Avanpremieră editorială: Eugenia

Lionel DUROY
21 august 2019
Avanpremieră editorială: Eugenia jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din romanul Eugenia de Lionel Duroy, traducere din franceză de Simona Modreanu, aflat în curs de apariție în colecţia „Raftul Denisei”, Humanitas Fiction. Scriitorul Lionel Duroy este unul dintre invitații speciali la FILIT, în perioada 2-6 octombrie 2019.

O ambiţioasă frescă a României anilor 1930–1940,  Eugenia este un roman vibrant, scris pe mai multe niveluri, în care ficțiunea și realitatea se împletesc pentru a pune sub lupă originea urii și a violenței şi, nu în ultimul rînd, uimitoarea rezistenţă a celui mai fragil dintre sentimente – dragostea. Articulîndu-se în jurul Jurnalului lui Mihail Sebastian, povestea de iubire imaginată de Lionel Duroy ocolește judecățile definitive, dar nu și întrebările dureroase. În 2019, cărții i-a fost acordat Premiul Anaïs-Nin.

La mijlocul anilor 1930, după ce-l cunoaște la Iași în condiții dramatice, tînăra Eugenia Rădulescu se îndrăgostește de Mihail Sebastian, pe care-l va reîntîlni la București după terminarea studiilor. Povestea lor, peste care plutește mereu umbra actriței Leni Caler și a deziluziilor lui Sebastian, echivalează cu o trezire a conștiinței: din spectatoare indiferentă la antisemitismul crescînd din țară, Eugenia va deveni un martor plin de revoltă al pogromului de la Iași și al zguduitoarelor schimbări politice din România, hotărîtă fiind să-l protejeze cu orice preț pe bărbatul iubit. Nu reușește să-l apere însă de destinul implacabil, căci pe 29 mai 1945 scriitorul este lovit de un camion. Pentru a-și desluși rădăcinile răului, după moartea lui Sebastian, Eugenia scrie atît istoria legăturii lor, cît și cronica unei lumi dezlănțuite.

 „În ultimele pagini ale Jurnalului său, Mihail Sebastian nota că și-ar fi dorit să scrie o carte despre cel de-al Doilea Război Mondial, așa cum îl trăise el. [...] A murit înainte de a putea face acest lucru, strivit de un camion sovietic. [...] Prin apariția frumosului roman Eugenia, Lionel Duroy pare să fi dat propria versiune a cărții nescrise, tocmai ca să repare o nedreptate, să umple un gol, să-i împlinească visul celui dispărut la treizeci și opt de ani. Cu această carte, peste decenii, Duroy îi oferă un cadou fratern lui Mihail Sebastian,  pe care singurătatea l-a făcut atît să sufere.“ – Raphaëlle Leyris, Le Mondes des Livres

„Lionel Duroy recurge la metoda des folosită de scriitori şi de cineaști a poveștii de dragoste pe fundal istoric. În felul acesta cititorul este mai ușor «captat» şi condus cu abilitate, obligat într-un fel să devină spectatorul ororii pe fondul unei licăriri de speranță însă. În acest roman, Eugenia incarnează cu adevărat speranța, ea este un personaj luminos care traversează o epocă istorică teribilă, plină de contradicții şi de răbufniri de barbarie. Eugenia mai este însă şi naratorul în această carte, prin ochii ei ni se derulează istoria şi prin ochii ei vedem şi noi cum oameni obișnuiți se transformă uneori în ucigași.“ – Matei Vișniec, RFI

