Un week-end cu eXplore

Publicat în Dilema Veche nr. 506 din 24-30 octombrie 2013
Un week end cu eXplore jpeg

A opta ediţie a eXplore Dance Festival (29 septembrie – 9 noiembrie) stă sub semnul crizei. Cea mai amplă manifestare din dansul contemporan românesc şi-a restrîns selecţia din acest an la spectacole prezentate doar la final de săptămînă, dar, cu toată austeritatea, eXplore – cu tema „eXchange“ – generează întîlniri esenţiale. Selecţia cuprinde cîteva nume importante ale scenei europene, de la Eszter Salamon, care a susţinut un documentar performativ, Melodrama, bazat pe interviurile cu o femeie cu acelaşi nume dintr-un orăşel din Ungaria – tema identităţii alternative –, pînă la coregraful german Raimund Hoghe, fost dramaturg al Pinei Bausch, care va încheia festivalul, pe 9 noiembrie, cu Pas de deux.

eXplore Dance Festival derulează un program de susţinere a tinerilor coregrafi – „Meet the Next Generation“ şi un altul, de proiecţii de filme în parteneriat cu Cinedans – „Dance on Screen Festival“ (Amsterdam), iar între 30 octombrie şi 3 noiembrie se va desfăşura Platforma Românească de Dans Contemporan şi Performance. Festivalul şi-a păstrat spaţiul de anul trecut, WASP – Working Art Space and Production (strada Ion Minulescu nr. 67-93, Fabrica Flaros, corp E, etaj 2).

În 12 şi 13 octombrie, eXplore a avut în program două spectacole, prezentarea finală a unui workshop şi un maraton de dans. Două zile cu propuneri de utilizare a corpului în stare de dans, cîteva concepte, mult umor (inclusiv autoironie), limite fizice forţate, limite mentale depăşite, emoţii, rîs şi lacrimi, geometrie corporală care clarifică gîndurile, dansul ca tratament şi alte bucurii şi idei coregrafice. 

Coregraful Sergiu Matiş şi dramaturgul croat Mila Pavicevic au lucrat la un „Coaching Project“ în care au studiat corpul ca maşinărie. În prezentarea finală, vocea imprimă mişcarea, sunetele primare – mormăit, icnit, ţipat, zumzăit – coboară în muşchi şi determină dinamica robotică a corpului. Trupurile sînt rigide, repetă fraze de mişcare care „se împrumută“, virusează celelalte corpuri, monştrii sau cyborgii sînt arhive de mişcări, după care mişcarea se deconstruieşte, se eliberează, devine fluidă. Mila Pavicevic şi Sergiu Matiş – coregraf român stabilit la Berlin, dansator în Compania Sasha Waltz and Guests – dezvoltă ideea într-un spectacol, Keep it real, care va fi prezentat pe 30 octombrie, la WASP.

Mădălina Dan şi-a celebrat vindecarea într-un maraton de opt ore. Hematopoesis (termenul defineşte procesul de producere, multiplicare şi specializare a celulelor în măduva osoasă) este o instalaţie performativă parţial interactivă, în care coregrafa a chestionat dansul contemporan şi propria identitate artistică post-criză, într-un moment în care se impune reîmprospătarea „celulelor“. Maratonul descoperă acest proces de reînnoire prin autoinvestigaţie, în urma căruia rezultă un corp nou. Reform your body, change your mind. Fără o dramaturgie prestabilită, coregrafa şi-a urmat gîndurile, de la recuperarea propriei arhive performative – cînd am intrat în studio, cele două doamne din (anti)aging (Mădălina Dan şi Mihaela Dancs) erau îmbrăţişate pe scenă, iar mai tîrziu, într-un pulover verde cu paiete, mi s-a părut că o zăresc pe una dintre vrăjitoarele din Bun rămas sau despre discretele scăpări ale sistemului limbic –, la chestionarea dansului contemporan, a vulnerabilităţii sale în raport cu publicul şi celelalte arte („Dansul este reformă!“ proclamă Mădălina Dan). Dar partea cea mai puternică, mistuitoare emoţional, cuprinde performarea bolii şi a vindecării. Diagnosticată cu limfomul Hodgkin, trecînd prin faza traumatizantă a chimioterapiei, Mădălina Dan povesteşte experienţa în (anti)aging – un jurnal ce se acumulează în 30 de ani – şi cine a văzut spectacolul în acea perioadă îşi aminteşte de şocul dezvăluirii şi impactul imaginii unui corp afectat de boală. Corpul în stare de boală şi corpul în stare de dans sînt două variante de corp viu. Mişcarea este parte din procesul de vindecare, dispariţia bolii amplifică dorinţa explorării corpului. Captivă în boală, eliberată prin vindecare, Mădălina Dan performează un traseu de recuperare a libertăţii. La WASP, proximitatea publicului obligă la intimitate şi identificare, astfel că performance-ul devine direct, om la om, aproape brutal în sinceritate, dur deopotrivă cu artistul şi publicul. În final, un duet: proiecţia unui film în care se prezintă didactic datele esenţiale despre limfomul Hodgkin şi coregrafa, care personalizează aceste informaţii cu experienţa proprie. Prin maraton, ea şi-a exorcizat sentimente şi gînduri neliniştitoare, contradictorii, ca prima etapă a unei schimbări profunde. „Cînd agonizam, mi-am promis să nu uit să preţuiesc sănătatea, să nu iau lucrurile de-a gata, să încerc să prelungesc cît pot starea asta de sărbătoare în corp şi să fac acest lucru posibil şi pentru cei din jurul meu. Tot atunci, am simţit un fel de urgenţă a lucrurilor pe care trebuie să le fac în viaţă.“

Un spectacol viitor şi o revoluţie trecută

În Regarding Yesterday, coregrafa israeliană Adva Zakai propune un performance organic în trei părţi. O piesă solo de 20 de minute, în care respiraţia sonoră şi sunetele onomatopeice se grevează pe o mişcare repetitivă preexistentă este prezentată spectatorilor cărora li se cere să îi dea un titlu. Dintre propunerile argumentate se alege una care va determina conţinutul unui performance la următoarea reprezentaţie. Ultima parte a acestui sepctacol-serial este performance-ul generat de titlul ales în reprezentaţia anterioară. În acest domino interactiv, în care producerea unui performance devine un show în sine, cel mai incitant este performance-ul princeps, generator de multiple interpretări (aş alege ca titlu Inside the autism). Regarding Yesterday chestionează varietatea percepţiilor într-un proces inversat, de la spectacol la concept.  

Altceva se întîmplă în show-ul coregrafului bulgar Willy Prager, The Victory Day, cîştigător al Premiului Jardin d’Europe 2013, la Impulstanz Viena. Ceea ce se performează este revoluţia cu mecanismele ei viciate (manipulate), care o transformă într-un show. Două concepte, revoluţia-spectacol şi arta politică sînt în egală măsură analizate şi ironizate. Marx, Stalin (care „alunecă“ în Hitler), Che Guevara sînt readuşi pe scenă printr-o reinterpretare a elementelor revoluţionare – simboluri şi sloganuri –, care duce la un traseu emoţional identic cu al mişcărilor sociale reale, de la entuziasm la dezamăgire. Pe covorul alb, roşiile printre care păşesc cu grijă dansatorii, strivind accidental cîte una, spun ceva despre fragilitatea idealurilor (asta dincolo de tuşa ironică la garoafele roşii ale Pinei Bausch). 

eXplore Dance Festival continuă pînă pe 9 noiembrie. Corpuri, energii şi concepte.  

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: L.Pell, P. Onet

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.