Bătălia cu lozincile dușmănoase de la Păuliș

Ioan T. MORAR
4 iunie 2020
Bătălia cu lozincile dușmănoase de la Păuliș jpeg

Ce n-am scris în cartea Fake news în Epoca de Aur (volum apărut la Editura Polirom)

O scenă pe care aș fi văzut-o foarte bine într-un film de Pintilie, Mungiu, Porumboiu  sau, lărgind cercul la frații balcanici, într-un Kusturica. Locul faptei: Monumentul de la Păuliș, unde se opresc cetățenii să facă o poză, un picnic sau unde se organizează, în cazul școlilor mai acătării din Arad, festivitatea de primire în Organizația Pionierilor. Vă dați seama că sîntem înainte de '89. În ziua aceea accesul  la monument a fost închis, un milițian de la circulație făcea semn mașinilor din trafic să treacă  mai departe: un fel de „circulați, nu e nimic de văzut”. La baza monumentului se agită cîțiva muncitori aduși cu un microbuz însoțit de o mașină neagră. Muncitorii trebuie să șteargă inscripția dușmănoasă, făcută sub literele care se confundau cu monumentul, litere în bronz pentru memoria neamului: „Pe aici nu se trece”. (Atrag atenția că acest text NU este împotriva Monumentului de la Păuliș și NU contestă vitejia celor care au inspirat acest monument.) Muncitorii dau cu diluant, iar cînd nu-i văd tovarășii care au venit cu mașina neagră, rîd pe înfundate. La așa ceva nu se așteptau. Pînă la urmă, au reușit să elimine scrisul dușmănos, au urcat în microbuz și au plecat acasă. Li s-a spus să nu spună absolut nimic, altfel va fi vai de ei.  

Asta, ce urmează, am povestit în carte: unul dintre cei trei autori ai Monumentului a fost sculptorul Ionel Munteanu. Ceilați doi: sculptorul Emil Vitroel (și nu Emil Viorel, cum scrie pe site-ul Centrului de Informare Turistică Arad ) și arhitectul Miloș Cristea. Pe Ionel Munteanu l-am cunoscut foarte bine, i-am frecventat atelierul îniante de a fugi în Statele Unite, era un om cu umor, deschis, talentat. El a făcut, în cadrul monumentului, soldatul care stă drepți, cu arma în mînă. Modelul pentru soldat i-a fost prietenul meu Marinel Brîncău, care, în orele de modelaj, ținea o mătură în loc de armă. Și el a fugit în Germania. Despre asta am scris în carte, cum ziceam. Urmează ce n-am scris.

                              

fake2 jpg jpeg

Mutăm filmarea în comuna Horia. Aici se află un avion utilitar, din cel care stropea cu insecticid pe vremea agriculturii socialiste nu prea bio. E dimineață, vine o Dacie (sau două? nu-mi mai amintesc exact), legenda spune că au fost vreo opt oameni, deci, ar fi venit cu două Dacii. Totul se derulează în viteză, se apropie de avion, îi fac plinul din niște canistre, urcă și pleacă lin, urmează cursul Mureșului, zboară la mică înălțime, sub radar, cum se zice. Intră în Ungaria, abandonează cursul Mureșului (care se varsă în Tisa) și continuă nestingheriți pînă în Austria. Acolo aterizează pe un cîmp și se predau bucuroși  Poliției. Au reușit să scape din România, cu un avion utilitar agrar. Așa ceva nu s-a mai văzut, au reușit să zboare neobservați. (Mai tîrziu, un avion din Occident a aterizat, tot așa, venind neobservat, nereperat, pînă pe caldarîmul din Piața Roșie, poate vă mai amintiți, dar asta e altă poveste.)

Se spune că televiziunea bavareză ar fi făcut o emisiune despre îndrăzneața evadare a românilor. Trecerea asta, cu un avion utilitar, prin teritoriul altui stat socialist, Ungaria, era mai complicată și, poate, mai riscantă decît să escaladezi Zidul Berlinului, să-l treci cu un deltaplan sau cu te miri ce altă improvizație tehnică.

(Într-o vreme, evident, înainte de '89, am scris cîteva articole pentru Sportul despre sporturile aviatice, de care răspundea fostul redactor al Vieții Studențești, Ioan Novac, „dom Puiu”, transferat la cotidianul de sport. Cu această ocazie, l-am cunoscut la Arad pe unul dintre fruntașii deltaplanorismului, multiplu campion național, chiar și un fel de inventator în domeniu. Am făcut un interviu cu el și, după aceea, mi-a spus că el și colegii lui de la Clubul de deltaplan din Arad sînt urmăriți, supravegheați ca să nu-și ia zborul spre Ungaria. Din fericire pentru autorități, frontiera din Arad cu vecinii noștri nu era apropiată de nicio înălțime de pe care să se poată lansa peste graniță. Dar Securității îi trecuse asta prin cap, mai ales după întîmplarea din Comuna Horia.)

Am aflat povestea asta la puține zile după ce s-a întîmplat, vuiau „zvonurile” prin Arad. Țin minte că amănuntul care i-a șocat pe toți cei care au colportat și au comentat povestea a fost următorul: „Cum să abandonezi tu Dacia, să renunți la ea?!” Nu curajul de a fugi din țară cu avionul i-a impresionat, atunci, pe români, ci faptul că puteai renunța ușor si pentru totdeauna la un autoturism care se obținea greu de tot. Se aștepta ani mulți „la coadă” la Dacia. „Înseamnă că erau disperați rău”, s-a mai zis.

A urmat o anchetă, desigur, nu am aflat amănunte despre evoluția ei. Nu aveam de la cine să aflu. Probabil că au fost arestați și condamnați pentru neglijență gravă în serviciu cei de care aparținea avionul. Nu a existat un scandal public pe tema asta, nu s-a scris nici un cuvințel în presă, pentru că asta ar fi putut da idei, că avioane utilitare mai existau în țară. Probabil că acest caz a fost popularizat numai printre ofițerii de Securitate care au fost îndemnați, firesc, patriotic, la mai multă vigilență.

După '89 am citit undeva povestea celor din avion, cum au plănuit, cum au convins pilotul să plece cu ei… Din păcate, nu mai am nici o referință bibliografică, nu mai știu unde am citit asta. Oricum, a rămas în urmă o legendă urbană.

Ne întoarcem la Monumentul de la Păuliș. Unde cei cîțiva muncitori aduși special au șters cu diluant inscripția de sub deviza monumentului PE AICI NU SE TRECE: Încercați pe la Horia

Ioan T. Morar este scriitor.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.