Joseph S. NYE

p 7 WC jpg
Măreția și declinul Americii
Abia faptul că democrația americană devine tot mai polarizată și mai fragilă e ceea ce ar putea duce la declinul american.
p 7 John F  Kennedy WC jpg
Excepționalismul american în 2024
Rezultatul alegerilor de anul viitor va avea efecte profunde asupra conflictelor actuale din Europa, Asia și Orientul Mijlociu.
p 7 WC jpg
Revine oare America la izolaționism?
Cei care consideră că ajutorarea Ucrainei nu reprezintă un interes național important pentru America poartă, istoric vorbind, ochelari de cal.
p 7 Narendra Modi si Joe Biden WC jpg
India și echilibrul global al puterii
India și SUA par să fie sortite nu atît pentru o căsătorie, cît pentru un parteneriat pe termen lung.
p 7 WC jpg
p 7 WC jpg
Dilemele descurajării
Istoria ne amintește că afirmarea succesului descurajării poate fi dificilă.
Efectul lui Trump asupra politicii externe americane jpeg
Efectul lui Trump asupra politicii externe americane
Dezbaterea actuală cu privire la Trump reînvie o întrebare străveche: sînt evenimentele istorice majore produsul alegerilor oamenilor sau doar rezultatul unor factori structurali covîrșitori, produși de forțe economice și politice pe care nu le putem controla?
Brexit şi echilibrul puterii jpeg
Brexit şi echilibrul puterii
Marea Britanie a aderat la ceea ce avea să devină Uniunea Europeană în 1973. Anul acesta, pe 23 iunie, ea va organiza un referendum care va decide dacă va părăsi sau nu Uniunea. E, oare, oportun?
Brexit şi echilibrul puterii jpeg
Poate fi prevenit războiul cibernetic?
Teama de un „Pearl Harbour cibernetic“ s-a manifestat pentru prima oară în anii ’90, iar în ultimii douăzeci de ani, politicienii și-au făcut griji că hackerii ar putea arunca în aer conducte de petrol, contamina rezervele de apă potabilă, deschide vanele barajelor hidrotehnice sau redirecționa avioanele pe un curs de coliziune.
Urmările declinului Rusiei png
Urmările declinului Rusiei
Pe măsură ce Europa dezbate dacă să îşi menţină sau nu sancţiunile contra Rusiei, politica de agresiune împotriva Ucrainei pe care o duce Kremlinul continuă, fără nici un fel de dezbatere. Deşi Rusia este într-un declin evident, ea reprezintă încă un real pericol pentru stabilitatea internaţională din Europa şi nu numai.
America: hegemonie sau primat? jpeg
America: hegemonie sau primat?
Nici o ţară din istoria modernă nu a dispus de atîta putere militară globală ca Statele Unite. Şi totuşi, unii analişti susţin că SUA merg pe urmele Marii Britanii, ultima putere hegemonică mondială care a trăit un declin. Această analogie istorică, deşi tot mai răspîndită, este înşelătoare.
O nouă alianţă chino rusă? jpeg
O nouă alianţă chino-rusă?
Odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice, care a anulat de facto alianţa SUA – China, a început o reîncălzire a relaţiei ruso-chineze. În 1992, cele două ţări declarau că urmăresc un „parteneriat constructiv“; în 1996, avansau pe calea unui „parteneriat strategic“, şi, în 2001, au semnat un tratat de „prietenie şi colaborare“.
O nouă alianţă chino rusă? jpeg
Putin şi regulile seducţiei
Agresiunea disimulată a preşedintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei continuă – la fel ca şi sancţiunile Occidentului împotriva ţării sale. Şi nu doar economia ţării este astfel periclitată; capitalul soft power al Rusiei se diminuează, cu rezultate potenţial devastatoare.
Controversata putere economică a Chinei jpeg
Controversata putere economică a Chinei
Dar, chiar dacă PIB-ul global al Chinei îl depăşeşte pe cel al Statelor Unite, cele două economii îşi vor menţine structuri diferite şi diferite nivele de complexitate. Iar venitul pe cap de locuitor al Chinei este doar 20% din cel al Americii, şi va dura decenii, pe puţin, pentru a ajunge la acelaşi nivel.
O nouă alianţă chino rusă? jpeg
Declinul supraevaluat al Americii
Odată cu apropierea alegerilor pentru Congresul american, întrebările privind sănătatea instituţiilor politice americane şi viitorul SUA în privinţa leadership-ului global devin imperative, cîţiva făcînd referire la blocajul partidelor ca dovadă a declinului Americii.
