B-Fit in the Street, Cine sînt eu, Despre trup şi suflet

Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
B Fit in the Street, Cine sînt eu, Despre trup şi suflet jpeg

● Festivalul internațional B-Fit in the Street a început la București sîmbăta trecută și va continua pînă pe 30 iulie. Pînă atunci vor fi peste 40 de spectacole stradale de teatru, acrobații și alte spectacole. Evenimentul se află deja la a 9-a ediție, dar există încă mulți bucureșteni care n-au auzit de el. Poate că vor auzi anul acesta. (Andrei Manolescu)

● Palatul Brukenthal din Avrig, reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal, datînd din secolul al XVIII-lea – o lecție deschisă despre ce înseamnă distrugerea tradiției, ștergerea meseriilor de nișă cu profunde rezonanțe culturale, precum muzeograf, designer sau grădinar (a vorbi de grădina franceză, engleză sau olandeză în fața unui spațiu absolut similar, fără nici o urmă de particularizare), și cît de greu, dacă nu imposibil e s-o iei de la capăt, chiar dacă ești mînat de cele mai bune și de apreciat intenții. Pentru cine mai nutrește încă porniri nostalgice, o vizită la fața locului are, din păcate, efecte terapeutice. (Ruxandra Mihăilă)

● On body and soul / Despre trup şi suflet a cîştigat Ursul de Aur anul acesta, şi rulează acum şi în cinematografele noastre. O poveste de dragoste atipică, înduioşătoare, despre dificultăţile de comunicare şi de formare a unei relaţii între doi oameni singuratici. (Cristina Ştefan)

● Urmăriți platforma recorder.ro. Ca să vedeți pe ce lume trăim. Politicienii români sînt hipnotici. (Ana Maria Sandu)

● Revista Playboy a invitat cîteva dintre fotomodelele care au apărut pe copertele revistei în anii ’70-’80 să recreeze iconicele coperte. Candace Collins, Monique St. Pierre, Cathy St. George, Charlotte Kemp, Lisa Matthews, Reneé Tenison şi Kimberly Conrad Hefner s-au lăsat fotografiate, după treizeci de ani, în aceleaşi ipostaze şi, trebuie să spun, arată mai bine decît tinereţe. Reneé Tenison, cel puţin, este neschimbată. Vă puteţi convinge aici: dangerousminds.net/comments/playmates_recreate_iconic_covers_30_years_on. (Marius Chivu)

● O nouă carte a sociologului Dorin Bodea a apărut pe piață, cu un titlu incitant: Cine sînt eu? (Editura Result, 2017). După cum spune chiar autorul, „Lucrarea (…) nu are pretenția de a dezvălui adevărul absolut, ci vrea să ducă lucrurile într-o altă zonă, de autocunoaștere și management al sinelui“. Problema sinelui printre angajații corporațiilor din România a mai fost studiată într-un mod cît se poate de științific de către Dorin Bodea, în lucrarea sa din 2013 Valorile angajaților români, devenită între timp o carte de referință în domeniu. Atunci, Dorin Bodea descoperea, în urma multor studii și sondaje, că angajații români, cel puțin cei care lucrează în regim corporatist, se confruntă în mare parte cu o criză a sinelui. Era un serios diagnostic, un punct pe i, pus unei importante părți din societatea românească. Nu mă îndoiesc că noua lucrare e la fel de interesantă, mai ales că în ea sînt texte pe care deja le-am putut citi în Dilema veche. (Andrei Manolescu)

● Între 25 iulie și 6 august, la Brăila va avea loc o nouă ediție a Festivalului și Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée“. În ani, acest eveniment a devenit grandios, cuprinzînd, practic, un festival, un concurs internațional și o serie de master-classes coordonate de soprana Mariana Nicolesco. Voci de mare calitate, tinere și consacrate, se vor reuni la Brăila pentru un regal al muzicii de operă. Melomani de pe tot cuprinsul, nu ratați! (Sever Voinescu)

● Excelentă seria de articole din Le Monde despre derapajele capitalismului: la zece ani după falimentul răsunător al Lehman Brothers şi declanşarea crizei economice, ziarul francez încearcă să decripteze ce s-a întîmplat atunci şi revizitează punctele nevralgice ale sistemului financiar global. (Matei Martin)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.