Avanpremieră editorială: Melciclopedia

Iulian TĂNASE
29 septembrie 2017
Avanpremieră editorială: Melciclopedia jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din romanul Melciclopedia de Iulian Tănase, ilustrat de Mircea Pop, în curs de apariţie la Editura Nemira.

Într-o dimineață de toamnă, Melcul Prinț și-a dat seama că nu știe cine este. Convins că fiecare dintre noi este mai mult decît un simplu nume, pornește în aventura vieții sale, cea mai mare aventură a oricărui erou: descoperirea de sine. Călare pe un melcteorit ajunge în Melxopotamia, o țară a cărei formă de guvernămînt este anarhia constituțională și a cărei economie se bazează pe industria melcalurgică, pe industria constructoare de melcomotive, dar și pe ploile de melcteoriți. Aici se întîlnește cu Melc Capone, cel mai mare gangsteropod, cu Melcduza Zuza și Melca Sirenă, dar și cu Melcfisto, și descoperă că există nenumărate și nebănuite feluri de melci (melci de apă dulce și melci de apă minerală, melci de limonadă, melci marini și melci submarini, melcîini și melhiene, și chiar și niște melci maramureșeni, originari din nordul României, care au pe partea din față a cochiliei, ca semn distinctiv, sigla Ferrari). Melcredo quia absurdum, cum ar veni.

Melcul prinț aterizează în Melxopotamia

Povestea mea începe într-o dimineață de toamnă, cînd mi-am dat seama că nu știu cine sînt. Numele pe care mi-l tot repetam în gînd ca pe o mantră fantomatică nu îmi era de niciun ajutor. Nu poți fi doar un nume, îmi spuneam, nu poți fi doar o etichetă pe care cineva ți-o lipește de frunte, la naștere, ca pe o bancnotă cu care ar urma să te descurci întreaga viață, trebuie să fie ceva mai mult de-atît sau, pur și simplu, altceva, îmi spuneam. Lumea se afla la locul ei, din cîte îmi dădeam seama, atît de la locul ei cît poate fi lumea, și habar n-aveam ce înseamnă că lumea se află la locul ei, habar n-aveam dacă lumea are un loc al ei, dar era suficient să îmi fac privirea roată pentru a înțelege că totul era cum știam deja că este, o ordine ca o proiecție a obișnuinței.

Dar dincolo de orizontul pe care ochii mei îl puteau atinge cu privirea se întîmplau tot felul de lucruri, unele îngrozitoare, altele minunate, timpurile miracolelor împletindu-se, fără să se amestece, cu timpurile ororilor, ca două fire de lînă de culori diferite care se împletesc și se adună în textura aceluiași pulover, să zicem. Ajuns cu gîndul în acest punct, mi s-a făcut frig. E îngrozitor să nu știi cine ești. Cînd înțelegi că nu știi cine ești, ți se face deodată frig. Am intrat în casă și am zăcut toată dimineața, înșurubat în spirala osoasă a îndoielii. Mă gîndeam că ar trebui să fac ceva, că trebuie să o pornesc cumva din loc, dar nu știam dacă trebuie să plec în afara mea, cît mai departe, sau înăuntrul meu, cît mai adînc, limba vorbită în gînd lucrînd, iată, cu concepte cărora le e imposibil să evadeze din capcana dualității. Pe la amiază am ieșit din casă și am mers o bună bucată de vreme fără nicio țintă.

Spre seară, dar nu știu dacă era seara aceleiași zile sau a alteia, am întîlnit un tip ciudat, deși poate că cel ciudat eram eu, nu el. Să zicem că era, cumva, opusul meu și că toți cei care nu sînt ca noi ni se par ciudați. Avea niște ochi negri, mari, și părea foarte stăpîn pe sine, iar această siguranță, oarecum arogantă, i se trăgea, am înțeles imediat, de la revolverul pe care îl purta la brîu ca pe un trofeu. S-a apropiat de mine și m-a întrebat:

– Vrei să intri în banda mea de gangsteropode? Jefuim, ucidem, ne distrăm și noi, că viața e scurtă.

– Nu cred că vreau, i-am spus.

– Nici dacă te ameninț?

– Nici.

– Nici dacă te ameninț cu moartea?

– Nici.

– Vrei să mori?

– Cînd?

– Acum.

– Acum nu pot, îmi pare rău.

– Cum adică nu poți?

– Acum am o treabă importantă.

– Ce treabă?

– Trebuie să aflu cine sînt.

– Adică nu știi cine ești?!

– Nu, nu știu.

– Cum nu știi?

– Așa, bine. Pur și simplu nu știu cine sînt.

– Dar ai un nume?

– Da, am un nume.

– Și zici că nu știi cine ești?!

– Nu, nu știu.

– Cum așa?

– Păi, în spatele numelui meu s-ar putea ascunde oricine.

– Serios?!

– Da, așa cred.

– Uite, eu știu cine sînt. Sînt Melc Capone, cel mai mare gangsteropod, și mă mîndresc cu asta.

– Ești un fericit.

– Ai putea fi și tu.

– Da, dar numai după ce aflu cine sînt.

