribal jpeg
Viitoare amintiri dintr-un voiaj tribal
Mi-aș petrece vacanța într-o carte. Una mai veche, pentru a evita aglomerația, dar mai ales ambuteiajele care apar frecvent pe traseul lecturii cînd se produce o coliziune între doi cititori (unul conducînd un BMW Solenoid, celălalt aflat la volanul
Despre o prelegere a profesorului Mignus în fața unui auditoriu vegetal jpeg
Despre o prelegere a profesorului Mignus în fața unui auditoriu vegetal
„Cum bine știți (sau ar trebui să știți dacă v-ați fi dat osteneala să mă urmați îndeaproape)“, le spune profesorul Mignus cîtorva arbori care l-au înconjurat, „natura nu are început. Sfîrșit, cu sigu
Antimisocapnist jpeg
Antimisocapnist
O persoană care urăște fumul de tutun, la fel cum misoginul urăște femeile. Curînd, o falie de netrecut avea să se deschidă între misocapniști și antimisocapniști (aceștia din urmă luîndu-și numele de la pamfletul Anti-Misocapnos al unor iezuiți polonezi), și cred că putem privi publicarea primei ediții a cărții lui Thorius în 1625 (coincidență sau nu, regele Iacob I moare în același an) ca pe unul dintre episoadele unei confruntări care nici astăzi nu s-a stins. (Paranteză de i
„Gioconda“ cu obrajii roz jpeg
„Gioconda“ cu obrajii roz
Am rămas tablou: era „Gioconda“ lui Da Vinci. Poate ceva mai mare (originalul măsoară 77 x 53 cm), cred că avea cam un metru înălțime. Altminteri, o copie desăvîrșită, exact ca în descrierea lui Vasari din Viețile pictorilor, sculptorilor și arhitecților
„Cîteodată, norişorii nu s ce par a fi“ – interviu cu profesorul X jpeg
„Cîteodată, norişorii nu-s ce par a fi“ – interviu cu profesorul X
Norișorii de foc speciali anunță convulsii sociale, crize, penurii, destabilizare și regres.
Fericirea ca paranteză neagră jpeg
Fericirea ca paranteză neagră
Ar cam fi vremea (acum, cît mai e vreme) să deschidem paranteze.
Cîteva măsuri de precauţie absolut necesare pentru a nu fi lovit de o canapea căzută din cer jpeg
Cîteva măsuri de precauţie absolut necesare pentru a nu fi lovit de o canapea căzută din cer
Vom prezenta, mai jos, un caz de manifestare a ceasului rău și, în continuare, o serie de fapte diverse, aparent disparate, din care vom desprinde metoda infailibilă de combatere a lui. Fiindcă ceasul rău îi lovește doar pe cei nepregătiți.
Zodiacul vestimentar (cu sfaturi astrologice pentru ţinutele acestui an) jpeg
Zodiacul vestimentar (cu sfaturi astrologice pentru ţinutele acestui an)
E posibil să vă fi gîndit deja la un joben în aparență jalnic, purtat pe umăr într-o doară, ca o traistă, și umplut cu smocuri de fîn. Aveți dreptate, la toamnă va fi un must-have.
Un like divin jpeg
Un like divin
Pe lîngă traista cu îndoieli pe care o duc în spinare, am şi o certitudine. Ce-i drept, e una micuţă, cît să încapă (împăturită în patru) într-un buzunar, de unde s-o pot scoate ca să-mi suflu nasul în ea sau ca să-mi şterg urmele de ruj de pe frunte, cînd m-a pupat vreo idee.
Despre vorbirea memorienilor jpeg
Despre vorbirea memorienilor
scurtimea îi dă un plus de vioiciune
Fractura „în lemn verde“ jpeg
Fractura „în lemn verde“
Fracturile «în lemn verde» sînt fracturi incomplete care apar în special la copii pînă la vîrsta de 8-10 ani. Oasele copiilor sînt mai moi şi mai flexibile decît oasele adulţilor, aşa că sînt mai predispuse la îndoire decît la rupere, ca şi în cazul ramurilor verzi ale copacilor (de unde şi numele).
Despre o dispariţie jpeg
Despre o dispariţie
„Cu ţipetele nu ajungi departe."
La cules de eresuri prin ograda zilei jpeg
La cules de eresuri prin ograda zilei
Scrie Isidor de Sevilla (în Etimologiile sale) despre sepie: „Cerneala ei are atîta putere încît, spun unii, pusă într-o lampă, după ce toate celelalte lumini au fost stinse, îi face pe cei prezenţi să pară etiopieni“. Să stingem aşadar toate celelalte lumini şi să ne umplem lampa cu cerneală de sepie.
