Între 23 și 25 iunie 2021, vor avea loc la Timișoara Conferințele Dilema veche, organizate de GMMC și revista Dilema veche în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul proiectului „La UVT, Cultura este Capitală”. Ediția timișoreană a Conferințelor este finanțată de Fundația Alber.

Tema programului timișorean al Conferințelor Dilema veche este „Părinți și copii. Vîrste, mode, generații”. Motivația acestei teme este următoarea:

Biologic din ce în ce mai îmbătrîniți, în rînd de altfel cu mai toate națiunile occidentale, suntem noi și o societate matură, așezată, așa cum iarăși sunt aceleași națiuni? Cît de fertil mai e astăzi conflictul dintre generații, mai produce el noul sau e doar un nume pretențios pentru larma contestatară? Cuplată cu autohtona criză educațională, noua revoluție de import, cea care demolează ierarhii și suprimă filiații firești, riscă oare să ne infantilizeze istoric și cultural? Suntem așadar în faza profund debilizantă sau chiar terminală a bolii, ori trecem de fapt prin aceleași vechi boli ale copilăriei, care ne întăresc imunitatea? La aceste întrebări, ca și la altele, desigur și mai provocatoare, vor răspunde invitații noștri: Adriana Babeți, Călin Dan, Daniel Funeriu, Marius Lazurca, Barbu Mateescu, Cătălin Ștefănescu, Horia-Roman Patapievici, Sever Voinescu.

Programul pe zile al evenimentelor este următorul:

miercuri, 23 iunie

ora 18.00: EU. EDU. Ce-i pot învăța părinții pe copiii lor în Europa anului 2021

Daniel Funeriu în dialog cu Sever Voinescu

ora 19.30: De senectute. Dispariția bătrâneții și crizele secolului 21

Călin Dan, conferință

joi, 24 iunie

ora 18.00: Cum au votat generațiile României?

Barbu Mateescu, conferință

ora 19.30: Despre imaturitate, altfel

Adriana Babeți în dialog cu Marius Lazurca

vineri, 25 iunie

ora 18.00: Circulația unei succesiuni

Cătălin Ștefănescu în dialog cu Sever Voinescu

ora 19.30: Părinți și copii în conflictul dintre generații. O viziune personală

H.-R. Patapievici, conferință

Conferințele și dialogurile vor avea loc în Aula Magna a UVT.

Accesul publicului este gratuit și se face pe bază de rezervare online, completînd un formular pus la dispoziție pe paginile de Facebook ale organizatorilor. Toate evenimentele vor fi transmise live pe pagina de Facebook și pe canalul Youtube ale revistei Dilema veche.

Parteneri ai evenimentului: Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Teatrul German de Stat Timișoara

Sponsori: E. ON, City of Mara, Grup West Arad, Autonom