2. Cu Elena despre Marilyn

28 martie 2012
2  Cu Elena despre Marilyn  jpeg

La Sfîntu Gheorghe se joacă teatru. Bienala Reflex (16 – 30 martie) organizată de Teatrul Tamási Áron  a adus în inima secuimii spectacole cu estetici îndrăzneţe, unele la limita teatrului cu orice altceva. Spectacolul care a dominat prima parte a festivalului a fost Persona. Marilyn în regia lui Kristyan Lupa la Teatr Dramatyczny din Varşovia. Faptul că spectacolul a fost incitant este demonstrat de discuţia pe care am purtat-o pe facebook cu actriţa Elena Popa de la Teatrul Andrei Mureşanu din Sfîntu Gheorghe (fanii Afrimului o ştiu din spectacolele lui, de exemplu, în rolul bunicii împăienjenite din Alge.Bernarda's House Remix, Dora din Nevrozele sexuale ale părinţilor noştri sau Nymse din Mai întîi te naşti, spectacol prezentat şi în Bienala Reflex din acest an).

e.p:  oana dragă, am văzut şi a doua oară spect lui lupa... acelaşi spectacol şi totuşi alt spectacol, într-o cheie diferită, fără lentoarea şi ritmul ăla deşirat şi abscons din prima seară. al doilea spectacol fu unul foarte aşezat, cu picioarele pe pămînt, fără fiori ca din altă lume, cu umor chiar pe alocuri, iar sandra, actriţa principală, mie mi se pare o artistă uriaşă, de fapt, cred că pentru ea m-am mai dus să văd o dată show-ul. a treia oară, însă, nu l-aş mai vedea...

o.s.: mie tocmai ritmul ală deşirat mi-a imprimat o stare cataleptică. mă simţeam în Marilyn, printre dorinţe şi neputinţe, jucîndu-mă cu cîrlionţii ei corect rebeli . cam ăsta a fost spectacolul pentru mine: un poster cu imaginea dorinţei, sfîşiat pînă la sînge. ştii visul ei în care coboară goală pe stradă şi oamenii o ocolesc. are o replică acolo: „m-au recunoscut şi nu vroiau să mă cunoască”. cred că asta e esenţa spectacolului.

simeon stalpnicul png

e.p. : şi momentul de confesiune al sandrei, plîngînd şi spunînd că marilyn nu e un personaj. că e o cautare foarte grea la limita cu disperarea... pt mine, ăsta e punctul fierbinte al spectacolului.

o.s: cred că de asta a ales sandra identificarea lui marilyn cu grushenka din Karamazovi. e o alianţă a disperării intre ele, doar că marilyn nu se poate resemna. de aici autodistrugerea. o tonă de vulnerabilitate atît de simplu exprimată prin cămaşa pusă peste corpul gol. am mai văzut asta într-un spectacol, în Ivanov-ul lui Tamás Ascher în care Ivanov avea un monolog foarte lung îmbrăcat doar într-un maieu. cînd spectatorii au realizat că e gol, s-a schimbat consistenţa aerului în sală .

e.p.: paula îi spunea lui marilyn: "eşti mai importantă decît isus". eu i-aş spune sandrei: "eşti mai importantă decît marilyn". dar poate că ştie deja asta .

simeon stalpnicul png
simeon stalpnicul png
simeon stalpnicul png

o.s. : acum ajungem la perspective. marilyn_văzută_de_doctor/ prietenă/ iubiţi (întîmplători)/ regizori/ actriţa care o joacă - sandra, niciodată marilyn _văzută_de_marilyn. poate perspectiva asta lipseşte din spectacol cu un rost.

e.p.: sau poate că ceva din fiinţa ei s-a disipat într-atît în toţi ceilalţi că ei nu i-a mai rămas nimic. doar fantomaticul şi dezarticulatul „trebuie să muncim pămîntul, mytia!”

o.s.: poate. oricum, asocierea lui marilyn cu dostoievschi e bizară la prima vedere. poate chiar şi la a doua. chiar şi tuşa la chaplin (marilyn se află în vechiul studio al lui chaplin) pare ciudată. dar asta vine din stereotipia imaginii pe care o avem despre marilyn şi cred că asta demonstrează spectacolul.