Zîna Electricitate png
Zîna Electricitate
Alaiul zînelor e vast şi el străbate întinderi necuprinse, în paşi de dans, care îl poartă de la basm la ştecher. Către sfîrşitul veacului al XIX-lea (într-o vreme cînd miraculosul devenea ştiinţific), i s-a alăturat, cu drepturi depline, Zîna Electricitate, întruchipare feminină a luminii.
Fragmente dintr un tratat de fleacologie jpeg
Fragmente dintr-un tratat de fleacologie
Aşa cum arătam în introducerea acestui tratat (pe care treburi mai importante m-au împiedicat s-o scriu), o definiţie a fleacului este departe de a se fi conturat cu limpezime şi de a se fi impus universal.
Culorile în  iu (o dezvoltare) jpeg
Culorile în -iu (o dezvoltare)
Pe la 1700 şi ceva, un savant iezuit pe nume Louis-Bertrand Castel (pomenit de Diderot în Visul lui D’Alembert) ar fi inventat, pare-se, „clavecinul ocular“, un instrument ale cărui clape generau, prin atingere, nu sunete, ci culori.
A auzi sau a nu auzi    jpeg
Cîteva posibile nume de sunete
Ca şi data trecută, cînd m-am ocupat niţel de culori (vezi Dilema veche nr. 393), voi începe tot cu un instrument muzical: azi, octobasul. Creat în 1849 de lutierul francez Jean-Baptiste Vuillaume, octobasul era un contrabas gigantic, cu trei corzi, înalt de 3,87 metri.
"Mi se pare mai scandalos acum (şi mai eficient) să fii discret" jpeg
"Mi se pare mai scandalos acum (şi mai eficient) să fii discret"
"Imaginaţi-vă un pumn de oameni înfăşuraţi în pergamente şi atlazuri pe măsura oaselor / avizi de existenţă individuală şi afirmînd cuvinte care sînt lucrări ca ale mîinilor / lucrări istovitoare cum au fost din totdeauna cele ale poeţilor adevăraţi / lucrări-cuvinte despre spaime din haosul acestui secol sfărîmat / închipuiţi-vă un pumn de oameni în glasul cărora există presimţirea poeziei noului mileniu / îl voi numi pe unul dintre cei mai buni: Dan Stanciu Şi sper din toată inima să fi
"Lovitura aceea între umeri şi gît"   Întîlniri cu Gellu Naum jpeg
"Lovitura aceea între umeri şi gît" - Întîlniri cu Gellu Naum
"Lovitura aceea între umeri şi gît" este un vers dintr-o poezie a lui Gellu Naum şi conţine o trimitere la una dintre practicile spirituale (de "trezire") ale zen-ului. Învăţătorul, avînd un kyosaku (baston de bambus cu un capăt plat), aplică discipolilor adormiţi o lovitură peste umeri, ca să-i trezească.
Culorile în  iu (o dezvoltare) jpeg
Culorile în -iu (o dezvoltare)
Pe la 1700 şi ceva, un savant iezuit pe nume Louis-Bertrand Castel (pomenit de Diderot în Visul lui D’Alembert) ar fi inventat, pare-se, „clavecinul ocular“, un instrument ale cărui clape generau, prin atingere, nu sunete, ci culori. După unele surse, acel clavecin ocular a rămas în stadiul de proiect, expus de Castel într-o suită de articole publicate în gazeta Mercure de France.
Cînd cel care duce are mai puţine braţe decît cel care este dus… jpeg
Cînd cel care duce are mai puţine braţe decît cel care este dus…
Cîte ceva îi scapă, i se scurge printre degete, dispare în aer fără întoarcere.
Rețetă simplă pentru producerea numelui Ninel jpeg
Rețetă simplă pentru producerea numelui Ninel
Se iau doi savanţi din epoci diferite, se scutură bine de praf şi se aduc pe un teren oarecum neutru. Avînd în minte definiţia frumosului a lui Lautréamont („întîlnirea dintre o umbrelă şi o maşină de cusut pe o masă de disecţie“), umbrela va fi englezul Charles Wheatstone, maşina de cusut va fi rusul Ilia Ivanovici Ivanov.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Perahim
"Pentru ca mîine să nu semene cu ieri, ar fi de dorit ca azi să nu semene prea mult cu alaltăieri", va scrie Édouard Jaguer azi, în monografia Perahim, care va apărea în 1990....