Lionel Duroy, pe numele său complet Lionel Duroy de Suduiraut, scriitor și jurnalist, s-a născut în 1949 la Bizerte, în Tunisia. A făcut diverse meserii  înainte de a fi cunoscut ca reporter pentru Libération și L'Evénement du jeudi. După apariția primului său roman, Priez pour nous (1990) și ecranizarea cu succes a acestuia, s-a consacrat exclusiv scrisului.  De-a lungul timpului, a colaborat la scrierea a numeroase biografii ale unor personalități artistice franceze, semnînd alături de acestea (Nicolas Vanier, Sylvie Vartan, Mireille Darc etc). Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără Comme des héros (1996), Des hommes éblouissants (1997), Trois couples en quête d’orages (2000) – de asemenea adaptat pentru marele ecran –, Le Cahier de Turin (2003), Écrire (2005), Le Chagrin (2010), pentru care i-a fost acordat Prix Marcel Pagnol în același an, L’Hiver des hommes (2012), pentru care a primit Prix Renaudot des lycéens în 2012 și Prix Joseph Kessel în 2013. Publicat în 2018, Eugenia (Humanitas Fiction, 2019) este cel de-al șaptesprezecelea său roman, pentru care în 2019 i-a fost acordat Prix Anaïs-Nin. Tot în 2019, Lionel Duroy a publicat romanul Nous étions nés pour être heureux.

lionel duroy c getty images 1 jpg jpeg

****

Seara acelei prime duminici de război a fost sinistră. Am petrecut‑o pe bicicleta tatălui meu, străbătînd orașul. Străzile erau pustii, oamenii erau probabil în case, cu urechea lipită de radio. În două rînduri, am fost oprită de patrulele de poliție. M‑au informat că fusese instaurată starea de asediu și că după ora douăzeci şi două orice persoană surprinsă pe stradă fără permis va fi considerată suspectă și arestată.

Felinarele nu au fost aprinse la căderea serii. Curios, nici o fereastră nu era luminată, astfel încît orașul s‑a trezit cufundat în beznă și, preț de cîteva minute, m‑am întrebat dacă nu cumva fugiseră toți locuitorii, înainte de a bănui că de-acum era interzisă aprinderea luminii. Dar de ce? De ce anume ne temeam?

— Un atac aerian, mi‑a șoptit tata, ssst! Să nu spui nimic, mama ta e suficient de agitată și așa.

M‑am întors acasă cu puțin înainte de ora stingerii și l‑am descoperit pe tata afundat într‑un scaun în fața unui pahar de vin, silueta întunecată a corpului său decupîndu‑se în haloul unei lumînări, iar perdelele de la sufragerie erau trase cu grijă. Mama urcase deja la culcare. Toată ziua așteptaseră vești de la Andrei, făcînd cu rîndul lîngă telefon, dar în zadar. Zvonurile venite dinspre Spitalul Sf. Spiridon, unde fuseseră duși primii răniți, lăsau să se înțeleagă că rezistența rusească fusese mult mai puternică decît se crezuse, ceea ce dezmințea singurul comunicat al statului‑major, potrivit căruia „operațiunile se desfășurau de manieră satisfăcătoare, iar Prutul a fost trecut de soldații noștri.“ 

A doua zi, tot pe bicicletă, m‑am dus să dau o tură prin Păcurari, și, cum mergeam prin acel cartier de vile cochete, cu grădini care dădeau spre calea ferată, am fost surprinsă să văd cruci agățate pe porțile unora dintre case sau pictate pe ferestre. Oamenii se gîndeau, oare, că în felul acesta vor fi protejați de atacurile aeriene? M‑am gîndit că exista ceva profund înduioșător în credință, dar și ceva surprinzător de egoist: „Doamne, protejează‑mă, fă ca bomba să cadă în capul vecinului meu (care nu crede în îndurarea ta) mai degrabă decît peste mine.“

Pe cînd mă întorceam spre centru și mergeam de‑a lungul vechiului cimitir ortodox, pe sub o boltă de platani, atenția mi‑a fost atrasă de un balcon la care flutura steagul italian. Cine îmi vorbise recent despre consulatul Italiei? Malaparte, desigur – nu erau prea mulți italieni la Iași. Deci aici cinase el cu prietenul său, prietenul său… numele îmi scăpa pe moment.