O nouă alianţă chino rusă? jpeg
O strategie occidentală pentru o Rusie în declin
Grupul de strategie Aspen, un grup apartinic de experţi în politici externe, coprezidat de Brent Scowcroft, fost consilier pe probleme de securitate naţională al SUA, şi de mine, s-a confruntat de curînd cu problema modului în care trebuie reacţionat la intervenţia Rusiei din Ucraina.
Calculul lui Putin jpeg
Calculul lui Putin
După cele mai multe calcule, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost cîştigătorul crizei din Ucraina, cel puţin pînă acum. Anexarea Crimeei – pe care Nikita Hruşciov a transferat-o arbitrar Ucrainei în 1954 – a fost mult aplaudată acasă şi lui nu i-a păsat de reacţia Occidentului.
O nouă alianţă chino rusă? jpeg
Datorii fără frontiere
Cambridge – se estimează că în războiul civil din Siria au murit mai mult de 130.000 de oameni. Raporturile ONU privind atacurile asupra civililor şi relatările refugiaţilor în suferinţă ne frîng inimile. Dar ce e de făcut – şi de către cine?
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Primul termen al doctrinei Obama
Sondajele de opinie din Statele Unite indică o luptă foarte strînsă în campania prezidenţială din noiembrie. În timp ce preşedintele Obama îi impută adversarului său republican, Mitt Romney, o proastă gestionare a politicii externe, o creştere economică prea lentă şi o rată crescută a şomajului, Romney are de cîştigat de pe urma unor aspecte mult mai importante.
Enigma Coreei de Nord jpeg
Enigma Coreei de Nord
Ce se întîmplă în Coreea de Nord? Pe data de 23 noiembrie, armata sa a tras aproape 200 de focuri de artilerie asupra insulei Yeonpyeong din Coreea de Sud, aflată în apropiere de disputata frontieră dintre cele două ţări, omorînd patru persoane, printre care doi civili, şi distrugînd 20 de case şi alte construcţii.
Enigma Coreei de Nord jpeg
Opțiunile Japoniei
Tensiunile curente dintre China şi Japonia au redeschis discuţia despre cît de mult a căzut Japonia de la momentul ei de glorie din anii ’80. În măsura în care acest declin este ancorat în realitate, poate Japonia să-şi revină? Economia Japoniei a suferit două decenii de încetinire a creşterii din cauza unor decizii politice proaste care au urmat colapsului de preţ al activelor de la începutul anilor ’90. În 2010, economia Chinei a depăşit-o pe cea a Japoniei în volum total.
Enigma Coreei de Nord jpeg
Poate Rusia să fie măreaţă?
În anii ’50, mulţi americani se temeau că Uniunea Sovietică va depăşi Statele Unite cîştigînd întîietatea în conducerea lumii. Uniunea Sovietică avea cel mai mare teritoriu din lume, era pe locul al treilea în privinţa numărului de locuitori, era pe locul doi din punct de vedere al mărimii economiei şi producea mai mult petrol şi mai multe gaze naturale decît Arabia Saudită.
Închiderea graniţelor Americii? jpeg
Închiderea graniţelor Americii?
Statele Unite s-au blocat în dezbaterea despre imigraţie. Statul Arizona a decretat recent o lege prin care poliţia locală e încurajată să verifice, la acest capitol, persoane oprite pentru alte motive, lege prin care se impune şi imigranţilor să aducă dovezi asupra statutului lor legal atunci cînd li se cere.
Închiderea graniţelor Americii? jpeg
Dolarul şi Dragonul
De mulţi ani, oficialii americani fac presiuni asupra Chinei să îşi reevalueze rata de schimb. Ei se plîng că subevaluarea yuanului chinez reprezintă o concurenţă neloială, care distruge slujbele americane şi contribuie la deficitul comercial al Statelor Unite.
Enigma Coreei de Nord jpeg
Viitorul Europei
În prima jumătate a secolului trecut, Europa a fost sfîşiată de două războaie, distrugîndu-şi astfel şansa de a juca un rol principal pe scena politicii mondiale. În a doua jumătate a secolului, lideri cu viziuni mai largi au trecut peste nocivele sentimente de ranchiună şi, gradual, au început să construiască instituţii menite integrării statelor europene.
Închiderea graniţelor Americii? jpeg
În ce constă un BRIC?
