Am întîlnit germani fericiţi (dar nu ştiu dacă toţi erau nemţi!)

6 iunie 2013
Am întîlnit germani fericiţi (dar nu ştiu dacă toţi erau nemţi!) jpeg

Într-una dintre amiezile mele berlineze recente, mi s-a oferit ocazia savuroasă de a prezenta un film documentar despre istoria României unui public germanofon – ale cărui impresii, la final, urmau să fie în mod evident diverse. În sala frumos furniruită a Institutului Cultural Român din Berlin erau oameni cîteva zeci, adunaţi la ceas de înserare. Am întîlnit pe de-o parte berlinezi care nu cunoşteau prea mult România, dar care ştiau bine, din istoria propriei lor ţări, ce-a însemnat Al Doilea Război Mondial – sau comunismul. Apoi am întîlnit cîţiva oameni care se născuseră pe pămînt românesc şi care plecaseră cîndva în anii ’70-’80, din motive evidente astăzi. Şi totodată am întîlnit germani mai tineri, născuţi prin diverse colţuri ale României şi pentru care România este un soi de creatură îmbrăcată într-un abur de nostalgie (“Germanii sunt nebănuit de sentimentali”, îmi spunea odată dna Georgeta Dimisianu şi cred că aşa e), o ţară oarecum încremenită prin primii ani ’90 – ani prin care aceştia din urmă, pesemne, au plecat din ea.

După conferinţa de la ICR, dl ambasador Lazăr Comănescu mi-a făcut supriza unei cine cu totul şi cu totul (de patru ori) speciale. Speciale (unu) prin prezenţa a două încîntătoare doamne – dna Cristina Hoffman şi dna Comănescu –, speciale (doi) prin menu-ul restaurantului cu specific italian de pe o stradelă din Estul Berlinului, prin paginile căruia creveţi, langustine şi alte vietăţi de gen înotau într-o mare liniştită de vinuri albe, ulei de măsline şi rozmarin stropit cu suc de lămîie (credeţi-mă: combinaţia e mai bună decît sună la o primă lectură); o cină specială (trei) pentru că vizavi de mine e aşezat dl Dan Nuţu, cel care era deja un mare actor pe cînd eram eu junior şi care acum, pe cînd eu am mai crescut ceva, se încăpăţînează să rămînă incredibil de tînăr; la un moment dat, cînd am ieşit cîteva minute în poarta restaurantului (în interior nu se fumează), am fost încîntat să surprind mişcările de licean ale stimabilului domn Nuţu (cred că i se trage de la binecuvîntările peştilor din bălţile germane pe care, din cîte-am auzit, nu prea reuşeşte să-i prindă – deşi persistă în încercări); în fine, o cină specială (patru) şi dintr-un motiv asupra căruia voi rămîne discret, pentru că nu e obligatoriu să afle toată lumea unde ne-am băut noi ceaiul digestiv după aşa o coproducţie româno-germano-italiană. 

Ba încă, apropo de neamuri, aş mai putea aminti ceva: taman pe cînd dădeam la final să ieşim din acest restaurant, chelnerul care ne servise toată seara a venit la noi şi, cu un oarecare entuziasm, a prins a ne spune: Io... armân... Sîrbia, io nu vorbeşte... romineşte..., papu vorbeşte..., io... Dragan şi alte cîteva cuvinte, din care am dedus că fusese foarte sensibilizat de toate hohotele şi bancurile (evident, decente) pe care le auzise la masa noastră.

[[[   Berlineze (3)   ]]]

Vă propun să trecem acum la lucruri ceva mai intelectuale (deşi, fie vorba între noi, nu văd ce poate fi mai intelectual decît o combinaţie potrivită de oameni, o masă bună, un vin bun, un ceai bun, un parfum bun şi cîteva idei). Voi pleca de la o frază din Thomas Mann, pe care mi-o reaminteşte un articol de gazetă: spunea el la un moment dat că doar două căi se deschid în faţa Germaniei: fie ea se va europeniza, fie Europa se va germaniza. Să mai fie valabilă această idee?

La un moment dat, cum mergeam eu de la Vest la Est pe lungul bulevard Kufürstendamm, la intersecţia cu strada Von Clausewitz numai ce aud dinspre carosabil un zgomot ce părea a se rostogoli huruind, tot mai aproape, tot mai aproape, vine, vine, calcă totul în picioare etc. Nu erau şenile de tancuri şi nici tălpi de soldaţi în pas de gîscă: ci era doar un puştan ce înainta cu viteză într-o maşină decapotabilă din care răzbătea, pe ritm de house, o suită de game ce-ar fi desfundat aprig şi mortal pînă şi timpanele lui Beethoven. Sau: tot pe acel bulevard, într-o amiază, pe la şase-şapte, numai ce văd o coloană de cîteva maşini cu cocarde şi flori lipide pe capote, înaintînd victorioase şi voios claxonînd din loc în loc, ca să afle toată lumea că urmează să se petreacă nuntă mare în cartier.

Necunoscînd foarte bine Germania, eu credeam că astfel de extravaganţe sunt proprii numai altora. Iată că le-am văzut şi acolo, după cum am văzut pictori la minut, vorbind turceşte, care-ţi fac portretul instant prin diverse piaţete; sau thailandeze micuţe care în cinci minute îţi prepară un prînz baletînd printre nişte boluri cu diverse sosuri şi fierturi (habar n-am ce pun acolo, dar nu e tău); sau polonezi, sau ruşi, sau români, sau indieni sau greci sau aproape orice vă puteţi imagina (nu, n-am văzut nici o domnişoară eschimosă – dacă asta vă întrebaţi acum). De unde m-aş fi aşteptat, cu ani în urmă, ca Berlinul să fie tăcut ca un colegiu apostolic şi sobru ca un general prusac, iată-mă-s cum la fiecare vizită bag de seamă un oraş tot mai viu, mai colorat şi mai globalizat. Nu, nici Germania nu se va europeniza şi nici Europa nu se va germaniza: ci toată Europa (inclusiv Germania) va căpăta graiuri şi culori pe care bunicii noştri nici nu le-ar fi visat.

Cît priveşte crăpcenii pe care-i aleargă dl Dan Nuţu în van, a lor va fi împărăţia bălţilor europene – măcar pînă cînd, prin cine ştie ce spori, vor ajunge şi-acolo niscava fitofagi de pe alte continente şi se va da startul mondializării de printre nuferi şi printre trestii.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.