M‑am oprit și încercam să mă uit prin gardul viu de lemn‑cîinesc, cînd o voce de bărbat m‑a făcut să mă întorc:

— Ei, iată o tînără curioasă!

Remarca ar fi putut să mă facă să tresar, dar fusese făcută atît de jovial, încît zîmbeam deja atunci cînd m‑am întors să văd cine vorbise. Bărbatul venea de pe trotuarul de vizavi, zîmbind la rîndul său. Era rotofei, îmbrăcat cu un costum de in alb, purta o pălărie de pai, albă și ea, și arăta spre mine cu bastonul său.

— Da, mă întrebam cît e de frumoasă grădina consulatului…

— Știu eu… Ar trebui întrebat consulul. Vă plac grădinile, așadar?

— E o coincidență nostimă, ieri am întîlnit un italian, iar astăzi, plimbîndu‑mă, dau peste consulatul Italiei, din întîmplare. Nici măcar nu știam că există unul, aici la Iași.

— Dacă n‑ar fi fost, n‑aș fi putut să vă invit să vizitați grădina mea. Sartori, omagiile mele, domnișoară, eu sînt consulul.

— Sartori, asta era! E numele pe care îl căutam. Eu sînt Eugenia Rădulescu. Aseară eram împreună cu domnul Malaparte și tocmai…

— Malaparte îmi este prieten, probabil că v‑a spus. Intrați, vă rog, să ne răcorim puțin, e deja îngrozitor de cald.

A deschis poarta, mi‑am lăsat bicicleta sprijinită de un copac din grădină și l‑am urmat pînă la biroul său. Casa avea atît de multe mobile, încît trebuia să te strecori printre comode și gheridoane, la rîndul lor încărcate cu tot soiul de obiecte – sticluțe, servicii de porțelan, rame, statuete, pendule…

— Mama a murit acum cîteva luni, Dumnezeu s‑o odihnească, și nu m‑am atins de nimic de atunci.

Era limpede că domnul consul obișnuia să stea în biroul său, unde două fotolii de piele erau dispuse în unghi, sub un abajur ponosit, dincolo de o masă de lucru pe care se îngrămădeau o mulțime de dosare.

— Luați loc, vă rog. Marta ne va aduce ceva de băut… Nici nu știți ce bine mi‑ați făcut adineauri, cînd v‑am zărit pe bicicletă… Era o scenă atît de drăguță! Mi‑am spus că mai poți avea, totuși, douăzeci de ani și în uriașa harababură în care s‑a transformat Europa. Vă spun drept, nu mai credeam că este posibil.

— Mulțumesc! Mă bucur că v‑am redat zîmbetul.

— Dar cum de vă plimbați prin oraș? Nu știți că sîntem în război?

Eram pe punctul de a răspunde, cînd am zărit o fotografie surprinzătoare agățată la stînga ferestrei: regele Carol al II‑lea, dominînd cu statura sa înaltă cîteva personalități îmbrăcate de ceremonie, între care domnul Sartori, ușor de recunoscut după chipul rotund.

— O, Doamne, regele! Era la Palat?

— În 1933, puțin după sosirea mea. Mai aveam încă vreo două fire de păr pe cap, după cum puteți constata. Și îl vedeți aici pe prietenul meu André d’Ormesson, ambasadorul Franței. Vă dați seama? Am preluat postul de consul în 1923, ca să fug de imbecilii aceia de fasciști, convins că România va rămîne sub influența Franței, și iată ce a ajuns – mai rău decît Italia! Dar vă debitez toate aceste inepții fără ca măcar să știu ce gîndiți… O să mă denunțați, Camelia?

— Eugenia, domnule, l‑am corectat, izbucnind în rîs.

Avea ceva de o simplitate și o bonomie care te făceau să‑ți dorești să‑l tot asculți. De cîte luni trăiam într‑o ambianță gravă, cu spaima zilei de mîine? Și iată că un om își păstrase puterea de a glumi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.