Tabu!

Vasile SARCĂ
3 iulie 2020
Tabu! jpeg

Printre nuanțele care definesc termenul de tabu rețin pe aceea legată de sacralitatea unui subiect (situație, obiect, timp, loc, persoană, funcție, entitate, țară etc.), de dimensiunea lui tainică.

În inventarul de povețe din Ciclul cei șapte ani de-acasă, proporția covîrșitoare o dețin tabuurile, cele mai multe cu origini în învățăturile creștine. Copilul e învățat de bine și de nerău. De altfel, micuțul nici nu prea are în acea fereastră de vîrstă elemente și expertiză comparative. Ascultă părintele, responsabil prin dragostea ce i-o poartă, care vrea binele și nerăul pentru el. Mai tîrziu, cei ce accesează zonele titrate, superioare de formare, se întîlnesc cu lemele, enunțuri preliminare, propoziții pe care știința le presupune adevărate, fără a le demonstra.

În conștiința socială, de la colocvial la formal, tabuul are parohia lui; no comment, chestiune clară, nu se mai probează, sacră... Lucrurile stau nuanțat diferit – și aici risc să fiu subiectiv și provoc la comentarii și critică – în politica noastră. De la început o afirm, nu am preferințe și cu atît mai puțin incidențe prin înregimentare în peisajul politic autohton. 

Încep cu o întîmplare. Un copil, proaspăt absolvent al unei prestigioase academii din Germania, parcurgea interviuri de angajare. Era emoționat că trecuseră mai bine de trei luni de la obținerea diplomei și vedea golul din CV ca un element mai puțin calificant. Atunci, un amic de la o agenție de știri a fost rugat să-l agreeze corespondent, fără pretenții de remunerare, doar în schimbul – dacă ar fi fost cazul – unei adeverințe. Erau alegeri în Germania, subiect dat în preocuparea copilului, care a început să trimită corespondențe. Deși scria foarte bine, cunoștea limba germană ca limbă maternă, știrile păreau ciudate. Nu aveau zvîc, adrenalină, nu palpitau. În confruntarea Merkel – Steinmeier de atunci circa o treime din subiecte erau... tabu și s-a trecut elegant peste ele, o altă treime cu mici diferențe de abordare, iar restul au generat dezbateri decent pulsatorii, motivate de liniile politice reprezentate de cei doi competitori. Departe însă, și ca formă și ca fond, de ciufuleala zgomotoasă de la noi. Pentru curiozitate, analizele au fost preluate întocmai.

Aici voiam să ajung. Pe noi parcă ne desparte totul. Dacă totuși găsim un loc comun, îl tatuăm imediat să nu cumva să semănăm. Dacă un actor politic zice că e albă, emulul o dă pe negru; fără reflexe de gri. Și reciproc. Discuții în gamă antonimă. Singurul element comun pare să rămînă doar limba (?!).

Simt nevoia respectării tabuurilor de țară. Avem și noi tabuurile noastre, dom’le, ca să mă exprim în clișeu dilematic. Chiar avem suficiente probleme: sfinte, realiste, a căror maturitate este confirmată de istorie, irefutabile. Vecinătatea, migrația ilegală, Rusia, UE etc.

De asemenea, simt nevoia de dezbateri politice scurte, la obiect, cu respectarea și neîntinarea capitolelor asumate tabu. Cu multă pasiune pe soluții și fără jigniri și injurii ca substitut de argument. Ultimele sesiuni ale legislativului au fost un corolar de ofense. Dacă le-am cota ca expresii pornografice și înlocui cu beep-uri, surzim de densitatea de note monotone și... avem adevărata dimensiune, liliputană, a mesajului.

Fără patimă!

Foto: adevărul.ro

23 JPG
Halloween cu veselie
Ar fi fost simpatic să mă fotografiez zîmbind lîngă dovleacul cioplit, cel ales de Iris. Păream frați.
20231026 111623 jpg
O cronotopie atonită
Cînd ai mers ultima dată prin codru, pe jos, în susul unui izvor, fără să aștepți să mai treci vreo punte, lăsînd lumea și ale ei pe malul celălalt?
image png
Umbra morții peste Israel
Unde am greșit? Căci undeva s-a greșit grav.
image png
Scurte observații despre șampania făcută sifon pornind de la unele „Pagini bizare” de Cosmin Ciotloș, din Dilema veche, nr. 1015, septembrie 2023
Urmuz nu era menșevic, mai degrabă nu era îndrăgostit de Lizica Codreanu, mai degrabă nu citea/ cita din Fundoianu etc. etc.
20230505 112507 jpg
După treizeci de ani. Orașul de pe Bega
Ca tot românul însetat de cultură în anul de grație 2023, am pornit-o și eu, acum o săptămînă, către orașul culturii europene, Timișoara.
Présidence Française du Conseil de l'Union Européenne 2022  The French Presidency of the council of the European Union 2022    51827990636 jpg
Merită semnat „Manifestul pentru pace”?
Manifestul va duce la discuții aprinse în Bundestag și se va lăsa cu urmări politice greu de prevăzut în economia de război a politicii interne germane.
index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.