– Poate știe careva, vrei să întreb? Cunosc multă lume.

– Nu, n-are rost. Doar de la mine pot afla cine sînt.

– Cum anume?

– Habar n-am.

Melc Capone și-a scos revolverul de la brîu și a început să se joace cu el. Mie puțin îmi păsa de arma lui strălucitoare, nu mă simțeam amenințat în niciun fel, deși tocmai fusesem amenințat la modul cel mai direct. Cînd nu știi cine ești, nu te temi de moarte, deși ești perfect conștient că ar fi păcat să mori fără să fi aflat cine ești.

– Ai idee unde te afli? m-a întrebat Melc Capone.

– Aici.

– Sigur că te afli aici, dar unde?

– Nu știu.

– Deci, nu știi nici cine ești, nici unde te afli.

– Da, așa se pare.

– Ai auzit de Melxopotamia?

– Nu.

– Tocmai ai ajuns în Melxopotamia, amice. Granița de nord, spre Țara Intermediară, e la doi pași. De acolo ai venit?

– Nu știu.

– Și cum ai ajuns aici?

– M-am trezit într-o dimineață și mi-am dat seama că nu știu cine sînt, apoi m-am închis cîteva ore în casă, după care am ieșit și am umblat aiurea, fără nicio țintă. Nu știu cît am mers pînă am ajuns aici.

– Se pare că ești într-o situație dificilă, amice. Apropo, cum te cheamă?

– Melcul Prinț, din cîte îmi amintesc.

În acest moment al conversației, Melc Capone a zîmbit cu maliție, dar privirea lui își pierduse trufia inițială. Mă privea cu îngrijorare, ca pe un bolnav. A nu ști cine ești chiar este o boală. Melc Capone știa la perfecție cine este, cel puțin asta îi plăcea lui să creadă. El se confunda pînă la contopire cu propriul lui nume, așa cum fac atîția, îi era suficient să știe că este cutare persoană, că face cutare și cutare lucru, revolverul pe care îl ținea în mînă îi oferea un punct de sprijin, un punct de sprijin care mie îmi lipsea. Și atunci mi-a venit din senin să îl rog să îmi deseneze o oaie. S-a uitat la mine perplex, de data asta nu ca la un bolnav, ci ca la un nebun.

– Te rog…, desenează-mi o oaie, i-am repetat.

Stupoarea i s-a șters de pe chip într-o clipită și mi-a spus:

– Cu cochilie sau fără?

Acum mi-a venit mie rîndul să alunec pe toboganul perplexității, dar intrasem în horă și trebuia să joc.

– Cu cochilie. Cine a mai pomenit oaie fără cochilie? i-am spus.

– Ei, vezi tu, Melcule Prinț, a fost o vreme cînd existau și oi fără cochilie.

– Nu cred.

– Ba poți să fii sigur că da.

– Ba nu pot să fiu sigur că da.

– Îți dau cuvîntul meu.

– Bine, te cred, acum desenează-mi o oaie.

Mi-a desenat o oaie cu ochi albaștri, cu o cochilie călduroasă, ca un pulover de lînă împletit cu andrelele mamei lui Fibonacci. M-am uitat la oaie și am spus:

– Ea e oaia, o recunosc. O cheamă Cerasela.

– E un nume foarte frumos.

– Nu, nu e un nume foarte frumos. E cel mai frumos nume pe care l-a primit vreodată o oaie.

După ce am spus asta, mi-am ridicat privirea spre cer, stelele erau la locul lor, așa cum le lăsasem cu o noapte în urmă. Apoi m-am pornit pe rîs. Întreaga situație, cu un gangsteropod aparent feroce, care, după ce mă amenințase cu moartea, mi-a desenat o oaie, mi se părea al naibii de caraghioasă, rîdeam cu lacrimi și știam că nu va trece mult pînă cînd și Melc Capone va începe să rîdă. Dar nu, el nu a rîs, poate și pentru că el, spre deosebire de mine, știa cine este. Dar mie nu îmi păsa. E bine să rîzi în hohote atunci cînd nu știi cine ești. Rîsul te distanțează de lume și te apropie de tine, poate.

Melc Capone s-a uitat la ceas și mi-a spus că trebuie să plece, că nu departe de locul în care ne aflam urma să treacă un tren tras de o melcomotivă cu abur de aur, pe care el și banda lui de gangsteropode o vor ataca. M-a întrebat încă o dată dacă nu vreau să îl însoțesc, i-am spus că nu.