Brazilia, Rusia, India şi China s-au reunit de curînd la al doilea lor summit anual, în Brazilia. Jurnaliştii încă îşi mai dedică întreaga atenţie aşa-numitelor ţări „BRIC“; eu însă mă menţin sceptic în privinţa acestui concept.
Închiderea graniţelor Americii? jpeg
Sănătatea politicii americane
Aprobarea de către Congresul Statelor Unite a planului administraţiei Obama de extindere a asistenţei medicale pentru aproape toţi americanii marchează cea mai importantă legiferare în domeniul social, pe care această ţară a văzut-o din anii ’60 încoace.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Noua diplomaţie publică
În lumea puterii tradiţionale, ceea ce conta în politică era, îndeobşte, a cui putere militară sau economică va cîştiga. În plus, în politica de azi, în era informaţiei, contează şi a cui „poveste“ cîştigă. Naraţiunile naţionale sînt, într-adevăr, un mijloc de plată. Guvernele concurează unele cu altele, precum şi cu alte organizaţii, pentru a-şi spori propria credibilitate şi a o slăbi pe aceea a oponenţilor.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Se perimează puterea militară?
Va deveni oare puterea militară mai puţin importantă în deceniile care urmează? Este adevărat că numărul războaielor interstatale de mari proporţii continuă să scadă şi că lupta – conflictul armat – este puţin probabil în democraţiile avansate şi în abordarea multor probleme.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Evaluînd politica externă a lui Obama
Apropiindu-se de finele primului său an de preşedinţie, Barack Obama a luat decizia foarte îndrăzneaţă de a mări numărul trupelor americane în Afganistan cu pînă la peste 100.000. Criticii de dreapta au remarcat că Războiul Coreean a afectat preşedinţia lui Harry Truman, la fel cum Războiul din Vietnam şi-a pus amprenta pe administraţia Lyndon Johnson. Astfel, Obama riscă să devină al treilea preşedinte democrat al cărui mandat să fie umbrit de un război dificil. Dar criticii de dreapta s-au plî
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Coreea de Sud: dezvoltarea puterii soft
La întîlnirea membrilor Asociaţiei Naţiunilor Asiei de Sud-Est din Thailanda, de luna trecută, prezenţa Coreei de Sud a fost una foarte importantă....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Agenda nucleară a lui Obama
Anunţarea unei fabrici de uraniu îmbunătăţit plasate într-o bază militară din Iran a accelerat decizia preşedintelui Obama de a pune problemele proliferării nucleare în topul ordinii de zi globale....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Puterea americană în secolul XXI
Conform predicţiilor Consiliului Naţional pentru Informaţii al Guvernului Statelor Unite, într-o perioadă în care competiţia devine din ce în ce mai acerbă, puterea Americii se va diminua mult pînă în...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Cum sînt creaţi Marii Comunicatori
Poate cel mai impresionant exemplu curent de leadership bazat pe abilitatea de a comunica este Barack Obama, care a dat de trei ori mai multe interviuri decît George W....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Va supravieţui alianţa dintre Statele Unite şi Japonia?
Anul viitor se aniversează 50 de ani de la încheierea Tratatului de Securitate dintre Statele Unite şi Japonia, un element central al stabilităţii în estul Asiei....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
A învăţa să conduci
Sondajele din multe democraţii arată că cetăţenii nu sînt mulţumiţi de liderii lor....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Reconsiderarea promovării democraţiei în lume
Preşedintele George W. Bush e cunoscut pentru că a proclamat drept punct central al politicii externe americane promovarea democraţiei. El n-a fost unic în acest demers....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Ce globalizare va supravieţui?
Economia mondială va descreşte în acest an pentru prima oară din 1945, iar unii economişti sînt îngrijoraţi că actuala criză economică ar putea însemna sfîrşitul globalizării....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Cum conduce Obama
În urmă cu doi ani, Barack Obama era primul senator dintr-un stat din mijlocul Americii care îşi declara interesul pentru cursa prezidenţială....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Viitorul alianţei nipono-americane
Mulţi analişti descoperă un disconfort în creştere al Japoniei privind alianţa cu Statele Unite....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Puterea de lider a Europei
La Forumul Economic de la Davos de anul acesta, subiectul principal a fost puterea tot mai mare a Asiei....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Harta schimbătoare a securităţii energetice
De trei decenii, lumea bogată discută despre cum să reducă dependenţa de petrol importat....