Propunerile Dilema veche - alpinism - poezie - proza

Publicat în Dilema Veche nr. 482 din 9-15 mai 2013
Propunerile Dilema veche   alpinism   poezie   proza jpeg

● La vîrsta de 52 de ani, primul alpinist român care a urcat pe Everest continuă să aibă planuri mari. Anul acesta, Constantin Lăcătuşu vrea să cucerească – în premieră mondială – vîrful Tsartse din Himalaya, împreună cu alţi patru alpinişti germani. Deşi are „doar“ 6343 de metri, vîrful Tsartse este neescaladat de om, pînă în prezent. Lăcătuşu se află la a treia tentativă de a cuceri acest vîrf periculos, pe care, în ultimii ani, mai multe echipe de alpinişti din întreaga lume au încercat să-l atingă, fără succes. Expediţia a început pe data de 6 mai, e planificată să dureze o lună, iar povestea ei va fi transmisă prin satelit. (Andrei Manolescu)

● Documentîndu-mă pentru dosarul despre comunism şi modul cum acesta este înţeles de cei care nu l-au trăit, am descoperit un site fascinant, cu ajutorul căruia am reuşit să mă întorc în timp. Istoria comunismului în România – o iniaţiativă a Fundaţiei Soros – este o lecţie de comunism pentru adolescenţii şi tinerii de azi, şi un motiv în plus de „antinostalgie“ pentru ceilalţi. (Adina Popescu)

● Corespondenţa lui Flaubert, în special cu Louise Colet. Se poate citi şi cap-coadă, şi pe sărite. Sentimentul va fi acelaşi: scrisorile vorbesc despre o intimitate artistică şi umană, aşa cum în era e-mail-urilor şi a Facebook-ului, nu ai cum să-ţi mai imaginezi. Se scria aşezat, cu conştiinţa că e important şi că nu mai poţi să dai delete. (Ana Maria Sandu)

● Anul acesta, nu doar Dilema veche a împlinit două decenii. Formaţia Sarmalele Reci sărbătoreşte, de asemenea, 20 de ani de existenţă, printr-un turneu naţional. Joi, 9 mai 2013, începînd cu ora 21,00, la Hard Rock Cafe din Bucureşti are loc concertul aniversar şi punctul culminant al turneului „Sarmalele Reci – Anul douăzeci“. Pentru toţi cei cărora le e dor de „Violeta“, „Mona“, „Ana are mere“, „Prostia la putere“, „Maniac“ sau „Şpriţ de vară“. (Patricia Mihail)

● Proza scurtă a celor cunoscuţi sub numele de Ilf & Petrov, 1001 de zile sau Noua Şeherezadă (traducere de Adriana Liciu, Editura Polirom) – povestiri şi schiţe, scenarii şi scenete, foiletoane şi vodeviluri, ficţiuni şi reportaje. Adică 840 de pagini de grotesc, absurd, comicării şi parodii ruseşti. (Marius Chivu)

● Dacă vă e dor de scriitorii Matei Florian şi T.O. Bobe, îi puteţi vedea vineri, 10 mai (Ziua Regelui), ora 18,30, la Librăria Bastilia din Bucureşti, cînd vor lansa La mine-n cap (Cartea Românească, 2013), romanul de debut al Laviniei Bălulescu. După care, dacă vă e dor de Toulouse Lautrec şi de-un concert acustic pe terasă, în lumina apusului de mai, puteţi merge, de la ora 20, la deschiderea oficială a terasei Readers Cafe. Dacă, în schimb, vă e dor de rege, nu ştiu ce să vă recomand. (Luiza Vasiliu)

● Cartea lui Cătălin Ghiţă, Orientul Europei romantice (Editura Tracus Arte, 2013, „Cuvînt înainte“ de Alexandru Cistelecan) – o relaxată (dar plină de miez) incursiune în poezia romantică, privită prin caleidoscopul „alterităţii ca exotism“. Un studiu încheiat la toţi nasturii, dar în care încape şi polemica, şi refuzul ideologizării şi, mai ales, umorul. Cine mai are curajul să încheie un studiu academic cu o glumă a lui Lovinescu povestind riposta unui student român agasat de un turc ce voia bacşiş: „Bacşiş, efendi? Ioc bacşiş, geanabet, caraghioz, puşlama, ciulama, tuslama, pacea, calabalîc, babalîc, ciorbalîc, sacîz, marafet, ghelir, chilipir, bucluc, ghiordum, hai bacşiş? – sictir, bre!“ (Simona Sora)

● Dacă vreţi veşti bune, intraţi pe www.centuracicloturisticabucuresti.ro şi o să vedeţi cum prinde contur o idee foarte bună: o reţea de comunităţi rurale din jurul Capitalei, unde să se amenajeze trasee pentru cicloturism. Adică, pe scurt: Centura Cicloturistică Bucureşti. Primul „circuit“ de acest fel a fost inaugurat acum cîteva săptămîni, în comuna Ciocăneşti (la 30 de km de centrul Bucureştiului). Dacă aveţi bicicletă, poftiţi. Dar – ca să nu fiu înţeles greşit – precizez că nu e o veste bună doar pentru biciclişti: ideea principală e că, în jurul prăfoasei şi agitatei noastre Capitale, ai ce face şi ai ce vedea. Totul e să vrei. (Mircea Vasilescu)

● Un prînz la restaurantul militar Bucureşti, adică la Casa Centrală a Armatei, dacă vrei să ai o plăcută senzaţie de întoarcere nostalgică în timp, în faţa cunoscutului caşcaval pane, a ficăţeilor de pui, a „muşchiului de văcuţă“ sau a „muşchiuleţului de porc“. Toate, însă, într-o locaţie impunătoare şi la preţuri rezonabile. (Iaromira Popovici)

● În Capitală, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, pînă pe 12 mai, are loc expoziţia de ouă încondeiate „Sărbătoarea Paştelui“, unde puteţi descoperi, pe lîngă arta încondeierii, tradiţii româneşti legate de sărbătoarea pascală. (Stela Giurgeanu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.