Budapesta în preajma unei întîlniri

17 februarie 2015
Ce a făcut şi ce n a făcut Sorin Oprescu jpeg

Am trecut de curînd prin Budapesta şi mi s-a părut că are asfaltul chiar mai ondulat decît Bucureştiul. Desigur, între Budapesta şi Bucureşti sînt multe diferenţe. Dar poate nu chiar ca între Dunăre şi Dîmboviţa.

Cele mai multe dintre somptuoasele clădiri ale Budapestei suferă încă de înnegrirea şi cojirea tencuielilor, pe care bine o cunoaştem şi de la Bucureşti. Se pare că amprenta comunismului e greu de şters, chiar şi după un sfert de secol.

Ajuns la un hotel central din capitala maghiară am descoperit că dacă nu plăteşti cash, oamenii de acolo au prostul obicei de a-ţi bloca o sumă destul de importantă de pe card, pe post de garanţie. O sumă care, practic,  dublează costul cazării. Deşi încercau să te liniştească, spunîndu-ţi  că banii se vor debloca automat în cîteva zile, ştiam prea bine din experienţă, că dacă n-ai cine ştie ce aranjamente speciale cu propria bancă, asemenea garanţii se deblochează după cel puţin 30 de zile.

Sînt locuri în care procedurile absurde bat bunul simţ şi unde pare limpede că e absolut inutil să întrebi la ce le foloseşte o asemenea garanţie. Totuşi, nu te poţi abţine să nu întrebi de ce recepţionerul îşi permite să-ţi studieze cardul bancar pe toate părţile. Cînd vezi că răspunsul e neclar, n-ai decît să speri că nu e decît un alt obicei prost.

Aşa ceva ar fi de neconceput în Austria vecină, după cum observa o altă turistă româncă. În holul hotelului, ea ni s-a plîns că deîndată ce treci graniţa în fostul lagăr socialist, te poţi aştepta la orice surpriză. Era tot în tranzit spre România, după o vacanţă la schi în Austria şi avea probleme serioase cu acel cochet hotel.

Familiei ei îi fusese repartizat un apartament aflat într-o clădire alăturată, unde însă, atît părinţii cît şi cei doi copii mici, s-au văzut obligaţi să-şi pună mănuşi în mîini şi căciuli pe cap, pentru că apartamentul nu mai fusese încălzit de foarte multă vreme. Recepţionerul dădea din umeri, sugerîndu-le că nu are alternativă.

Nu ştiu cum şi-a rezolvat pînă la urmă compatrioata noastră problema, fiindcă m-am grăbit să-mi iau în primire propria cameră pentru a mă asigura că totul e în ordine. Mi-am adus aminte că cineva îmi povestise cum la Hilton-ul din aceeaşi Budapestă, doar dacă mişcai vreo sticlă din frigiderul bar al camerei, numai ca să te uiţi la ea, un sistem electronic de scanare înregistra costul ei, care ţi se trecea automat în cont. O altă tîmpenie care, probabil, în mintea managerilor trecea drept o culme a eficienţei şi siguranţei.

Revenind la hotelul nostru, bucuros că nu era frig şi că totul părea în regulă, am dat drumul la televizor. Am trecut în fugă de canalele ungureşti dar, în goana zapării, am avut senzaţia că văd cam de multe ori figura lui Victor Orban. N-am apucat să studiez mai bine problema că după canalele ungureşti, am nimerit imediat peste vreo două ruseşti, dintre care, la unul era bine instalată figura frigorifică a lui Vladimir Putin.

Ştiu că amîndoi liderii chiar se întîlnesc la Budapesta zilele acestea, în ciuda opiniei publice din întreaga Europă şi a manifestaţiilor de protest ale ungurilor. În cinstea acestei vizite, premierul maghiar vrea să boteze o piaţă din Budapesta cu numele de Moscova. Nu ştiu cît va dura noul nume, dar mi se pare că amintirea anilor 1956 şi 1989 s-a şters mai repede decît cea a prieteniei tovărăşeşti între popoare.
 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.