Florence + The Machine live – un tour de force emoțional

Ioana OLĂRAŞU
9 aprilie 2019
Florence + The Machine live – un tour de force emoțional jpeg

Barcelona, 20 martie 2019

Vocea ei depășește limitele timpului interior pînă aproape, în spațiul cosmic, de unde ne-a cîntat, la Barcelona, versuri scrise în stare de mahmureală de acum zece ani: the stars, the moon, they have all been blown out/ you’ve let me in the dark (Cosmic Love). Trimitea cîte o notă înaltă în albastrul întunericului respirat de atîtea suflete, așteptînd cu grație să o primească înapoi, în inima ei. Iar unde nota își găsea culcușul, se aprindea o lumină. Din aproape în aproape, un cer înstelat.

Florence ne-a lăsat să înțelegem că se simte acasă pe scenă, cu naturalețea unui om care își trăiește visul și care, atunci cînd nu este cufundată în seriozitatea propriilor trăiri, își rostește cristalin și temător recunoștința, umilă în conștientizarea darului său.

Desculță în asumarea propriilor emoții, cu alura hipnotică a unei zeițe, a trecut de la agonie la extaz prin filtrul serenității. Are ceva din Venus a lui Botticelli, emanînd, totodată, o imensă forță interioară, singurul far posibil cînd intensitatea trăirilor pare să amenințe barierele eului. Prezența ei magnetică a dirijat tot timpul valurile emoției create. Te cucerește, dar nu ia niciodată ceea ce nu-i aparține. Noi reacționam la cel mai fin gest al ei, aproape vrăjiți de nisipurile mișcătoare ale rochiei sale. Dinspre scenă înspre public și viceversa a curs intens un flux emoțional, pe care ea l-a simțit și l-a pus, încîntată, în termenii unei „energii feminine.”

Povestea, la lansarea albumului High as Hope, că l-ar fi numit The End Of Love. Nu în sens nihilist. După How Big How Blue How Beautiful și tulburătoarea odisee emoțională asociată, noul album s-a așezat firesc pe aripile vocii ei, cînd nu se aștepta, fără presiunea de a crea. Este un album scurt, spun criticii, care poate lăsa impresia că este neterminat, dar tocmai acest spațiu care respiră în tăceri inundă atmosfera muzicală cu senzația nedefinitului, a posibilului, al unei transformări vii. Respirațiile ei nu sînt forțate (deși vocea rămîne forte), iar asta se simte la întîlnirea muzicii cu intimitatea experiențelor mărturisite prin versuri. Așadar, albumul nu este despre sfîrșitul iubirii, ci despre metamorfoza percepției sale, despre sfîrșitul iubirii înțeleasă ca formă de dependență. De aici și libertatea cu care se exprimă, atingînd note high as hope.

Una dintre cele mai frumoase piese de pe High as Hope, 100 years, îmbrățișează cele două stări care o învolburează în ritmul transformării: frica și pacea. Cîntă: give arms to pray with, instead of ones that hold too tightly, zbătîndu-se între divin și preaomenesc. Secretul tumultului este lupta pentru a extinde conștiința spre o formă superioară de acceptare, care include transparent adevărurile dureroase, inerente naturii umane. The stars do not take side.

În a doua parte a piesei, trupul ei se lasă în ritmul tobei, iar eliberarea devine viscerală. Ca o pasăre în colivia propriilor limitări, își dă voie să treacă prin intensitatea crucială a durerii, doar pentru a-și regăsi forța la final, încheiînd într-o postură herculeană. A închis focul copleșitor în sclipirea ochilor ei, gata să renască în următoarea piesă. Metamorfozele vulnerabilității.

Backing vocalul este corul ei de îngeri, ecoul îndepărtat al echilibrului, iar harpa completează nelumesc lirismul ei. Fără the Machine, Florence și-ar pierde o bună parte din „puterile magice”. Se poate spune și altfel: Este nevoie de încă cinci oameni pentru a completa instrumental spectrul vocii ei, astfel încît totul să sune ca o simfonie eliberatoare căreia să nu-i poți rezista. Acea voce care nu tremură nici în miezul celor mai amețitoare piruete emoționale te duce adînc în propria profunzime, cu certitudinea că te poți baza pe ea.

Pentru a nu știu cîta oară în acest turneu, Florence și-a dezlănțuit catharsisul cu Delilah. A dispărut în public și a continuat cu What kind of man, scuturîndu-și pletele și gîndurile în timp ce cînta urcată pe gardul care o separa de mulțime, ținîndu-se de mîinile celor prezenți. Pe aceeași temă au mai fost Ship to Wreck, Dog Days are Over. De pe albumele vechi am mai pus la suflet următoarele piese: Between Two Lungs, Only If for a Night, Queen of Peace, Shake It Out (piesa de final). În total, 17 piese.

Cu intuiția infinitului și a iubirii care nu se termină pentru că respiră, irevocabil prin toți porii, Florence și-a dat la o parte straturile de temeri și ne-a arătat o inimă vie, căreia nu îi este teamă să trăiască, deși nu poate să simtă cu moderație. A transmis, în felul ei, că pentru a ajunge la miez e nevoie să privim prin ferestrele conștiente ale sufletului, chiar dacă încăperile ne-au devenit neîncăpătoare de tot felul de balauri interiori, inventați cu măiestrie. Ei pot copleși atîta vreme cît ne facem că nu există. Poate dacă deschidem ferestrele își vor aduce aminte că pot zbura. Iar noi ne vom da seama că e un fapt minunat să iubim însăși viața. It’s such a wonderful thing to love (Patricia). Și dacă ne dăm seama, ne vom putea aminti ori de cîte ori ne va fi greu.

Către Florence + the Machine,
cu minunate mulțumiri,

Ioana Olărașu

Credit foto: Ioana Olărașu

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.