Alex

16 februarie 2011
Alex jpeg

Alexandru Ardelean este elev în clasa I A a şcolii generale din comuna Vadu Izei, Maramureş, şi este unul dintre cei mai buni. Aici se termină, din păcate, similitudinile dintre Alex şi un copil normal.

S-a născut într-o dimineaţă friguroasă, la 1 februarie 2003, în spitalul Sighet, cu probleme locomotorii, la care se mai adaugă altele. El suferă de parapareză spastică combinată cu dispaxie orofacială. Cu alte cuvinte, se mişcă greu, doar ajutat, iar posibilităţile de exprimare sînt reduse.
Mama sa a observat la cîteva luni că copilul stă pe vîrfurile picioarelor în pătuţ, semn că ceva nu e în regulă. Părinţii, oameni simpli, nu au disperat şi au încercat să-i ofere copilului o viaţă normală. Au fost cu el la doctori, au început tratamente şi a urmat prima operaţie, făcută la Baia Mare, care i-a dat lui Alex posibilitatea de a face cîţiva paşi, ajutat. Alex a fost dus la grădiniţa din sat, la fel ca alţi copii.

Acum este la şcoală. Părinţii au continuat tratamentele, cu greu, pentru că nu au mijloace financiare deosebite. Tatăl a lucrat la construcţii în Israel, ca să poată strînge bani pentru o casă nouă, dar banii s-au dus pe tratamentele lui Alex. Acum nu mai lucrează decît prin sat. Apoi, a mai apărut şi Raluca, sora lui Alex, în vîrstă de 4 ani, o fetiţă absolut normală.

Am fost martor la ultima zi de şcoală din anul 2010 a lui Alex. De dimineaţă, mama îl pregăteşte, ca de obicei. Tatăl face focul şi aduce apă de la fîntîna din curte în căsuţa parcă de pitici în care familia de patru persoane locuieşte. Casa are o singură cameră şi un hol în care este amenajată şi bucătăria. Atît. În cameră, pe perete, pe lîngă icoane este şi diploma lui Alex de la participarea la concursul Eurojunior. Apoi, aproape peste tot, cutii de puzzle. Alex este fascinat de aranjarea sutelor de bucăţele în ordinea lor firească, dovadă că mintea şi sufleţelul lui sînt doar încorsetate de un trup care nu-l prea ajută. Păpuşile Ralucăi stau aliniate pe marginea patului. Tot felul de enciclopedii se înghesuie pe mica masă sub formă de birou a lui Alex. Este îndrăgostit de ele şi mare fan National Geographic.

Anuţa, mama lui Alex, îl spală şi îl îmbracă. Odată „ambalat”, Alex este preluat de tatăl lui şi pus într-un scaun special pe partea din spate a bicicletei, singurul mijloc de transport al familiei. Mama împinge bicicleta spre şcoală, pe uliţa plină de zăpadă. Raluca cea mică îl însoţeşte şi ea pe Alex pînă la şcoală. Acolo, dacă ajunge în clasă, citeşte fără cusur tot ce scrie pe tablă, cu litere mari. Pe cele mici încă nu le stăpîneşte.

În clasă, Alex are, primit nu ştiu de unde, un cărucior cu rotile, în care mama îl instalează. Astfel, Alex stă în prima bancă şi este la fel de activ ca oricare alt elev al învăţătoarei Daniela Arba. „Ştiu că Alex a fost şi la grădiniţă, aşa că are o dezvoltare intelectuală normală. În ciuda dificultăţilor de exprimare, Alex este un elev la fel de bun ca şi colegii lui. Ca atare, în acord atît cu părinţii, cît şi cu conducerea şcolii, am hotărît să nu-l părăsim pe Alex şi să-l ţinem cu noi, să nu se ducă la vreo şcoală de copii cu nevoi speciale”, îmi spune învăţătoarea.
Copiii sînt mai degrabă, cu toţii, eroii poveştii. În puritatea lor, ei sînt cei care formează universul băieţelului. Ei nu au nicio problemă că Alex, colegul lor, este cum este. Îl consideră unul de-al lor, îl ajută şi îi sînt prieteni şi la şcoală, şi acasă.

Pe hol, lîngă uşa clasei, aşteaptă mama. Stă acolo toată ziua, aşteptînd pauzele, ca să-l ajute pe Alex să se ducă la toaletă şi să facă cîţiva paşi. De abia îşi stăpîneşte lacrimile: „Am făcut tot ce am putut. Am fost la Baia Mare, am fost la Cluj cu băiatul. La Cluj am început curele de recuperare după prima operaţie. Apoi, am aflat că la Borşa se fac mai multe proceduri de recuperare decît la Cluj, şi este şi mai aproape. Îl ducem pe Alex acolo, odată la trei luni, la o policlinică de recuperare locomotorie, unde face kinetoterapie, masaj, electroterapie şi împachetări cu parafină, ca să-i menţinem mobilitatea. Din cauza dispaxiei orofaciale, băiatul stă mai mult cu gura deschisă, ceea ce favorizează apariţia bronşitei astmatice. Anul ăsta (2010) de cinci ori l-am internat. A făcut cîte zece zile de tratament, urmate de cîte două săptămîni de stat acasă. Colegii l-au ajutat să rămînă informat şi cu lecţiile la zi. La Borşa am aflat, de la o altă mămică, de echipa de doctori de la Chişinău, unde s-ar face operaţii mult mai uşoare pentru redobîndirea mobilităţii la copii cu problemele lui Alex. La Galaţi se organizează consultaţii pentru copiii din România, iar la Chişinău se fac operaţiile. Am auzit că sînt uşoare, că pacienţii, după o zi, pot pleca acasă. Alex ar avea nevoie de o cascadă de asemenea operaţii pentru tendoanele lui. Ne-am duce şi noi, dar nu mai putem. Pînă acum, toţi banii noştri s-au dus pe tratamentele lui Alex. Nu avem alte surse de venit, în afara ajutoarelor copiilor pe care le primim de la stat. Noi, părinţii, nu mai sîntem angajaţi. Suma de 1850 de euro, cît ar costa următoarea operaţie necesară lui Alex, nu avem de unde să o strîngem. Poate că Alex nu va fi niciodată perfect sănătos, dar poate îl ajutăm să se descurce singur, să meargă măcar. Problemele de exprimare se pot rezolva şi ele, dar deplasarea este prioritară”.

Sună clopoţelul. Cu strigăte de bucurie, copiii se grăbesc să iasă în pauză. Mama lui Alex intră în clasă şi împinge căruţul lui Alex pe hol. Acolo îl dă jos din căruţ şi, cu ajutorul tuturor, Alex face cîţiva paşi, susţinut de subsuoară. Toţi copiii stau în jurul lui, strigă, fac glume şi se distrează. Niciunul nu-l consideră mai prejos. În limitele lui, Alex rîde şi el. Nu pot descrie expresia de pe faţa lui.

Se termină şi ultima zi de şcoală pentru clasa I A la Vadu Izei, pe anul 2010. Alex, ajutat de mama sa, pleacă acasă. Pe hol, colega lui de bancă îl mai întreabă o dată dacă mai are nevoie de ceva, dacă îl mai poate ajuta cu ceva. Pe tabla clasei scrie mare: A venit Moş Crăciun!, semn că elevii s-au pregătit pentru prima zi de şcoală din 2011. Pentru Alex, băieţelul de şapte ani, greu încercat de soartă, Moş Crăciun, prietenul tuturor copiilor, întîrzie. 

Grigore Vîrsta
este producător la TVR.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.