Era deja foarte tîrziu, întunericul nopții îmi intra în ochi ca pulberea fină a unei smoale nisipoase. M-am simțit deodată foarte obosit, m-am închis în mine și am adormit alunecînd pe spirala unui vis, pe care, cînd m-am trezit, la primele ore ale dimineții, mi l-am amintit în detaliu. Se făcea că locuiesc singur în cochilia unui nor suspendat deasupra unei țări necunoscute (nici nu era greu să fac legătura cu Melxopotamia) și, în vis, mă simțeam bine în uterul acelei singurătăți calcinate atîrnînd deasupra pămîntului, și norul îmi era mamă și tată, pămînt și casă, hrană și loc de joacă, o insulă cu rădăcinile transparente adînc înfipte în albastrul evanescent al cerului, și norul în care îmi duceam existența aceea, care mi se părea nesfîrșită, nu se amesteca cu niciun alt nor, era un nor impermeabil, pe care ploile în care se topeau norii de deasupra nu îl atingeau. Cînd și cînd, un liliac cu cochilie venea și îmi aducea cîte o frunză de salată, dar mie nu îmi era niciodată foame, singurătatea îmi ținea și de foame, și de sete, cel puțin asta simțeam în vis, un vis în interiorul căruia timpul se desfășura altfel decît pe pămînt, fiecare clipă era aici o mică eternitate, asta, desigur, dacă eternitățile pot fi mici sau mari, dar în visul meu uite că puteau. Spre ceea ce ar putea fi numit ca fiind capătul visului (dar visele nu au nici început, nici sfîrșit, ele sînt un continuum din care noi, căzînd în brațele somnului, decupăm un fragment ca și cum ne-am tăia o felie dintr-o pîine căreia nu îi vedem marginile), liliacul și-a făcut din nou apariția și mi-a propus să îi vînd sufletul, ceea ce m-a mirat, căci nu știam că aș avea un suflet, nici nu știam ce-i aia suflet, i-am și spus, iar el m-a asigurat că, da, am un suflet, pe care s-ar bucura foarte mult dacă i l-aș vinde lui pentru a-și face un acvariu cu suflete, și atunci m-am gîndit la suflet ca la un pește înotînd în acvariul unui liliac cu cochilie. M-am trezit cu puțin înainte de a încheia tranzacția, și mi-a părut rău pentru bietul liliac, de dragul lui m-aș fi lipsit bucuros de suflet, era ca și cum i-aș fi dat cuiva ceva ce nici măcar nu știam că am. Ăsta a fost visul. Atunci, pe loc, n-am știut ce înseamnă, dar acum, la ani de zile distanță, înțeleg că e important să ai un vis pe lîngă tine, un vis care să fie al tău și nu unul de împrumut și de care să nu te desparți niciodată. Visele ne țin în viață, asta-i cît se poate de limpede, aș zice.

Cînd m-am trezit, m-am simțit puțin debusolat văzînd că rămăsesem din nou singur, Melc Capone mă lăsase baltă, înțelegeam însă că are lucruri mult mai importante de făcut decît să se ocupe de un amețit ca mine. N-aveam nicio îndoială că îi făcusem o impresie proastă cu tot acel balet verbal, care declama, ca-ntr-o tragedie greacă, o totală necunoaștere de sine. Necunoașterea de sine nu miroase-a bine. El știa cine este, avea o puternică și orgolioasă conștiință de sine, pe cînd eu, cu o naivitate care i-a provocat, poate, un sincer dezgust, i-am recunoscut că habar n-aveam ce e cu mine, nici cine sînt, nici unde mă aflu, e drept că el mă informase prompt că tocmai nimerisem în Melxopotamia, o țară care îmi era complet necunoscută, la fel ca și Țara Intermediară, cu care Melc Capone mi-a spus că Melxopotamia s-ar învecina. Dar gangsteropodul purtător de revolver nu avea cum să îmi spună și cine sînt eu, pentru asta ar fi trebuit să fie un clarvăzător, ceea ce pentru un individ care își transformă revolverul într-un punct de sprijin în viață ar fi fost cam mult. El s-a mulțumit să îmi facă oferta de a intra în banda lui de gangsteropode, ba chiar și-a permis să mă amenințe, dar a fost o amenințare făcută mai degrabă dintr-un fel de cochetărie, ca și cum s-ar fi alintat, iar cînd privirile noastre s-au încrucișat, ca niște lăncii topindu-se una într-alta, am înțeles amîndoi că amenințarea cu moartea nu fusese decît o glumă. I-am refuzat propunerea nu pentru că spiritul de aventură mi-ar fi lipsit cu desăvîrșire, ci pentru că nu credeam că o ocupație banditească, fie ea și una discutabilă, căci Melc Capone părea un criminal mai degrabă inofensiv, ar fi un mod de a mă cunoaște mai bine, deși se întîmplă adesea ca în situațiile limită în care sîntem azvîrliți să aflăm despre noi înșine mai mult decît am putea spera.

Pe de altă parte, înțelegeam și că e o trufie din partea mea să clamez, senin, dar ferm, că nu știu cine sînt, transformîndu-mi sinceritatea într-o medalie de tinichea prinsă la rever. A nu ști cine ești nu este un motiv de mîndrie, după cum nici a ști n-ar trebui să te facă să îți trîmbițezi această victorie personală. Cînd afli cine ești, devii deodată tăcut. Cei care au ajuns să se cunoască nici măcar nu vorbesc despre asta sau vorbesc în hexametri greu de decriptat, în sutre subtile sau în parabole complicate, de aceea nici nu aveam prea mare încredere în cunoașterea de sine pe care, la modul direct și explicit, Melc Capone și-o trîmbița în timp ce se juca cu revolverul.

Eram, așadar, singur într-o țară necunoscută despre care tot ce știam e că se numește Melxopotamia.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.