Din nou despre găina comunistă și oul fascist

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
Din nou despre găina comunistă și oul fascist jpeg

● Florin Müller, Socialism și fascism în România. Către o istorie intelectuală, Editura Universității din București, București, 2020, 206 pagini.

Abia acum îmi e mai clar ce a dorit să îmi spună în urmă cu vreo doi ani profesorul Florin Müller de la Facultatea de Istorie din București. Discuția era pe marginea lucrării mele despre alegerile din 1946, iar profesorul Müller tot mustăcea față de abordarea autorului. Motivul era că detectase urmele unui soi de „paseism istoriografic” de care textul amintit s-ar fi făcut vinovat; eu susțin și acum că vina este minoră, dar nu e locul aici pentru lămurirea acestui aspect.

Ideea e că domnul Müller a explicitat această noțiune în cartea sa recentă, Socialism și fascism în România. Este cazul, spune el, să depășim faza descriptivă a istoriografiei românești privind comunismul, să trecem de la „revolta revizionistă cu alură polemică” la o abordare a „istoriei intelectuale a comunismului”. Să trecem adică de la denunțarea facilă și disprețul aprioric față de perioada comunistă la studierea aplicată a conceptelor și concepțiilor epocii, care nu pot fi înțelese prin simpla huiduială, ci prin efortul de a le pătrunde mecanismul interior. Emblematic, sugerează domnul Müller, este în acest sens contrastul dintre fetișizarea informațiilor din dosarele Securității și ignoranța generalizată privind textele de bază ale doctrinei comuniste, pe care marii ei critici contemporani nici nu le-au citit. „În concepția mea”, afirmă autorul, „istoria comunismului este, în primul rînd, o istorie a ideologiei, definită ca tip de gnoză totalitară, antinomică, polemică, spațiu spiritual de afirmare a intelighenției revoluționare”. Iar cartea de care vorbim, în ansamblul ei, este o confirmare a declarației de credință de mai sus.

Nu voi insista pe acest subiect; remarc doar că sînt afirmații destul de curajoase într-un moment în care țara geme de anticomuniști de profesie. Iar din punct de vedere academic, aș îndrăzni să spun că Florin Müller se detașează chiar și de curentul universitar dominant al abordărilor din primii douăzeci de ani postdecembriști.

Însă volumul profesorului bucureștean nu pare să aibă intenții polemice; grosul lui este axat pe două studii suverane și consistente, unul despre socialism și poporanism, celălalt despre fascismul din România interbelică. Ambele sînt martore ale construcției unui șantier ideatic, plin de piste și asocieri neașteptate, demonstrate sau doar aflate pe calea confirmării sau infirmării. Provocatoare mi s-au părut în special paginile în care autorul studiază „biografia ideologică” a conceptului de revoluție fascistă. El avansează ipoteza de lucru că revoluția nu e un monopol comunist și că doar învingătorii cursei totalitarismelor, comuniștii, au impus post factum ideea că fascismul e reacționar și din acest motiv refuzat la masa revoluționarilor. În fapt, sînt destule motive pentru a investiga dacă nu cumva multe dintre caracteristicile curentelor care trec drept reprezentative pentru extrema dreaptă sînt în realitate „omologabile stîngii”; dacă nu cumva, cu o expresie celebră, fascismul și comunismul sînt „gemenii heterozigoți” ai stîngii, din care al doilea s-a dovedit viabil. Într-un cuvînt, dacă nu cumva și formulele asimilabile extremei drepte poate fi autoare de revoluții.

Particularul nu demonstrează întregul, dar îl poate contura. În exemplul luat de profesorul Müller, sînt identificate mai multe elemente care pot prezenta Mișcarea Legionară românească drept o „formă a radicalismului de stînga”. Ar fi aici, în enumerarea autorului, mobilizarea socială a unor largi sectoare ale muncitorimii, exaltarea muncii fizice dure în fața retoricii intelectualiste, combinarea voluntarismului politic cu cel al obedienței și înregimentării militariste, ura față de capitalism în general și față de „capitalismul evreiesc” în special. „Mișcarea Legionară se autoinstituie drept un socialism antisemit”, scrie Florin Müller; „raportîndu-ne permanent la amplul efort de mobilizare a structurilor muncitorești de către Legiune”, adaugă el, „se impune conturarea unui răspuns la întrebarea dacă Mișcarea Legionară reprezintă nu doar «forma clasică a fascismului în România», ci, lucru mult mai important în cadrul cercetărilor de avangardă de azi, expresie a «comunismului popular» (expresia mea), ca formă posibilă de existență a revoluției sociale, antisistemice”. O idee cu adevărat originală, aparent contrastantă cu opinia din ce în ce mai răspîndită privind virajul comunismului ceaușist tîrziu către extrema dreaptă. O idee care, în plan mai larg, promite să rezolve dilema întîietății dintre găina comunistă și oul fascist.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.