...

e.p. : bună dimineaţa . uite, a mai trecut o zi, mă întorc cu gîndul la cele 2 reprezentaţii ale show-ului lui lupa şi am impresia că, în afară de combustia şi bogăţia interioară a actriţei, nu rămîn cu nimic. oare asta o fi fost intenţia lui lupa?

simeon stalpnicul png

o.s.: nu cred că a vrut să videze spectacolul din jurul sandrei. cred că senzaţia de „nimic” este mai degrabă proiecţia lui marilyn, o exteriorizare a interiorului. în fond, asta e problema lui marilyn: e vidată de propria ei imagine.

e.p.: hmmm.... şi asta justifică şi mai mult momentul de confesiune al actriţei despre imposibilitatea de a o „juca" pe marilyn. s-a aliat, cum bine ai zis, cu grushenka din disperare. grushenka funcţionează ca un filtru cu ajutorul căruia personalitatea actriţei iese ca un abur la suprafaţă, iar marilyn rămîne doar un pretext,un simplu element declanşator. dar, mă rog, poate că faptul că am văzut de 2 ori show-ul, în două reprezentaţii ciudat de diferite, mă face să simt lucrurile în felul ăsta. şi poate că punctul meu de vedere e unul foarte subiectiv, al actorului spectator care, mai ales la genul ăsta de spectacol, poate genera o empatie mai aparte...

o.s.: apropo de actorul - spectator: ai empatizat cu spectacolul ca actor sau ca spectator? mă întreb foarte serios cum reacţionează publicul (dintr-un oraş mic, dar nu neapărat conservator) la un astfel de discurs dramatic, vizual psihanalitic şi la o astfel de estetică îndrăzneaţă (nu am văzut afişul, dar sper că scria „interzis sub 18 ani”).

e.p. : păi e clar că am empatizat ca actor şi sînt sigură că e perfect normal. eu cred că publicul a fost destul de impresionat de spectacol, am stat de vorbă cu cîţiva,unii chiar foarte fericiţi că s-a jucat la ei în oraş un spectacol de aşa factură. nu ştiu nimic despre limita de vîrstă, o să întreb, daca vrei. mie îmi face tare bine discuţia asta cu tine despre show-ul lui lupa, să ştii, şi îţi mulţumesc mult pentru asta.

o.s.:  ai juca un rol ca ăsta? dincolo de bogăţia psihologică şi de estetica visual - pop, este un rol care fragilizează actriţa. conţine nuditate explicită (scena de sex fără sex este una dintre cele mai poetice expresii ale vulnerabilităţii pe care am văzut-o vreodată în teatru).

e.p. : hmm, greu de zis... la genul ăsta de scufundări interioare mă arunc cu mare avînt de obicei, dar mi se întîmplă şi să mă întorc din drum sau să mă opresc la un anumit nivel dacă simt că partenerul de scufundare (în cazul ăsta, regizorul, fireşte) e un fals companion sau unul comod sau egoist. nu ştiu dacă aş putea juca un asemenea rol. posibil că nu. dar de un lucru sînt foarte sigură şi anume că Sandra Korzeniak e o actriţă minunată pe care mi-aş dori să o văd şi în alte spectacole. în schimb, nu am nici o curiozitate faţă de alte creaţii ale domnului lupa. nu îmi doresc să văd Factory 2... dar îi ador pe foştii lui elevi, klata şi warlikowski. chestii de feeling, aşa...

o.s. :  auzi, elena, dar ţie îţi place marilyn?

simeon stalpnicul png

e.p. : băi, sincer, n-am nici un fel de sentimente faţă de ea.

simeon stalpnicul png




Teatr Dramatyczny, Varşovia
PERSONA. MARILYN
DISTRIBUŢIA: Sandra Korzeniak, Katarzyna Figura, Piotr Skiba, Władysław Kowalski, Marcin Bosak, Henryk Niebudek, Agnieszka Wosińska, Paweł Miśkiewicz, Agnieszka Roszkowska, Krzysztof Dracz, Andrzej Szeremeta, Marcin Tyrol, Adam Graczyk, Małgorzata Maślanka, Jolanta Olszewska, Marek Lisik
Muzicieni: Magdalena Bojanowicz (cello), Anna Sikorzak-Olek (harp), Barbara Skoczyńska (percussion instruments), Dariusz Pogłud (double bass), Krzysztof Zbijowski (clarinet)

Regia, scenariul şi scenografia: Krystian Lupa
Muzica: Paweł Szymański
Costumele: Piotr Skiba
Video: Jan Przyłuski
Foto: Katarzyna Paletko

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.