De dragoste

24 februarie 2015
Oameni ocupați  jpeg

De Dragobete  - și nu numai - am re-răsfoit din cărțile de iubire dragi mie (dar ce cărți nu sînt și de iubire?) și am adunat cîteva citate, fără nici o pretenție de unificare ori comparație. Arhicunoscute sau mai puțin, despre iubiri-pasiune, împlinite ori neîmplinite, reale sau imaginare, cu obiect bine circumscris ori ba...:

”La început era ca în transă: vedea copacii, drumurile, gropile, pe Rodolphe, și încă îi simțea brațele în jurul mijlocului, în timp ce frunzișul fremăta și trestiile șuierau.

Dar zărindu-se în oglindă, se miră singură de cum arăta. Niciodată nu avusese ochii atît de mari, de negri, nici atît de adînci. O influență subtilă îi transformase întreaga ființă.

Își repetă: ”Am un amant! Un amant!”, încîntată de acest gînd de parcă trăia o a doua pubertate. Avea deci să încerce acele bucurii ale iubirii, febra fericirii pentru care își pierduse speranța. Pătrundea în ceva minunat unde nu va exista decît pasiune, extaz, delir; o înconjura o imensitate albăstruie, culmi mărețe de emoții străluceau în gînduri, iar existența banală nu i se mai părea decît ceva foarte îndepărtat, pierdut acolo jos, în întuneric, între aceste piscuri.

Atunci își aduse aminte de eroinele cărților pe care le citise, și mulțimea acelor femei adultere începu să-i susure în minte cu voci de surori care o vrăjeau. Devenea ea însăși o părticică vie din propria ei imaginație și își împlinea lungul vis al tinereții, văzîndu-se pe sine ca pe una din acele îndrăgostite pasionale pe care le invidiase atît. De altfel, Emma trăia un sentiment de răzbunare. Nu suferise destul? Dar acum triumfa, și iubirea, atît de îndelung strunită, ieșea la lumină în toată splendoarea, într-o veselă efervescență. O savura fără remușcări, fără îngrijorare, fără tulburare. ”(Gustave Flaubert, ”Doamna Bovary”, Adevărul Holding 2009, traducere de Aurelia Ulici)

”Îi separa o jumătate de cameră și nici unul dintre ei nu schiță vreun gest. Archer avea conștiința unei indiferențe totale față de prezența ei fizică; parcă nici nu realiza că ea se află acolo, dacă nu i-ar fi atras atenția una din mîinile ei, așezată cuminte pe masă (...). Acum, imaginația i se învîrtea în jurul ei ca prinsă-ntr-un vîrtej; totuși nu făcu nici gest să se se apropie de ea. Cunoscuse dragostea care e hrănită de mîngîieri, și care le hrănește, dar pasiunea ce o simțea acum era prea profundă pentru a admite satisfacții minore. Era terorizat de ideea că ar fi putut face ceva care să șteargă urma ecoului lăsat de vocea ei. Avea convingerea, unică și fermă, că nu se va simți niciodată complet singur.” (Edith Wharton, ”Vîrsta inocenței”, Polirom 2014, traducere de Sanda Retinschi)

”Stă întins în camera lui, înconjurat de hărți palide. E fără Katharine. Foamea lui vrea să mistuie toate regulile, întreaga etichetă socială. Viața ei alături de alții nu-l mai interesează. Nu-i vrea decît frumusețea lemnoasă, teatrul de expresii. Vrea mărunta și tainica privire dintre ei, cea mai restrînsă rază vizuală, deosebirile dintre ei așezate alături, ca două pagini lipite într-o carte închisă. A fost descompus de ea.

Și dacă ea l-a adus pînă aici, pînă unde a dus-o el pe ea? ” (Michael Ondaatje, ”Pacientul englez”, Univers, 1998, traducere de Monica Wolfe-Murray)

”Paznicul – un bărbat atît de comun! Așa îl văzuse în acea dimineață. Mintea ei stărui asupra acestei trăsături. Și totuși, trupul ei striga cu o mie de glasuri: . ”Nu! Nu! E unic!” Sărmana Constance gemea în gînd. ”Impulsul perpetuării speciei este acela care îl transfigurează în ochii mei`, își spuse ea folosind una dintre expresiile favorite ale lui H.G.Wells, pe care o disprețuia. Trupul ei rîse cu glas tare. (...) Da, și de ce nu? Îl transfigura. Da, era o transfigurare. (...) Paznicul ei avea, într-adevăr, o anumită finețe și puritate a cărnii. Trupește, era mai aproape de Dumnezeu decît oricare alt bărbat, decît Clifford.” (D.H. Lawrence, ”Amantul Doamnei Chatterley”, Litera 2010, traducere de Antoaneta Ralian)

”Nu numai că Hans Castorp părea să fi ajuns la un asemenea punct mort, dar acest lucru îi apărea adevărat pentru lumea întreagă, pentru tot, pentru ”ansamblu”(...). De la neobișnuitul sfîrșit al relațiilor sale cu o anumită personalitate, de la tulburările de tot felul pe care acest sfîrșit le provocase în sanatoriu și de cînd Clavdia Chauchat părăsise din nou comunitatea celor de aici, de sus, de la despărțirea care avusese loc, la umbra tragică a unei mari renunțări, din respect pentru defunct, între tînăra femeie și cel care se tutuise cu stăpînul și suveranul ei, deci, de la această cotitură, tînărului i se părea că schiopăta ceva atît în lume, cît și în viață, că toate mergeau din ce în ce în ce mai prost și că îl cuprindea o neliniște crescîndă, ca și cum un demon ar fi pus mîna pe putere, un demon periculos și bufon, care juca de multă vreme un rol însemnat, dar care își proclamase de curînd autoritatea fără rezerve, inspirînd o teroare misterioasă și sugerînd gînduri de fugă – un demon care se numea stupiditate.”(Thomas Mann, ”Muntele vrăjit”, Adevărul Holding 2011, traducere de Petru Manoliu).

”Clarissa se bucura, pur și simplu, fără nici un motiv anume, de prezența caselor, a bisericii,  a omului și a cîinelui. E o copilărie, știe asta. Nu are măsură. Dacă ar fi s-o exprime public (acum, la vîrsta ei), această iubire a eului ar încadra-o în categoria proștilor și naivilor, a creștinilor cu chitare acustice sau a soțiilor care au consimțit să fie inofensive în schimbul unui acoperiș. Totuși, această dragoste fără discriminare o simte ca fiind total serioasă, de parcă tot ce există pe lume este parte a unei intenționalități necuprinse, de nepătruns (...)”. (Michael Cunnigham, ”Orele”, Polirom 2003, traducere de Magda Teodorescu)

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.