Cabotinii

11 septembrie 2019
E cool să postești jpeg

Am urmărit, săptămîna trecută, la Constanța, în cadrul Galei Hop, concurs destinat tinerilor actori pînă în 33 de ani, mai multe evoluții (majoritatea) despre care pot spune, cel mult, folosindu-mi toată complezența socială de care sînt capabilă, că au fost „mediocre” – în fapt, un carnaval al kitschului.

Ceea ce m-a întristat foarte tare, pentru că, de mai bine de 20 de ani, Gala Hop este o șansă reală pentru tinerii actori – nu doar să se facă remarcați, dar să aducă pe scenă toată prospețimea artei, tot acel suflu al creației nepervertite de clișee, să apară în toată puritatea esenței lor creative. Nu a fost cazul. Cei mai mulți dintre concurenți păreau că sînt acolo, nu pentru bucuria artei, ci pentru a epata prin grotesc, pentru a „împușca” proverbiala notă 5.

M-a întristat și faptul că, deși au existat și cîteva vîrfuri, cu doar cîteva excepții (Roxana Fânață și trupa spectacolului Wor(l)ds in Progress), acestea nu au fost premiate – poate și din cauză că, în marea de cabotinism, acestea au fost pierdute din vedere.

Bineînțeles, neavînd patalama de om de teatru cu studii la butonieră pot vorbi doar din postura de spectator. Acel spectator, care, afundat în fotoliu, siderat cu fiecare evoluție care îi trezea toxica întrebare retorică „Dar de ce?”, în lipsă de altă emoție pe care arta teatrului ar fi trebuit să mi-o nască, mi-am lăsat gîndurile să extrapoleze nițel situația în care mă aflam.

Și, pornind de la nedumerirea în fața dorinței unora de a se face actori, cînd era evident că nu au stofă pentru așa ceva, mi s-a părut că scena din fața mea devine, la  scară redusă, scena publică a României de azi.

O scenă care abundă de actori slabi, care n-au ce căuta acolo, dar merg pe principiul „încercarea moarte n-are” – transformînd astfel șansa de a realiza ceva într-o tentativă de a-și testa norocul. N-au dicție, pe mulți nici nu-i înțelegi. N-au prestanță, dar mizează pe gesturi și glumițe de „autobază”, menite să provoace simpatie, prin rîsul de mahala. Dacă vor să fie gravi, urlă, scuipă, se zbat ca posedați de diavol. Nu reușesc să transmită nici o emoție, pentru că, de fapt, nu au nici un mesaj de transmis, dar cumva păcălesc auditoriul prin faptul că ei sînt „pe scenă”. Își ascund lipsa de talent, folosind fără jenă tot felul de măscări, pentru că știu că, la final, vor primi aplauze – pentru că „așa se face”. Dacă totuși dau rateuri majore, sînt „sărăciți”: n-a fost vina lor, săracii, ci a „temei” pe care au primit-o – această permanentă oblojire românească care nu face decît să întrețină  mediocritatea și lipsa de profesionalism.

Nu pare asta societatea în care trăim? O societate în care ne-am obișnuit atît de mult cu fușereala, încît nu ne mai dăm silința să aspirăm către valoare - căci tot nu contează. În care permitem grobianismului și imposturii să evolueze pe scenă, întreținîndu-le prin aplauze mecanice. O Românie unde talentul și munca sînt trecute cu vederea, pentru că, nu-i așa, ăi mai pestriți ne iau ochii, iar vulgaritatea e oricum mai prețuită decît bunul simț.

Deși le cunoaștem cu toții și dăm afirmativ din cap la toate cele de mai sus, lucrurile tot nu s-au schimbat. De 30 de ani. Și nici nu se vor schimba, cît timp vom continua să aplaudăm, cu entuziasm, orice non-valoare, validînd cabotinismul, ignorînd faptul că, în acest timp, talentul și profesionalismul vor renunța, pline de lehamite, își vor face bagajele și vor pleca.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.