Palatul Wesselényi din Hodod

Irina LECA
Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Palatul Wesselényi din Hodod jpeg

Localitatea Hodod, azi o comună în judeţul Satu Mare, a fost multă vreme leagănul ramurii de Hodod a familiei nobiliare Wesselényi. Mărturie stau azi cele două reşedinţe nobiliare somptuoase pe care le-au construit şi care, după naţionalizare, au devenit clădiri de interes public, tratate ca atare de-a lungul ultimelor decenii. Una dintre aceste clădiri este fosta şcoală a comunei, palatul eclectic construit de familia Wesselényi în secolul al XIX-lea, astăzi cunoscut sub numele de „conacul Degenfeld“ – după doctorul Maximilian Degenfeld Schonberg, ultimul proprietar înainte de naţionalizare. 

Familia Wesselényi a rămas totuşi în istoria comunei prin ansamblul baroc pe care l-a construit în partea de nord a Hododului şi care adăposteşte astăzi Primăria şi Consiliul Local. Departe de imaginea unui centru administrativ tipic, palatul nu are acces direct din stradă: o poartă decorată cu urne baroce, o curte cu anexe şi o alee străjuită de arbori seculari constituie traseul care trebuie parcurs pînă la palat. Acesta din urmă – cu volumul său masiv încununat cu un acoperiş în pantă frîntă, cu volutele şi blazoanele sculptate care decorează faţadele – trădează funcţiunea anterioară a clădirii.  

Construcţia ansamblului a durat 27 de ani. Ea este începută în 1761, cînd comitele Francisc Wesselényi hotărăşte să construiască la Hodod o reşedinţa confortabilă, în spiritul baroc al vremii, pentru care îl angajează pe austriacul Josef Lintzmann. Acesta, impresionat de palatul baroc pe care I.L. Hildebrand îl concepuse pentru Eugeniu de Savoya la Ráckeve în Ungaria, întocmeşte un proiect foarte asemănător şi începe construcţia. După cîţiva ani de muncă, Lintzman nu se dovedeşte foarte priceput: hornurile bucătăriei şi brutăriei afumă încăperile iar subsolul se inundă periodic. După moartea lui Francisc Wesselényi în 1770, responsabilitatea trece în mîinile fiului său, Farkas. Acesta renunţă la Lintzman şi îl contractează pe clujeanul Franz Gindtner, meşter renumit în acea perioadă, care avea să construiască biserica armenească din Dumbrăveni. Gindtner modernizează planurile lui Lintzman şi concepe planurile anexelor, însă nu apucă să-şi ducă munca la bun sfîrşit căci Wesselényi îl dă în judecată pentru proasta gestionare a banilor. Nedorind să oprească lucrările, baronul angajează un al treilea meşter, pe Antal Szoldáti, iar în 1776 se încheie, în sfîrşit, construcţia palatului. Bucătăria, grajdul şi locuinţele servitorilor sînt construite între anii 1783-1784 de către Josef Leder. Lucrările se încheie în 1787, odată cu pavarea curţii cu piatră adusă de la cetatea Hododului, demolată din ordinul austriecilor. 

Palatul aminteşte de corpul central al palatului din Ráckeve. Compoziţia faţadelor este simetrică, cu zona centrală marcată de cîte un decroş puternic pe ambele faţade. Acestea sînt decorate cu ancadramentele specifice barocului tîrziu, cu volute sculptate în piatră de Josef Hoffmayer, cu blazoane şi plăci comemorative realizate de Anton Schuchbauer, talentatul meşter cunoscut pentru sculpturile palatului Banffy din Cluj, precum şi pentru cele de la Palatul Teleki din Comlod şi Palatul Haller din Coplean. 

Din punct de vedere al conservării, ansamblul se află într-o stare relativ bună. În proprietatea familiei Wesselényi pînă la naţionalizare, clădirea a fost tratată cu oarecare respect în perioada comunistă şi retrocedată urmaşilor după 1990. Decoraţia barocă a palatului s-a păstrat în totalitate, la fel tîmplăria şi obloanele. În interior mai poate fi încă văzut un interesant salon oval, precum şi lambriuri, şeminee, ancadramente şi stucaturi originale, alături de mobilierul sobru şi funcţional al instituţiei publice care îşi are azi sediul în palat.  

Irina Leca este studentă la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, secţia Istoria artei, şi coordonatoare a proiectului ,,moNUmenteUITATE“ .

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.