Avanpremieră editorială: Avalon. Secretele emigranților fericiți

8 noiembrie 2018
Avanpremieră editorială: Avalon  Secretele emigranților fericiți jpeg

Dilema veche vă prezintă în premieră un fragment din Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi, de Bogdan Suceavă, apărut recent în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom. Lansarea volumului va avea loc duminică, 11 noiembrie, ora 17, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

O întîlnire cu autorul va avea loc duminică, 11 noiembrie, ora 17, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (invitați: Ioana Rădulescu, Bianca Rusu, Mădălina Șerban, Florin Iaru), iar lansarea oficială va avea loc sîmbătă, 17 noiembrie, ora 16, în cadrul Tîrgului Internațional de Carte Gaudeamus, ediția 2018 (invitat: Paul Cernat, moderator: Adrian Botez). Urmează întîlniri cu cititorii de la Cluj, Iași și Paris.

În august 1996, un tînăr matematician român aşteaptă pe aeroportul din Otopeni să înceapă lunga călătorie spre o nouă viaţă. A fost admis la doctorat la Michigan State University, unde urmează să lucreze cu unul dintre cei mai buni geometri din lume, după care se va întoarce în România şi va încerca să profite de avantajul experienţei sale. Acesta e planul, dar, cum se întîmplă de multe ori, viaţa lui îşi va schimba cursul pe nesimţite. Urmează examene ce par imposibile, zile şi nopţi de studiu, prea multă cafea, adaptarea la o altfel de societate, interacţiunea cu românii şi străinii din campus, dar şi un punct de cotitură privind viitorul, odată cu naşterea primului copil în America. Cum dorul de casă este eclipsat de dorinţa de a-i oferi celui mic o viaţă bună, tînărul se îndreaptă spre cel mai dificil examen dintre toate: candidaturile la sute de universităţi din SUA şi Canada, care necesită nervi de oţel şi credinţa neclintită că în cele din urmă îţi vei găsi postul potrivit şi un nou loc căruia să-i spui acasă. Romanul Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi, cu o puternică tentă autobiografică, este un ghid de supravieţuire în mediul universitar american, o carte care ne învaţă că, dacă ai o bază academică solidă, un munte de pasiune pentru ceea ce faci şi un strop de optimism, poţi realiza orice ţi-ai propus. 

***

Deşi am un interviu tot aici în cinci minute, respect recomandările locului şi părăsesc zona cu mesele de interviuri. Voi fi nevoit să revin imediat. Aşadar, de aici vin locurile de muncă? Din acest bombardament de informaţie, din aceste intense interacţiuni rapide, curioase, dialoguri care mimează comunicarea academică inteligentă? Da, se pare că de aici vin. Pe de o parte, e bine că sînt multe oportunităţi (aşa se zice, „oportunităţi“), pe de altă parte, sîntem prea mulţi. Faptul că venim în contact unii cu alţii prea repede, prea mult, prea intens, chestia asta mi se pare că nu ajută. Iar American Mathematical Society încearcă să organizeze această furtună de interacţiuni cît de bine poate. Dar aşa e bine să fie?

Am nevoie de apă. Asta e tot ce mai vreau.

— Mai rezişti? mă întreabă Anamaria de cum mă vede umplîndu‑mi un pahar de hîrtie.

— Bineînţeles că da, îi spun. – De‑abia am prins gustul.

— Tu vorbeşti serios?

Îi zîmbesc, dar ea nu are chef de zîmbete. A obosit. Mîna în care ţine foaia de programare îi tremură.

Se aude din nou clopoţelul.

— Am un interviu acum, spune ea. – Cu SUNY Benville.

— Baftă mare, îi spun. – Tocmai am povestit cu ei.

Mă aşteaptă acum interviul cu Cal State Angeles Hills. E încă un interviu cu una dintre universităţile din sistemul de stat din California. Pentru asta mi‑am făcut lecţiile foarte bine. E o universitate cu o istorie interesantă. S‑a dezvoltat în special după 1968, pentru a răspunde aspiraţiilor unor minorităţi mult neglijate de politicile de educaţie în decursul istoriei. În 1969 au avut parte de demonstraţii masive împotriva războiului din Vietnam. E un loc de tradiţie al acelei Californii liberale, cealaltă decît California lui Richard Nixon şi a lui Ronald Reagan.

La masa cu numărul 62 se află un singur om, cel cu care am stabilit interviul prin e‑mail, George Phillips, şeful departamentului. E un domn în vîrstă, care trece de la păr blond la păr alb şi despre care ştiu că e autorul unui manual interesant de geometrie publicat de Springer‑Verlag. Dacă o asemenea carte s‑a născut la Angeles Hills, atunci sigur departamentul ăsta mă interesează.

Se ridică în picioare, îmi dă mîna, genul de gest demodat pe care puţini îl fac, cel puţin nu în Employment Center. Îmi cere de la bun început un lucru neaşteptat:

— Povesteşte‑mi ce e în teza ta.

Şi îi spun. Încep prin a‑i descrie problema care a motivat toată căutarea iniţială, motivaţiile topologice, motivaţiile istorice. Apoi îi spun că în cele din urmă teza va avea cinci părţi, că sînt atît rezultate în context real, cît şi complex. Mă întreabă dacă eu cred că, plecînd de la aceste cinci unităţi lucrate în teză, se mai poate continua investigaţia. Îi confirm că da. Nu e vorba de un drum care se închide. Voi mai scrie lucrări pe aceste teme. Mă întreabă care e ideea care mă pasionează cel mai mult şi îi răspund:

— Legătura dintre curbură şi topologie, în sensul întrebării pe care Heinz Hopf a studiat‑o în anii ’30 şi din care s‑a născut teorema lui Myers. O asemenea teoremă mi se pare pasionantă.

Iată ce au făcut cursurile acelea de topologie din mine.

Mă ascultă, apoi îmi spune:

— În departamentul nostru se întîmplă să fie nevoie ca oamenii să predea trei cursuri diferite, iar uneori patru. Eu, ca şef de departament, nu am scutire de predare de cursuri, ceea ce este poate neobişnuit. În multe locuri, şefii de departament nu predau, poate ai observat asta. Au fost momente cînd a trebuit să predau trei cursuri şi să fac şi administraţie. Sînt universităţi unde e şi aşa.

Nu spune asta cu vreo amărăciune, ci cu realism. Descrie ceea ce este. Nu detectez nici o încercare de a mă dezamăgi sau descuraja. Dar ce‑o fi acolo? Care or fi dedesubturile economice ale situaţiei pe care mi‑o descrie el? Dacă e o universitate subvenţionată de statul California, de ce nu există resurse ca să‑i ajute mai mult? Îl ascult spunîndu‑mi mai departe:

— Cînd e vorba despre cercetarea matematică, şi cred că asta poate fi adevărat despre cercetare în general, fiecare dintre noi aduce cu sine un foc lăuntric, o pasiune, o profundă curiozitate, care, din nefericire, în timp se diminunează. Asta nu are de‑a face cu cît de tînăr e omul, nici cu cîte rezultate obţine, e o dinamică diferită pentru fiecare. E o experienţă personală care se află sub influenţa experienţelor noastre profesionale directe. Te‑am ascultat povestind despre teza ta şi puţini dintre candidaţii pe care i‑am auzit zilele astea mi‑au vorbit cu atîta pasiune. Stau şi mă întreb ce s‑ar petrece cu pasiunea ta pentru matematică dacă te‑ai confrunta cu o sarcină de predare de trei cursuri diferite vreme de mai mulţi ani la rînd.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.