Răzbunarea găinii

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Răzbunarea găinii jpeg

● Colecția „Creangă 2.0”, Editura Muzeelor Literare din Iași, 2019.

O importantă inițiativă de anul trecut a Editurii Muzeelor Literare din Iași a rămas cam ignorată: e vorba de o colecție de cărți intitulată „Creangă 2.0“, în care prozatori de azi sînt invitați să scrie continuarea unei povești clasice a humuleșteanului. Deși pare a se adresa copiilor, colecția (ilustrată de Adrian Serghie) are și o altă miză. E vorba de a verifica autoritatea unui clasic și ingeniozitatea unui modern punîndu-i, cumva, față în față. E cam același lucru ca ediția de buzunar la Le Lys dans la vallée, prefațată de un interviu cu Catherine Millet, autoare celebră pentru autoficțiunea La vie sexuelle de Catherine M.

Toți autorii invitați fac o treabă bună, jonglînd expert cu adresabilitatea către un public de copii a poveștilor și cu dialogul metaliterar cu Creangă și cu istoria literaturii. Un tratament tipic apare în Harap Alb 2.0 de Veronica D. Niculescu. Harap Alb și fata împăratului Roș sînt acum căsătoriți (li se spune „împărații”!) și, desigur, nu pot avea copii. Dar autoarea modifică tradiționala înfruntare între Bine și Rău, părînd că vrea să anihileze Răul, tăindu-i cu totul ghearele. Eroul își ucide antagoniștii fără probleme, singurele drame sînt cele inevitabile (bătrînii mor, înconjurați de toți ai lor, și lasă loc tinerilor), iar suspansul din original lipsește cu totul. Dar chiar și așa, lectura critică din Creangă se vede: monștrii amicali Ochilă, Flămînzilă și ceilalți intervin pur simbolic, pentru a alunga lacrimile din împărăția poveștii. Ceea ce se întîmplă, în fond, și în textul prim.

Inițial, Matei Vișniec pare că vrea să îmblînzească povestea Capra cu trei iezi. Autorul pune Capra să aibă remușcări abisale pentru uciderea lupului. Povestea pare să devină o dezbatere asupra oportunității pedepsei capitale, cu argumentele lui Raskolnikov de după uciderea cămătăresei. Dar Vișniec cotește repede spre o confirmare a moralei din Creangă, izvorîtă, mă tem, din considerații contemporane de dreapta despre imutabilitatea năravurilor anumitor categorii de oameni. Lupoaica, văduva lupului, se împrietenește oportun cu Capra pentru a-i mînca iedul rămas în viață. Slavă Domnului pentru happy-end-ul obligatoriu.

În Ivan Turbincă 2.0, Alexandru Vakulovski deturnează povestea înspre parabola politică. Vechea cătană rusească se stabilește în Basarabia și suportă venirea unei orînduiri „drăcești”, care îi obligă pe oameni să tăgăduiască existența vechiului prieten al lui Ivan, Dumnezeu. De aceea eroul se afundă în beții subversive și în expediții de pedepsire a dracilor de partid prin împușcarea cu mămăligă. Poate nu cu totul convins de parabolă, autorul își trimite eroul, în postcomunism, peste Ocean, acolo unde participă la aventurile din serialul cu exorciști Supernatural și sabotează, din greșeală, un concert Marilyn Manson. Un Creangă pentru adolescenți deci.

Bogdan-Alexandru Stănescu a ales să rescrie Prostia omenească, probabil, pentru jocurile inteligenței, pe care Stănescu le continuă cu aplomb, dar nu rezistă să vireze în absurdul parabolic. „Omul” paradigmatic confruntat cu fețele prostiei din jurul său face un pact cu dracul, descoperă o comoară și călătorește în viitor, unde vede femei cu pantaloni, metrou, trafic blocat, oameni muncind tot anul pentru o vacanță meschină, constatînd că tot mai bine e acasă, înconjurat de proștii pe care-i știi. Notez efortul apăsat al lui BAS de a moldoveniza povestea, scriind „aiasta”, „direptate”, dar nimerind și cîte un „căși”, tot regional, dar parcă din altă parte.

Cea mai originală rescriere mi se pare cea a Laviniei Braniște la Punguța cu doi bani. E o variantă revizionistă, feministă, scrisă din perspectiva găinii babei, personaj secundar în textul original. Cocoșul pierde darul, de fapt nemeritat, de a fi foarte arătos și a atrage toate animalele după el, după ce ia bătaie de la niște ciobani, și o roagă pe găină să-l ajute să-și recapete frumusețea. Dar găina, pornită într-o expediție de solidaritate, descoperă amiciția unei văcuțe și, odată cu ea, înțelepciunea acceptării de sine. Răzbunarea găinii e să-l găzduiască pe cocoșul urgisit în poiata ei, îmbrăcat într-un pulovăr croșetat care îi ascunde penele jumulite. Stilul voit naiv, leneș și deliberativ al autoarei se potrivește foarte bine aici, ceea ce face ca personajul și, la pachet, și ideea să devină foarte simpatice.

Doris Mironescu este critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Viaţa lui M.Blecher. Împotriva biografiei, Editura Humanitas, 2018.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.